Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

FESTİVALE GASTRONOMİ DAMGA VURDU...

 

İyisiyle kötüsüyle 15. Uluslar arası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’ni de geride bıraktık

 

Günler öncesinde başlayan hazırlıklar, festival altyapısında herhangi bir aksaklığın meydana gelmesini önlemek içindi.

 

Bu amaçla 24 Ağustos 2022 tarihinde geniş kapsamlı “Festival Tanıtım Toplantısı” yapılmıştı.

 

Bu Tanıtım Toplantısı’nın en önemli özelliği de ilk defa turşu tarifi yapılmamıştı.

 

Yetkililerin ifadelerine göre festivalde;

 

  • 310’dan fazla stant açılmış.
  • 1. milyon kişi ziyaret etmiş.
  • Esnafa 50 Milyon liralık katkısı olmuş.
  • 200 bin araç girişi yapılmış.
  • 6 milyon kişiye erişim sağlanmış. 

 

İlçe halkı 4 günlük etkinliklerden memnun kaldı.

 

8 Eylül’de başlayan etkinliklerde hem kültürel ve hem de sosyal faaliyetlere yer verilirken akşamları düzenlenen konserlerde de eğlenme fırsatı yakaladı..

 

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş festival sonrası yaptığı açıklamada, Bilmelisiniz ki; hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projeleri, sizlerin mutluluğu refah içinde yaşaması; daha da önemlisi güzel ilçemize bir kimlik kazandırmak adına yapıyoruz.

 

Bu amaçlarla alt ve üst yapı çalışmalarımız devam ederken bir yandan da sosyal ve kültürel etkinliklerle ilçemizdeki dayanışma duygusunu arttırmayı kendimize ilke edindik.


Festival; dostluk, birlik ve beraberlik demek, gelenek, görenek ve kültürümüzü yaşatmak, bunları yaparken de insanımızı hem eğlendirmek hem de dinlendirmektir.

 

Bu sebeple düzenlediğimiz 15. Uluslar arası Kültür ve Turşu Festivali’ni geride bıraktık.

 

Pandemi sebebiyle festivale iki yıl ara vermek durumunda kalmıştık. Hemşerilerimiz festivali çok özlemişti. Bu sene dolu dolu geçen bir festivalle bu hasreti bitirdik.

 

Birbirinden değerli sanatçıların katıldığı 15. Uluslar arası Kültür ve Turşu Festivaline bir günde yaklaşık 250 bin vatandaşımız katıldı ve bu sayı Çubuk’ta bir ilkti. 4 gün boyunca devam eden festivallerimize yüz binlerce hemşerimiz katıldı.

 

Festivalin düzenlemesinde emeği geçen bütün ekip arkadaşlarıma ve festival alanını hınca hınç dolduran kıymetli hemşerilerime canı gönülden teşekkür ediyorum.

 

Bizlere yakışır bir şekilde, el birliği ve dahası gönül birliği ile değişim ve gelişimde sürekliliği yakalayan, sosyal belediyeciliğin hayat bulduğu belediye hizmetlerinin ilçemizin her noktasına ulaştığı, yaşam kalitesi yüksek bir ilçe oluşturmak için daima ilk günkü aşkla hizmet etmeye devam ediyoruz.

 

Hep birlikte daha güzel bir Çubuk için çalışma fırsatını şahsıma layık gören siz değerli hemşerilerime teşekkürü bir borç biliyorum. Halkımızın bize emanet ettiği bu güzel şehirde, daha güzel ve mutlu yarınlarda buluşmak dileği ile en kalbi muhabbetlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

 

ÇUBUK GASTRONOMİ OLMA YOLUNDA İLK ADIMI ATTI...

 

Bu festival gösterdi ki; İnsanlar sadece sanatçı için değil, yöresel lezzetlerin tadına bakmak, o ürünlerden sevdiklerine de ikram etmek ve yeni yerler görmek için bir yerlere gitmekte...

 

Festivalde bir tarafta konser diğer tarafta da yeme içme bölümlerinde yoğunluğun azalmadan devam ettiğine şahit olduk. İnsanların büyük çoğunluğunun konser için gelmediği ve alış verişlerine devam ettiğini gözlemledik.

 

Yetkililerin verdiği bilgiye göre 4 günde tahminen 1 milyon insanın ilçeye giriş yaptığı düşünülürse, yıl boyunca gastronominin ilçeye ne kadar büyüklükte bir girdi sağlayacağını artık siz tahmin edin.

 

Gençler ve kadınlar başta olmak üzere 4 günde 2 bin kişiye istihdam sağlayan festival, gastronomiyle adeta bir üst kimlik kazandı.       

 

FESTİVALE GASTRONOMİ DAMGA VURDU...

 

Bu yılki temamız “Gastronomi” olacak diyen İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş 15.  Uluslar arası 15 Kültür ve Turşu Festival’inde yaptığı konuşmanın bir bölümünde, Gastronomi potansiyelimizi festivalle başlatarak, turizmle entegre olmasını sağlayacağız. Kadınlarımız ve gençlerimiz ürettikleri ürünlerle; Hem ilçemizin değerlerine sahip çıkarken aynı zamanda da istihdam konusunda büyük bir gelişme sağlanmasına neden olacaklardır.

,Bu amaçlarla güzel İlçemizi Ankara'nın “Gastronomi Merkezi” haline getirmek istiyoruz.

(GASTRONOMİ; iyi yemek düşkünlüğü, yemekten anlama, yemek bilimi, iyi yemek sanatı demektir.)

 

Kurulan stantlarda yapılacak satışlarla ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanacağına inancım tamdır. Demişti.

“TAŞ BİNA”, “GASTRONOMİ MERKEZİ” OLMALI...

İlçede Gastronomi Merkezi kurulması için hemen çalışmalar başlatılmalı. Bu iş içinde en uygun mekân, birkaç yıldır adeta atıl durumda bekletilen “Taş Bina” olmalı.

Ayrıca bu mekânda Gastronomi Merkezi’nin yanı sıra ‘Festival’e Hazırlık Kursları’nın da verilmesi gerekir.

Kadınlarımızın yaptığı yemeklere tabii ki söz söylenemez.. Ama bu yemeklerin daha tecrübeli ve maharetli kişiler tarafından yapılması ekonomik açıdan daha iyi sonuç alınmasına sebep olur.

Bu yıl 15'incisi düzenlenen ve bir milyona yakın insanın ziyaret ettiği Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali, Gastronomi temasıyla kabuklarını kırarak level (bir üst seviye) atladı. 

 

Festival süresince 310'un üzerinde tanıtım standının kurulduğu Çubukabad Parkı ve Festival Alanı yurt içi ve yurt dışından yetkililerin yaptığı açıklamaya göre bir milyon kişiyi ağırladı.

 

Özellikle Ankara'dan gelen vatandaşların ilgi gösterdiği festival alanındaki stantlarda ve çevredeki imalathanelerde yaklaşık 500 ton turşu satılırken, 5 tonun üzerinde turşu ikram edildiği ifade ediliyor.

 

Festival kapsamında köylüler tarafından getirilen yöresel ürünler de yoğun ilgi gördü. Başta Çubuk'a özgü değerli taşlardan yapılan çeşitli takı, süs eşyaları, sepet, çanta ve tablo gibi ürünlerin bulunduğu Kültür Sokağı’ndaki stantlara da vatandaşlar ilgi gösterdi.

 

FESTİVAL’DE YÖRESEL YEMEKLER YARIŞTI...

 Uluslararası 15. Çubuk Kültür ve Turşu Festivali'nde yöresel yemekler yarıştı.

 

Festivalin “Çubuk Yöresel Lezzetleri Yarışıyor” bölümünde, 20 yarışmacı maharetlerini sergiledi.

 

Yarışmanın ardından katılımcılara ilçenin coğrafi işaretli yemeği Çubuk Homaça Yemeği ile Çubuk düğün çorbasından ikram eden Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, ilçelerini Ankara'nın Gastronomi Merkezi yapacaklarını söyledi.

 

Festivalde düzenlenen yarışma ve etkinliklerle Çubuk Mutfağı’nın hem arşivlendiğini hem de tanıtımının yapıldığını vurgulayan Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, "İlçemizin her türlü kültürel özelliklerini her platformda anlatmaya çalışıyoruz. Çubuk kadim bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve yöresel ürünleriyle geçmişiyle muhteşem bir şehirdir diye konuştu.

 

“Çubuk Homaça Yemeği” yarışmasında dereceye girenlerin isimlerinin daha sonra duyurulacağı belirtildi.

 

Yarışma sonrası Türkiye'nin dört bir yanından gelen usta şefler tarafından çeşitli yemek şovları yapılırken, katılımcılara Suşi’nin yapılışı öğretildi.

 

FESTİVAL’DEKİ YARIŞMALAR...

 

Festivalde kurulan Gastronomi Bölümü’nde festival boyunca çeşitli yöresel yemek yarışmaları, turşu kurma yarışmaları, çocuk, genç ve usta şeflerin yemek şovları ile anne ve baba çocuk yemek yarışmaları yapıldı.

 

Gastronomi bölümüne gelen ziyaretçilere yüzlerce kilogram Çubuk Homaça Yemeği, Çubuk Düğün Çorbası, Çubuk Pilavı ve Çubuk Vişne Suyu ikram edildi.

 

 “KADIN GİRİŞİMİ KALKINMA KOOPERATİFİ” YÖRESEL ÜRÜNLERİ SERGİLEDİ...

 

S.S. Çubuk Birlik Kadın Girişimi Kalkınma Kooperatifi, ilk kez yer aldıkları festivalde kurdukları stantta yöresel ürünlerden oluşan; Köy bulguru, tam buğday unu, turşu, salatalık özlü sabun, çam sabunu, reçel, marmelat, salça gibi ürünleri sergiledi ve satışa sundu.

 

Kooperatif Başkanı Saliha Demir yaptığı açıklamada, Festivale ilk kez katıldık. Bu festivalle birlikte Türkiye’de ilk kez yöresel ürünlerden oluşan arı sütü, propolis ve polen ekstratını ilk defa satışa sunma fırsatını yakalamış olduk.

 

Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

 

Yeni ürünlerin keşfi için çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki yıl düzenlenecek festival için de yeni yeni ürünlerin keşfi ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor”  dedi.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin ise, Çubuk Kadın Kooperatifi’nin standında Festival boyunca ziyaretçilere Propolis hakkında bilgi verdi.

 

Kooperatif Başkanı Saliha Demir, festival sonrası yaptığı açıklamada ise, “İlçe Belediye Başkanı Sayın Baki Demirbaş’tan Kooperatifimiz adına bir isteğimiz olacak. Kendisinden ürünlerimizin teşhir edilmesi ve satışı için uygun bir yer istiyoruz. İnşallah bu konuda bize destek olur.”

 

ANKARA HANIMELLERİ KÜLTÜR, SOSYAL YADIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ DE FESTİVAL DE STANT AÇTI...

Ankara Hanımelleri Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çubuk’ta 15.’si düzenlenen festivalde de stant açtı...

Festival’de açtıkları stantta üyelerinin yaptıkları dünyaca ünlü Çubuk Turşu çeşitlerinin yanı sıra unlu mamulleri de  4 gün boyunca sergileyip, satışa sundular.

Dernek yönetimi, fakir insanlara yardım için dur, durak bilmiyor.  Nerede bir organizasyon var, nerede bir festival var çat kapı hemen oradalar. Amaçları ihtiyaç sahibi ailelere yardım.

İlçemizde ihtiyaç sahibi ailelere sayısız gıda ve giyecek yardımında bulunan Ankara Hanımelleri Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Asiye Mutlu yaptığı açıklamada, “Her şeyi devletten beklemek olmaz. STK’lar bu konuda örnek olmalı” sloganı ile yola çıktık.

Bugün de burada olmaktan onur ve gurur duyuyoruz.

Örnek olacak çalışmalarımıza yenilerini eklemeye devam ediyoruz..

Daha önce ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem Milli Dayanışma Kampanyası’na kızım Zeynep Mutlu ile küçük bir yardım yaparak başladığımız bu yardımları şimdi daha da büyüterek sürdürmeye devam etmek istiyoruz.

Bizim amacımız devletimizin başlattığı yardımlara karınca kararınca bir nebze olsun katkımız ve desteğimiz olursa ne mutlu bize.

Bizlerde vatandaş olarak bu tür kampanyalara katılarak maddi imkânları kısıtlı olan ve zor günler yaşayan vatandaşlarımızın yardımına koşarak diğer sivil toplum kuruluşlarına başta da derneklere örnek olmak istiyoruz.

Bu amaçlar doğrultusunda festivalde stant açtık. Standımızda tamamen üyelerimizin el emeği ile yaptıkları Ankara yöresine ait unlu mamulleri ve Çubuk Turşusu’nu satarak her zaman olduğu gibi ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmak istiyoruz. ifadelerini kullandı.

ÇUBUK ABAD 1402 DERNEKLER FEDERASYONU’NDAN ÖRNEK DAVRANIŞ...

 

Festivalin diğer yıldızlarından biri de Çubuk Abad 1402 Dernekler Federasyonu oldu.

 

Kurdukları stantta festival boyunca ilçeye gelen misafirlere adeta ev sahipliği yaptılar. Stantta unutulmaya yüz tutan yöresel ürünlerimizden; Cızlama, Kaymaklı Yayla Çöreği, Kete, Haside, Hedik, Erik Suyu, Yayık Ayranı gibi ürünlerimizi stant içerisinde yaparak ikram ettiler.

 

Adeta ziyaretçi akınına uğrayan stant, ilçemizin en iyi şekilde tanıtımının yapıldığı örnek stantlardan biri oldu.  

 

 ‘ÇUBUK HOMAÇASI’NA YOĞUN İLGİ...

 

İlçenin girişimci kadınlarından Hülya Elma tarafından açılan stantta bu yıl coğrafi işaret belgesini alan “Çubuk Homaça Yemeği” satışa sunulurken, büyük beğeni toplayan özel et yemeği adeta yok sattı.

 

Aynı zamanda işletmecilerden Veysel Kırıkçı da “Çubuk Homaça Yemeğini” standın da satışa sunanlardan oldu. 

 

Yöresel ürünlerimizden ayrıca bazlama, sade ve içli gözleme, tandır böreği, yaprak sarması gibi ürünlerde en çok satanlar arasında yer aldı.

 

“VİŞNELİ ÇUBUK BAKLAVASI” İLGİ ODAĞI OLDU.

 

 Girişimci kadınlardan Pakize Çam tarafından bu yıl festivalde Vişneli Çubuk Baklavası ve Vişneli Dondurma üretimine başlanırken, Vişneli Baklava yiyenler tarafından büyük beğeni topladı.

 

Farklı bir lezzeti ve kıvamı olan Vişneli Çubuk Baklavası, doğallığı ve görünümü ile de adeta göz kamaştırdı. İlk günden yok satan vişneli baklava sayesinde Baklavanın mucidi Pakize Çam, Ankara’da düzenlenecek bir gıda fuarına davet edildi.

 

YÜZLERCE ÜNİVERSİTELİ FESTİVAL SAYESİNDE BURS SAHİBİ OLACAK...

 

Festivalde stant açan ve üyelerinin yaşları 60’ın üzerinde kadınlardan oluşan Çubuk Eğitim Gönüllüleri de dezavantajlı üniversiteli gençler okusun diye yöresel ürünler üretmek için ter dökenler arasında yerini aldı.  

 

Ürettikleri bir birinden lezzetli ev yapımı yöresel ürünleri geleceğin teminatı çocuklarımız için festivalde açtıkları stantla gelire dönüştürdüler. Yoğun talebin gördüğü stant faaliyetleriyle Türkiye’ye örnek oldular.

 

-İlçenin ve ürünlerinin tanıtımı için ikram seferberliği yaptılar.     

 

ÇUBUK ZİRAAT ODASI’NDAN MİSAFİRLERE ÜCRETSİZ DOĞAL MEYVE İKRAMI...

 

Çubuk Ziraat Odası tarafından açılan stantta da festivale gelen misafirlere Çubuk misafirperverliği en iyi şekilde gösterilirken, 4 gün boyunca ilçede üretilen ürünlerin tanıtımı yapıldı.

 

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle ve ekibi tarafından 4 gün süren festivalde ziyaretçilere; 1 ton turşu, 1 ton sert buğdaydan yapılmış hedik, 1 ton armut, 500 kilo elma, 500 kilo domates, 500 kilo salatalık, 200 kilo erik, 100 kilo alıç, 150 kilo yabani erik, 1,5 ton karpuz ve kavun ikram edildi.

 

FESTİVAL ÇUBUK EKONOMİSİNE “CAN SUYU” OLDU...

 

Festival süresince kurulan 128 stantta homaça, döner, kavurma, baklava, hamur işleri, tatlı çeşitleri ve içecek satışı yapılırken, 38 stantta ise çeşitli yörelere ait yöresel ürünlerin satışı yapıldı.

 

Yetkililerden alınan bilgiye göre;

 

 İki yıllık bir aradan sonra düzenlenen festivale tahminlerin üzerinde ziyaretçi geldi. İlk günden son güne kadar yoğun bir katılım oldu.

 

Yetkililer tarafından yapılana açıklamaya göre; 200 binin üzerinde araç girişi ve yaklaşık bir milyonun üzerinde kişi ilçe dışından festivale geldi. İlçemize ekonomik anlamda büyük bir getirisi oldu.

 

Yaklaşık 50 milyon TL’nin üzerinde bir girdi tahmin ediliyor. Festivalin ayrıca ilçe tanıtımı anlamında büyük katkısı oldu.

 

FESTİVALE İLK DEFA İŞ İNSANLARI DA DESTEK VERDİ.

 

Bu yılki ilklerden biri de ilçede faaliyet gösteren özel işletmelerden festivale destek verildi.

 

Bunlar;

 

  • ONUR FİBER OTOMOTİV MAKİNE İNŞAAT TURİZM SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

                                                             

  • GÜÇSAN MAKİNA A.Ş.

 

  • MUTAŞ MUTFAK ISITMA SİSTEMLERİ PAZARLAMA İNŞAAT TURİZM SAN. İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. 

 

  • TURNA AHÇAP İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. STİ.

 

  • KOCALAR HAZIR BETON VE İNŞAAT MALZEMELERİ NAKLİYE SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ.

 

  • OFİS YEM GIDA VE MAKİNA SAN. TİC. A.Ş.

 

 

  • ÜNALLAR İNŞAAT EMLAK.

 

  • MEŞHUR ÇORBACI YANIK USTA  gibi özel işletme sahipleri ilçenin tanıtımı için ellerini taşın altına koydular.

 

Festivalin yıldızlarından biri de bu işletmelerin koca yürekli iş insanları olsa gerek...  

 

FESTİVAL DE GENÇLER DE GELİŞTİRDİKLERİ ÜRÜNLERİ SERGİLEME FIRSATI YAKALADI.

 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Hezarfen Otonom ekibi öğrencileri tasarımları olan "TULPAR" ismi verdikleri aracı festivalde tanıttılar.

 

TEKNOFEST KARADENİZ' organizasyonunda da sergilenen tasarımı ile dikkatleri çeken 250 kilogram ağırlığındaki otomobil, festivalin ilgi odağı oldu.

 

GENÇLER MORAL DEPOLADI...

Gençler Festival’deki konserler sayesinde doyasıya eğlendiler. Özellikle de öğrenciler, bugün gün başlayacak 2022 / 2023 Eğitim ve Öğretim yılına moral depolayarak girdi...

FESTİVAL’İN GİZLİ KAHRAMANLARI...

 

15. Uluslar arası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali gibi festivaller çok büyük organizasyon ve uzun bir emek gerektiren etkinliklerdir.

 

Festivallerin düzenlenmesi için sadece maddi anlamda değil aynı zamanda büyük bir emek ve uğraş da gerekir.

 

Çünkü küçük bir aksaklığın sonuçları festivalin ihtişamını gölgede bıraktırabilir. Bu nedenle aylar öncesinden hazırlıkların başlandığı festivalin yukarıda sıraladığım görünen kahramanlarının yanı sıra şüphesiz gizli kahramanları da var.

 

Belediye yönetimini zaman zaman eleştirdiğim olmuştur. Oysa bunlar yapıcı eleştirilerdi.

 

Ama “Sezar’ın hakkını da Sezar’a vermek” gerekir. 

 

Birtakım eksikliklere rağmen Belediye festivale iyi hazırlanmış...

 

Görünen kahramanlar şüphesiz İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş ve yönetimidir. Özellikle Başkan Demirbaş zaman zaman iş önlüğü giyerek

 stant çalışanlarına destek etti.

 

Gizli kahramanlar ise festivalde görev alan Çubuk Belediyesi’nin tüm çalışanlarıdır.

 

Misafirler festivale gelip yiyip-içip, eğlenirken;

 

  • Belediye çalışanlarından kimi sorumsuz ve vurdumduymaz vatandaşlar tarafından çimler üzerine atılan çekirdek kabuklarını ve diğer yemek artılarını toplarken,
  • Kimi pervasızca kirletilen lavaboları, kimisi festival alanlarını temizleyeceğim diye kan ter için de kalırken, 
  • Kimileri de organizasyonda aksaklık olmasın diye sağ sola koşturdular.
  •  Temizlikçisinden elektrikçisine, şoföründen beden işçisine, memurundan amirine gece gündüz bu ilçenin tanıtımı ve insanının kazancının artması için ter döktüler

 

Her festivalde olduğu gibi bu festivalde de birtakım aksaklıklar olmuştur.

 

Temennim bu aksaklık ve eksikliklerin önümüzdeki festivalde giderilmemesi...

 

Aksaklık ve eksiklikler ile ilgili tavsiye ve önerilerimi önümüzdeki günlerde yazacağım... 

1ers-7178-vert.jpg   

2ers-6593-vert2-001.jpg2imgm2970-vert3-001.jpg2imgm3186-vert4-001.jpg2imgm3339-vert5.jpg2imgm5006-vert6.jpg5ers-9853-vert7.jpg

 

 

 

 

Bu yazı toplam 7165 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.