Evrenin Bir Sırrı Daha Çözüldü

Evrenin Bir Sırrı Daha Çözüldü

Samanyolu Galaksi'sinin en esrarengiz ve büyüleyici köşelerinden biri olan Kedi Pençesi Nebulası'nın en son hali görüntülendi.

Akrep takımyıldızından 5 bin 500 ışık yılı uzaklıkta olan ve görünümüyle bir kedinin pençesini andıran nebula, içerdiği sayısız yıldız ve toz bulutuyla muhteşem bir görüntü sergiliyor. Nisan ayında Avrupa Güney Gözlemevi’nin VISTA teleskopuyla çekilen görüntü, Kedi Pençesi Nebulası’nın bugüne kadar görülmemiş yüzünü gözler önüne serdi. Astronomları büyüleyen görüntü, Şili’nin Atakama Çölü’nde konumlanmış olan dünyanın en güçlü kızılötesi görüntüleyicisi VISTA teleskobu tarafından çekildi.

Yeni yıldızlar keşfedildi

Görüntüde, nebulanın merkezinde bulunan parlak, genç yıldızların yanı sıra, etrafında milyonlarca yıl önce oluştuğu düşünülen binlerce yıldız ilk defa görüntülendi. Nebula’nın sahip olduğu toz bulutlarının en yoğun olduğu noktalara kızıl ötesi radyasyon bile nüfuz edemiyor. Bu alanlar, nebulanın merkezinden uzaklaşarak etrafa yayılan karaltılar olarak seçiliyor. Birkaç yıl daha gökleri keşfedecek olan VISTA teleskobuyla, gök bilimciler uzayın çok daha gizemli noktalarını görüntülemeyi umuyor.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.