Esenboğa'da 'kötü koku' krizi

Esenboğa'da 'kötü koku' krizi

Çubuk'ta besi çiftliklerine ''Gübre Toplama Merkezi'' oluşturmadıkları için peş peşe ceza yağarken, ahırların çevresinde de binlerce ton gübre birikti.

Esenboğa Havalimanı'nın hemen yanı başındaki çiftliklerdeki gübreler kötü kokusuyla bölgeyi etkisi altına alırken, sorunun çözümünü isteyen besiciler Ankara Valiliği'nin kapısını çaldı.

Çubuk'taki ''Organize Hayvancılık Bölgesi'' tamamlanana kadar faaliyetlerini sürdürmelerine karar verilen yaklaşık 20 besi çiftliği bulunurken, söz konu tesislerde 2 binden fazla büyük baş hayvan yetiştirildiği bildirildi.

Besi çiftliği sahibi Raşit Çeken, yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanların gübrelerini daha önce ücret karşılığında sattıklarını ancak bir süre önce yayınlanan Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ''Gübre Toplama Merkezleri'' yönetmeliği karşısında ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Söz konusu yönetmeliğe göre gübrelerin depolandığı çukurların zeminine beton dökülmesi ve ilgili kurumlardan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınması zorunluluğu getirildiğini vurgulayan Çeken, bu nedenle gübrelerini üstüne para vermelerine rağmen alıcı bulamadıklarını vurguladı.

Zeminine beton dökülen çukurlarda gübrelerin kurumadığını, ÇED raporunun binlerce liraya mal olduğunu anlatan Çeken, 6 aydan bu yana bir çok çiftlikte tonlarca gübre biriktiği bilgisini vererek, bunun hem çevre kirliliğine hem de yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan Esenboğa Havaalanı'nda kötü kokuya neden olduğunu kaydetti.

Çeken, gübrelerin alınması için Ankara Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Çubuk Kaymakamlığına dilekçeyle başvurduklarını da dile getirerek ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

-ASIL KÖTÜ KOKU ŞİMDİ ORTAYA ÇIKTI-

Besi çiftliği sahiplerinden Ali Osman Satıoğlu da Esenboğa çevresindeki kirlilik ve kötü koku nedeniyle yapımı devam eden Organize Hayvancılık Bölgesine taşınacaklarını ifade ederek, ''Bizim 6 aydır gübrelerimiz alınmıyor. Asıl çevre kirliliği ve kötü koku şimdi ortaya çıktı. Biz yeni yapılan yere taşınana kadar hayvanların gübrelerini ne yapacağız? Her yere başvurduk ama bir türlü çözüm bulamadık'' diye konuştu.

Besici Kasım Hışır da ahırların arkasında biriktirdikleri gübrelerin depolama alanından taşmaya başladığını anlatarak, ''Gübreler biriktiği için 300 lira ceza kestiler. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kimse bize yol göstermiyor. Biz de gübreleri nereye götüreceğimizi ne yapacağımızı bilmiyoruz'' dedi.

-ÜSTE PARA VERİLDİĞİ HALDE ALMIYORLAR-

Uzun yıllardan bu yana Çubuk ve Akyurt ilçelerindeki besi çiftliklerinden toplu halde aldığı gübreleri kurutarak çeşitli kurum ve kuruluşlara satan Mustafa Kalender ise ''6 aydan bu yana bize kesilen cezalar nedeniyle üste para verildiği halde gübreleri almıyoruz'' diye konuştu.

Gübreler için açılan çukurların dolduğunu ve bunun da besicileri sıkıntıya soktuğu belirten Kalender, şöyle konuştu:

''Esenboğa çevresindeki kirlilik ve kokunun önlenmesi için Kaymakamlık ve Belediye tarafından yerleşim yerinden uzak bir yere Organize Hayvancılık Bölgesi yapılıyor. Bize de bu bölgede aldığımız gübreleri kurutmamız için uzak bir yer gösterildi.

Daha önce iki haftada bir ahırlardaki gübreleri alıyorduk, böylece Esenboğa bölgesine kötü koku rahatsızlık vermiyordu. Ama 6 ay önce Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gübreleri döktüğümüz alanlara gelerek bize 31 bin 745 lira ceza kestiler. Biz de ne yapacağımız şaşırdık. Bizden gübreleri döktüğümüz alanın zeminine beton dökmemizi ve tüm kurumlardan ÇED raporu almamızı istiyorlar. Bu bizim çok masraflı. Ayrıca zeminine beton atılan gübre kurumaz. Bunun için besiciler üste para verdikleri halde artık gübrelerini almıyoruz.''

Çubuk'taki besi çiftliği sahiplerinin Ankara Valiliğine de dilekçeyle başvurarak sorunlarının çözümlenmesini istedikleri öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.