Esenboğa kötü kokudan kurtulacak

Esenboğa kötü kokudan kurtulacak

Çubuk'ta kurulacak Türkiye'nin en büyük katkısız gübre fermantasyon fabrikasının, Esenboğa Havaalanı ve çevresindeki kötü kokuları ortadan kaldıracağı bildirildi.

Japon Hosaya firması ile Çubuk'ta faaliyet gösteren Türem Yumurta AŞ'nin ortaklaşa kurdukları katkısız gübre fermantasyon fabrikasının makineleri Japonya'dan Çubuk'a getirildi.

Makinelerin montajına başlandığını belirten Türem Yumurta AŞ Genel Müdürü Zafer Kaya, 2011 yılında tamamlamayı planladıkları Türkiye'nin ilk katkısız gübre fermantasyon fabrikasının 2 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Yumurta üretim çiftliklerindeki tavuk gübresinin hiçbir katkı maddesi kullanmadan organik tarıma uygun hale getirileceğini kaydeden Kaya, şöyle konuştu:

''Fermente edilmiş gübre konusunda dünyada en ileri teknolojiye sahip firma olan Japon Hosaya ile teknoloji konusunda anlaştık. Bilindiği üzere Japonya'da da çok sayıda tavuk ve yumurta üretim tesisi bulunmaktadır. Japonya'nın yüzölçümü az olduğu için orada toprak çok kıymetli ve bugün bizim yaşadığımız sıkıntıları onlar yıllar önce yaşamışlar. Bu nedenle de üniversiteler özel sektörle bir araya gelerek gübre fermantasyonu konusunda bir teknik geliştirmişler. Tavuklardan çıkan gübrenin içerisine hiçbir katkı maddesi katmadan fermente edip, elde ettikleri gübreyi tarımın her alanında kullanıyorlar. Buldukları ve kullandıkları bu formülü dünyanın her yerine satmaktalar. Biz de bu teknolojiyi ülkemizde kullanmak için bu ülkeye giderek firma yetkilileri ile görüşüp anlaştık.''

-ESENBOĞA HAVAALANI KÖTÜ KOKUDAN KURTULACAK-

Fabrikanın 6 bin metrekare kapalı ve 3 bin metrekare yarı kapalı alana kurulacağını kaydeden Kaya, fermantasyon sırasında kötü koku oluşmaması ve çevreye zarar vermesini engelleyecek biyo-filtre kullanılacağını söyledi.

Türem Yumurta AŞ Genel Müdürü Zafer Kaya, kurulacak fabrikanın 150 ton gübre işleme kapasitesine sahip olacağını da belirterek, şöyle konuştu:

''Bu tesisi kurarken kapasitemizi artırırız diye yüksek kapasitede planlama yaptık. Ancak Esenboğa Havaalanı çevresinde oluşan kokuyu önlemek için buradaki çiftliklerden çıkan gübreleri de işleyebiliriz. Fabrikanın havaalanı çevresindeki koku oranını çok düşüreceğine inanıyoruz. Bizim yaptırdığımız araştırmalara göre Esenboğa Havaalanı'nın çevresindeki kokunun asıl kaynağı, gübrenin fermantasyon olmadan tarımda kullanmak için toprak üzerine serilmesidir. Bu şekilde de uzun süren fermantasyon sırasında sürekli koku oluşmaktadır. Bizim yapacağımız tesisin, bu kötü kokuya bir nebze de olsa çözüm olacağına inanıyorum.''

Kaya, organik gübrenin başta Çubuk'ta olmak üzere tüm yurtta tarıma çok büyük fayda sağlayacağına inandığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.