ERLER ÇIKTI MEYDANE!!!

Bayram izlenimleriyle yaptığımız yaklaşan yerel seçimlere dair değerlendirmelerin üzerinden  neredeyse dört ay geçti. Başkan adayları, hatta meclis üyesi adayları netleşti.

Bizim yazımızdan sonra refiklerimiz yazdı da yazdı. Bir refikimiz AK Parti, diğer refikimiz MHP adayını galip ilan etti. BBP teşkilattan gelen adayını değiştirip,  genel başkanın okul arkadaşı olduğunu öğrendiğimiz Mustafa Özden’le yarışa girdi ve herkesten önce sahaya indi. O ve arkadaşları da iddialı mı iddialı. CHP’de ismini çoğumuzun ilk defa duyduğu bir adayla seçime giriyor.

Her daim memlekette olunca, Çubuk’u da daha sık ziyaret etme imkanı buluyoruz. Adayların saha çalışmasına dair bilgiler, genel siyasetin tarihsel ve güncel eğilimi ve de anketler  ile yaklaşan  30 Mart seçim analizi için elimizde artık daha fazla veri bulunuyor. Bu yazıda zaten bu veriler ışığında objektif olarak kaleme alınmıştır.

Tuncay Acehan bu defa kendisine güvenenleri şaşırtmadı.Resmen aday adayı olması mevcut başkanın bıraktığı boşluktan cesaret bulanların hevesini kursağında bıraktı, oadaylığını açıkladıktan sonra kimse aday olmadı ve aday sayısı yedi de kaldı. Siyasi geçmişi ve yedi yıla yakın  sürede ilçe, il ve genel merkezde itimada dayalı kurduğu ilişkilerle mevcut başkana rağmen onun aday gösterilebileceği  tahminini boşa çıkartmadı ve Acehan’ın adaylığı Kasım’daki ilk listeye yazıldı. Arena’da yapılan aday açıklama törenine katılmasa da Lokman Özden’in, sonrasında gösterdiği soğukkanlılık, saygı ve kabullenmişlikten gelen destek takdiri hak ediyor.

Hayati Tamer bir refikimizin MHP’den favori adayıydı ve  teşkilatın istifa olayından da anlaşıldığı üzere  içeriden gelmediği için BBP olduğu gibi pek içselleştirilmiş bir aday değil. Bunda teşkilat başkanının kardeşinin aday gösterilmemesinin de şüphesiz etkisi vardır. Konjoktürel olarak   baktığımızda ilahiyatçı kimliği, topluluklar karşısında rahatlığı  ve eski bir belediyeci olarak Mustafa Aydos’un daha kuvvetli bir aday olmuş olacağı kanaatini koruyorum. Sahadan gelen bir kaç veri de buna işaret ediyor. Bununla birlikte, MHP bölgede tabandan yetişmiş insan kaynağını ve AK Parti küskünlerini yanına çekebilirse seçimde bir varlık gösterebilir.

Peki 30 Mart 2014 için başarı nedir? Başarı bir önceki yerel seçimde, yani 2009’da alınan oy oranının üstüne çıkmaktır. Seçimi kazanmak ise taçlı zaferdir, yani milletin verdiği tacı giymektir. Gerçek başarı ise bu tacı hakkı ile beş yıl taşıyabilmek, Çubuk’a gerçek anlamda hizmet edebilmek, Çubuklunun takdirine ve iltifatına nail olabilmektir.

Kasaba hüviyetinden çıkıp Türkiye’nin tüm iller dahil 61. en büyük şehri olan Çubuk (bakınız tr.wikipedia.org/.../Nüfuslarına_göre_Türkiye'deki_şehir nufusları), Ankara’nın eteğinde artık kısmen kozmopolit bir yerleşim yeridir. Öyle olunca partiler çok büyük hata yapmaz ise, Çubuk seçimleri 17 Aralık süreci ile şekillenen,seçmeni taraftarlaştırıcı taktikler ile etkilenmeye çalışıldığı genel siyasi eğilimlerden ayrı düşünemeyiz dedikten sonra, bu satıhtan adaylar üzerinden devam edelim:

Bu yazıyı kaleme almadan önce sanal alemde bir gezi yaptım. Buna göre twitteri en aktif kullanan Tuncay Acehan, facebook’u ise Mustafa Özden. Acehan son twitini 14 Şubatta atmış, Hayati Tamer 28 Ocak’ta.Facebook’u diğerlerine göre daha aktif kullanan Özden twit aleminde yok. Takipçi olarak Acehan ve Tamer yarışıyor, her ikisinin 350 civarında olan takipçi sayısı bir haftada 400’ü geçti. Özden facebookta aktivitelerini, hatta seçim broşürünü paylaşmış. Diğerlerinin facebook karnesi oldukça zayıf. Maalesef hiç bir adayın web sayfası yok. Bu konuda Melih Gökçek ve Mevlut Karakaya’nın örnek bir sayfa oluşturduğunu söyleyebiliriz. CHP adayı Y. Ziraat Mühendisi Cemil Ala’nın sanal alemdeki izine ise partinin Çubuk web sayfası dışında ulaşamadık.

Bir önceki seçimde, bütün Türkiye’yi yasa boğan yiğit insan, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun mirası ile Çubuk’ta tarihi bir başarıyı yakalayan BBP, bu seçimde aynı başarıyı Mustafa Özden ile sağlayabilecek mi? AK Partide geçen seçimde yaşadığı travmatik durumun acısı ile ne kadar asılırsa asılsın, zengin ve kadim ülkücü dostların desteğini de  alsa, Özden’in tacı giymesi  siyasetin genel teamüllerine göre zor mu zor görünüyor. Bunun temel nedeni BBP’ye halkın gönlündeki ile sandığa yansıyan teveccühünün farklı olması, diğeri ise adayın üslub ve dili. Mustafa Özden bir partinin genel başkanlığına  adaymış gibi hazırladığı seçim broşürü Alman filozof Heidegger tarafından kaleme alınmış izlenimi veriyor. Neyseki broşürün öbür yüzünde somut projeleri  görüyoruzda Özden’in Çubuk Belediye Başkan adayı olduğuna kanaat getiriyoruz. ORC tarafından Ocak 2014’de  211 denekle yaptığı ankette sadece %3.9’luk diğer payında yer bulsa da, ben BBP’nin Çubuk’a mahsus  bir başarısının olacağını ve başarı çizgisininde %10 olarak revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Çubuk’taki en güçlü ikinci partinin adayı olarak Hayati Tamer, eğitim alanındaki uzun yönetici tecrübesiyle Mustafa Gökmen’in 1999 başarısını  yakalayabilir mi? Çubukmedya tarafından hazırlanan Çubuk Seçim  Belgeseli, genele şamil tezahürler sergileyen Çubuk seçmeni ile bu başarının zor olacağını söylüyor. Çubuk’ta on yıldır iktidarda olan partiye karşı kullanılabilecek sayısız argümana rağmen, seçmenin 17 Aralık tartışmalarından etkisi altında sandığa gidecek olması ve AK Parti’nin mevcut başkan yerine Çubuk’un adeta birikimi olan, bu güne kadar kayda düşmüş olumsuz bir sicili olmayan bir aday ile  yola çıkması, çalışma hayatının sonbaharını yaşayan Tamer’e taç giymeyi zorlaştıracak gibi. Başarı?? Parti bazında bahsettiğimiz 10 yıllık yorgunluk ve  MHP’nin son üç seçimde 26% ile %33 bandında seyretmesi, ORC Ocak 2014 anketinde %32,6+ görünmesi geçen seçimdeki başarının tekrarını  hiçte imkansızlaştırmıyor. Bu  birazda AK Parti ve BBP adaylarının seçim çalışmalarındaki performansına bağlı.

Adaylık koltuğuna kolayca oturan Tuncay Acehan, halkla iç içe icra ettiği mesleği, gençliğinden beri içinde ve önünde yer aldığı siyasi çizginin seçmendeki teveccühü, ilçe teşkilatını en sorunlu döneminde sırtlaması, kadrocu yöneticilik anlayışı ile AK Partinin bugüne kadar Çubuk’ta çıkardığı  en güçlü aday profili çiziyor. Çubuk’ta geniş kitleleri kucaklayabilecek başkan profili ve partisinin 2011’den kalma %73 oy  havuzu olduğu göz önüne alındığında Acehan’ın tacı giyecek aday olacağını söylemek kahinlik olmaz. Belirlediğimiz kriterlere göre başarı eşiği ve ORC’nin Ocak 2014 anketinde de %46+ olan Acehan’ın, bunun üzerindeki her oy kendisinin ve ekibinin göstereceği seçim performansına bağlı olacaktırve bu başarı kendi hanelerine yazılacaktır.

Bu yazıyı kaleme alırken meclis üyeleri de netleşti. Kariyer adaylığı noktasından bakıldığında partilerin  listesinin pek parlak olduğunu söyleyemeyiz ama bize söylenen vasatın altında da değil. Gönül isterdiki, her partinin ilk onunda iyi eğitimli ve tecrübeli, temsil kabiliyeti yüksek avukat, mimar, şehir plancısı, eğitimci, mühendis, mali müşavir, işletmeci, çevreci, başarılı kamu ve özel  sektör yöneticisi olsun. Barajlı D hondt sistemi ile belirlenen üyelerin seçimine, yukarıdaki tahminler ile yani BBP’nin %10 barajını geçeceği varsayımı ile bakıldığında AK Parti’nin 12-15, MHP’nin 7-8, BBP’nin 2-3 meclis üyesi çıkartabileceği söylenebilir, tabii kontenjan hariç.  Bu sonuçta benim en çok memnuniyetim BBP’nin ilk iki sırasında yer alan tecrübeli dostların Çubuk Belediye Meclisinde yer almaları olacaktır ki, makuliyet ölçüsünü bilen bu kardeşlerimiz en az AK Partili üyeler kadar belediye faaliyetlerine katkıda bulunacaklardır.

Son sözüm Safa Asya’ya.Değil seçimi kazanmak Tuncay Acehan %50’nin altında oy alsın yemekler benden. Malum biz verileri yorumluyoruz, içimizden geçen hislerimizi değil.

Bu yazı toplam 4595 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum