Doğalgaz hayal oldu

Doğalgaz hayal oldu

12 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5669 sayılı kanunla Çubuk'a doğalgazın gelmesi EGO'nun özelleştirilmesinin sonuna kaldı.


12 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5669 sayılı kanunla Çubuğa doğalgazın gelmesi EGO'nun özelleştirilmesinin sonuna kaldı.

5669 sayılı “Doğal Gaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 12 Haziran 2007 tarih ve 26550 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak devreye girmesi ile Çubuk ve Kalecik ilçelerinin doğalgaz yatırımlarının özelleşmeden sonraya bırakılacağı iddia edildi. Özellilkle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in geçtiğimiz dönemde 2007 yılında doğalgazı Çubuğa getirme sözünü alarak beklenti içerisine giren Çubuklular son gelişme ile hayal kırıklığına uğradılar.


Kanunagöre, doğalgazın yanı sıra otobüs ve metro işletmeciliği de yapan EGO'nun gaz dağıtımıyla ilgili faaliyetlerini yürütmek üzere, yasa yürürlüğe girdikten itibaren üç ay içerisinde bir anonim şirket kurulacak. Bu şirkete EGO Genel Müdürlüğü'nün mülkiyet ve işletmesinde bulunan doğalgazın şehir içi dağıtımı ile ilgili tüm altyapı tesisleri, varlıklar, menkul ve gayrimenkul mallar ile doğalgaz alımı ile ilgili borçlar ve her türlü haklar devredilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kurulacak şirkete Ankara'nın 30 yıl süreyle doğalgaz dağıtımı için lisans verecek. Lisansın geçerlilik süresinin ilk on yılında dağıtım şirketi abonelerden birim hizmet ve amortisman bedeli olarak metreküp başına 0,05555 dolar, taşıma bedeli olarak da metreküp başına 0,0077 dolar para alacak. On birinci yıl ve sonrası bu bedeller, şirketin teklifi ve EPDK'nın onayı ile belirlenecek.
Şirketin asgari yüzde 80 hissesi, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilecek. Özelleştirme şartları belediye meclisince saptanacak. Bu tarihe kadar özelleştirmenin gerçekleştirilememesi durumunda dağıtım şirketinin hisselerinin yüzde 80'i özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredilecek.

Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirden öncelikle EGO'nun Botoş'a olan doğalgaz alımından kaynaklı anapara borçları ile Hazine garantili kredilerin anapara borçları ödenecek. EGO'nun Botaş'a olan borcunun anapara tutarı 550 milyon dolar, Hazine tarafından üstlenilen Hazine garantili borçların anapara tutarı ise 702 milyon dolar. Devir tarihi itibarıyla EGO'nun bu iki kuruma olan 2 milyar dolarlık faiz borcu silinecek. Borç ödemelerinden artan para da yapımı devam eden metro inşaatları ile diğer ulaştırma altyapı yatırımlarında kullanılacak.

EGO'nun abonelerden doğalgaz dağıtım karşılığı aldığı birim hizmet amortisman bedeli her yıl EPDK'nın onayına sunuluyor. EPDK genellikle EGO'nun teklif ettiği fiyatı aşağı çekerek onaylıyor. TBMM'ye sunulan yasa teklifine ise gaz dağıtımı için kurulacak yeni şirketin on yıl süreyle abonelerden BHAB olarak metreküp başına 0,05555 cent (7,4 yeni kuruş) alması öngörülüyor. Oysa şu anki BHAB 0,049 cent (6,6 yeni kuruş) seviyesinde. Bir metreküp gazın ortalama fiyatının 53 kuruş olduğu dikkate alınırsa, BHAB'nde yapılan yaklaşık yüzde 10'luk artışın, doğalgaz faturasına yansıması yüzde 1.5'lik zam şeklinde olacak.

Birim hizmet amortisman bedelinde yapılan bu artış ve on yıllık fiyat garantisi, özelleştirilecek şirketi yatırımcılar açısından daha cazip hale getirecek. Ancak, Türkiye ortalaması 1,2 kuruş seviyesinde olmasına karşın, Ankaralılar zaten pahalı ödedikleri birim amortisman hizmet bedelini daha da pahalı ödemeye on yıl süreyle devam edecek.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum