Çubuk'ta Kurban Satışları Başladı

Çubuk'ta Kurban Satışları Başladı

Kurban bayramına az bir zaman kala Çubuk'ta kurban satışlar başladı.

Kurban bayramına az bir zaman kala Çubuk'ta kurban satışlar başladı. Özellikle besi çiftliklerinde yerinde satışların yapıldığı kurbanlıklar büyükbaşlarda canlı kilosu 6,50 TYL den satışa sunuldu.

 

Kurbanlık alım ve kesimi konusunda başkentlilere önemli imkânlar sunan Çubuk bu yılda bayrama hazırlanıyor. Çubuk'ta ilçe genelinde besicilerin çiftliklerinde kurdukları geçici mezbahaların denetlenmesi ve kesim yerlerinde uyulması gereken kuralların yerine getirilip getirilmediğinin kontrolü için hazırlıklar tamamlandı. Çubuk Kaymakamı Meftun Dallı Başkanlığında toplanan, Çubuk Belediyesi Zabıta Müdürü Orhan Ünal, İlçe Müftüsü Ali Canbolat, İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak ve Sağlık Grup Başkanlığı'nın katılımlarıyla oluşturulan kurul tarafından kesim yerlerinde uyulması gereken kurallar tespit edilerek denetimlerin artırılacağı belirtildi.

 

Kurban bayramı öncesi sağlık kontrolünden geçirilmiş ve numaralandırılmış büyükbaş hayvanlar da perşembe ve pazar günleri kurulan hayvan pazarında satışa sunulmaya başladı. Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde Çubuk hayvan pazarında ve üretim çiftliklerinde hareketli günler yaşandığı belirtildi. İnsan ve hayvan sağlığı açısından Zabıta Müdürlüğü ve Veteriner Hekimliği tarafından da canlı hayvan pazarında tedbirler en üst seviyeye çıkarıldığı yetkililer tarafından belirtildi.

 

''Besiciler Hazırlıklarını Tamamladı''

 

İlçede bulunan büyük besicilerin kurban kesim yerlerini hazırladıkları gözlemlenirken Zabıta'nın kontrolleri doğrultusunda kesim yapılıp yapılmayacağı belirleneceği belirtildi. Kurbanlık da geçen yıla oranla girdi maliyetlerinin büyük oranda arttığını belirten Zalif Demirer, bu yıl kurbanlık fiyatlarının artmadığının altını çizdi.  Kurbanlık sığırlarda yaş kontrollerinde sıkça yapıldığını belirten besici Zalif Demirer dişini çıkarmayan hayvanın kurbanlık olmayacağını belirtilerek, ayrıca alıcıların kurbanlık seçerken de besili olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiği vurguladı.

 

            ''Beş Yıldızlı Kesim Yerleri''

 

İlçede bulunan Girişim Entegre A.Ş'ya ait birinci sınıf mezbaha nede kendilerinin satışlarını yaptığı kurbanlıklarla birlikte ilçede bulunan üreticilerin randevu alarak kesim yapacağı belirtildi. Girişim Entegre A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şan, el değmeden uzman ekiplerce yapılacak kurban kesimlerinin isteyene dörde bölerek, isteyene de paketlenmiş şekilde teslim edileceğini ifade etti. Vatandaşların kurban kesimi için sabahın erken saatlerinde gelerek saatlerce bekleyerek yorulmalarına gerek olmadığını, sadece yapmaları gerekenin verilen randevu saatinde kesimhaneye gelmeleri ve kesecekleri kurbanı camekânlı bekleme salonunda çaylarını yudumlayarak izleyip çıkışta da paketlenmiş biçimde alacaklarını belirtti. İlçede bulunan tüm besicilerin kesimlerini yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Girişim Entegre A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şan, hijyenik ve zahmetsiz kesim isteyen herkese kapılarının açık olduğunu belirtti.

 

Verilerine göre Çubuk ilçesinde 34000 büyük baş besi olduğunu belirten Ankara İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Zihni Yüce, bu yıl yapılan sıkı kontroller ve aşılamalar sonucu hayvanlarda herhangi bir hastalığın bulunmadığını belirtti. Ankara İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Zihni Yüce kurbanlık satışları hakkında şunları söyledi;'' Ankara İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak geçen yılın kurbanlık fiyatları olan canlı kilo 6,50YTL'den bu yılda satışların yapılmasını kararlaştırdık. Belirlediğimiz fiyatları da birlik üyelerimize tebliğ ettik. Canlı kilo 6,50 YTL yi bazı vatandaşlar yanlış anlaya bilir, bu etin kg fiyatı değildir. Canlı kilolu iyi besili bir büyükbaş hayvan %60 randıman verir. Yaklaşık buda et kg olarak 11,00 veya 12,00 YTL ye gelmektedir. Büyükbaş hayvanlarda bu yıl kurbanlıklar büyüklüklerine göre 1500,00 ile 3500,00 arasında değişen fiyatlarda olacaktır ''dedi.

 

Ankara İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Zihni Yüce, geçen yıl olduğu gibi bu yılda kendilerine toplu kurbanlık alımı için müracaat edecek vakıf, kurum ve kuruluşları kendilerine kayıtlı olan üreticilerle buluşturacaklarını belirtti.  

 

 Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca'da besicilere gönderdiği yazılı tebliğat'da 20.12.2007 ile 23.07.2007 tarihlerinde kutlanacak Kurban Bayramı münasebetiyle kurban sahiplerinin kurban ibadetlerini sağlıklı ve huzurlu bir ortamda yapmalarının üreticilerin olduğu gibi belediyenin de arzusu olduğu vurgulanarak, memnuniyetin sağlanması için üreticilerin uymaları gereken önlemler sıralandı. Ayrıca belediye tarafından kesim izni verilmeyen yerlerde kesim yapılmasına müsaade edilmeyeceğinin altı çizildi.

 

KURBAN KESİM YERLERİNDE UYULACAK ESASLAR

 

1. Kurbanlık hayvanların sağlıklı bir ortamda kesim gününe dek gerekli ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerde bekletilmesi.

2.Besi ahırlarının giriş ve çıkışlarının kireç ile dezenfekte edilmesi.

3.Kurban kesim yerlerinin kolay yıkanabilir ve kolay dezenfekte edilebilir yapıda olması su ve kan akarlarının bulunması gerekmektedir.

4.Kesim yerlerinde ışıklandırma ve havalandırmanın yeterli olması.

5.Yeterli miktarda ilk yardım malzemesinin alınması

6.Yeterli miktarda büyük boy poşet bulundurulması(Poşetler kaliteli şeffaf olacak, siyah poşet kullanılmayacak)

7.Kullanılan suyun içilebilir nitelikte ve yeterli miktar ve basınçta olması.

8.Kesim esnasında kullanılacak aletlerin dezenfeksiyonunun yeterli olması.

9.Havyan bekleme yerleri ile kesim yerlerinin birbirlerini görmeyecek şekilde düzenlenmiş olması.

10.Gerekli hallerde kesim yerlerinin branda v.b ile çevrili olması.

11.Kesim yerlerinde taşınabilir calaska sisteminin bulunması.

12.İnsan tüketimine uygun olmayan et ve diğer atıkları için römork bulundurulması ve atıkların ilçe çöp toplama merkezine uygun bir şekilde bırakılması.

13.Hastalıklı organ ve karkasların en az iki metre derinliğindeki çukurlara gömülerek kireçlenmesi yada uygun bir yerde yakılarak imha edilmesi.

14.Kesim yerlerinde işyeri sahibi, çalışanları ve misafirler için sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli tesisin bulunması(WC, Bekleme Salonu v.b.)

15.Kurban kesiminin dini vecibelere uyularak, ehil kişiler tarafından yapılmasının sağlanması.

16.Kesim yapacak personelin tek tip ve kesime uygun kıyafetli olması.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.