Çocuklarımız

Çocuklar hepimiz için korunması ve kollanması gereken vazgeçil(e)mez tutkumuzdur. Çocuk öyle bir varlık ki, onu korumanın sınırı da yok desek yalan söylememiş oluruz. Her yerde, her ortamda ve her türlü tehlikeye karşı sürekli gözümüzü üzerlerinde tuttuğumuz çocuklarımızın yaşları da önemli olmasa gerek. Hatta bazen yaptıkları ve ettiklerini gör(e)memek bizlere adeta ikinci bir eziyet haline dönüşüveriyor. Peki, korumaya çalıştığımız bu güzel varlıkların, aslında televizyonlardan nasıl etkilendiklerini hiç düşündünüz mü?

 

Uzmanlarımız bu konuda bizleri uyararak; “Programı siz seçin, belli bir süre koyun ve süreyi aşmasına izin vermeyin” diyorlar. Bu uyarıyı ne kadar başarılı uygularsınız bilemem ama çocuklarımızın ruh sağlığını koruyabilmemiz için ciddi önlemlerin alınma başlangıcı kabul edebiliriz.

 

Bugün televizyon kameraları üzülerek ifade etmek gerekirse şiddetin her türlüsünü ekranlara taşıyarak yarardan çok zarar vermektedirler. Öte yandan yine çizgi film dünyasındaki gelişmeler neticesinde küçük beyinleri de etki alanı içine kolayca alması da cabası. Çocuklarımız daha hayatı tam algılayamadan duygu sömürüsü yüklü çizgi filmin cazibeli dünyasından kendisine yeni bir dünya çizerek gerçek ile yalanı bir arada yaşatmaya çalışınca beyindeki tahribatta başlamış oluyor. Psikologlar anne ve babaların çocuğa doğru mesaj vermek için masal ve hikâye anlatmalarını öneriyorlar ve ebeveynlerin “çok yorgunum, şimdi olmaz, başka zaman” gibi bahanelerin ardına sığınmamalarını söylemektedirler. Uzmanlar çocukların televizyondan radyoya doğru yönlendirilmelerinin de güzel olacağını belirterek televizyon karşısında çocukların yalnız bırakılmamalarını da ifade etmektedirler.

 

Bu anlamda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) nun çalışmalarını takdirle karşılamak gerekir. Haberlerden şiddet görüntülerini unutmadan son günlerdeki anne katillerinin peş peşe televizyon ekranlarında gösterilmesinin ne anlama geldiğini izan sahiplerine havale ederek “Çocuklar bizim geleceğimiz” diyen düşüncenin geleceğin çocuklarını yetiştirecek olan bugünün çocuklarına sahip çıkılmasının önemini kavrayan güzel düşünen insanların artması niyetiyle…

Bu yazı toplam 1313 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar