BELEDİYE SOSYAL TESİSLERİ’NDE “FERFENE GECESİ”...

BELEDİYE SOSYAL TESİSLERİ’NDE “FERFENE GECESİ”...

Uzun kış gecelerinin geleneksel eğlencesi "Ferfene Geceleri" kültürünün ilçemizde de yaşatılmasına başlandı.

 Şuayip YAMAN

Çubuk Belediyesi ve Ankara Kulübü Seymenler Çubuk Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği ve geçmişte Ankara ve ilçelerinde erkeklerin bağ evleri veya müstakil konutlarında bir araya gelerek eğlendikleri, çalıp söyledikleri ve güncel konuların konuşulduğu bir gelenek olan "Ferfene Gecesi"  08.01.2015 tarihinde ‘Tarihi Bekir Ağalar Konağı’nda düzenlenmişti. .

 

‘Ferfene Geceleri’nin bu yıl ki durağı ise Kışlaçık’ta yeni restore edilen ‘Belediye Sosyal Tesisi’ idi.

 

Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ferfene Geceleri” etkinliği, Belediye Kışlacık Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
 

Gece boyunca sohbetler yapıldı, eskiler yâd edildi.


Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN yaptığı hoş geldin konuşmasında; Kışlacık Mahallesi sınırları içerisindeki eski Jandarma Karakolu’nu düzenleyerek sosyal tesis haline getirdik ve

Burada önümüzdeki günlerde bu tür etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz.

 

Dedelerimizin, babalarımızın ve gençliğimizde yaşadığımız o güzel gelenek ve göreneklerimizi geleceğe taşımayı istiyoruz.

 

 Bugün soru cevapla Çubuk'un hafızası, kara kutusu olan ağabeylerimizden geçmişimizi dinleyeceğiz ve canlandıracağız. Birkaç saat de olsa telefondan, televizyondan, bilgisayardan uzak kalacağız. Bu bir başlangıç, bundan sonra bu etkinlikleri sürdüreceğiz.
 

Sosyal Tesisimiz içerisindeki; mescit, mutfak, toplantı salonu, Çocuk parkı, basket sahası, çeşmesi ve çok sayıdaki kameli yeleri ile siz değerli hemşerilerimize ve misafirlerimizin hizmetinde olacak.  

 

Bu tesislere ve bu turistik ilçemize yerli ve yabancı turistlerin gelmesi bölgenin huzuruyla oldu. Buranın huzuruna sahip çıkıp gelece yürümemiz lazım.” Dedi.

 

Belediye personeli Mehmet ÇELİK’ in Sine vizyon eşliğindeki “Geçmişten Günümüze Çubuk Fotoğrafları” sunumu, Salon’da nostaljik anların yaşanmasına neden oldu.

 

Yüksel ASLAN ve Osman ÇULHA sazları ile yöresel türküleri seslendirdiler.

 

Yine onların çaldığı oyun havaları eşliğinde, Ankara Kulübü Seğmenler Ekibi Hocası Gülcan MADEN ve öğrencileri Müslüm ARSLAN ve oğlu Alparslan ARSLAN, Yaşar GÜNEY ve Zekai ERKAN gösterilerini sundular. Bu oyunlara Başkan Dr. Tuncay ACEHAN ve ilçemiz eski esnaflarından Mehmet Ali DİRİCAN da eşlik etti.

 

1934 doğumlu Osman BÖCEK çocukluk anılarını, bugünkülerle kıyaslayarak, fıkralarıyla katılımcıların beğenisin kazandı.

 

Fikret ORAN, Hüseyin PALA, Zekai ERKAN ve Mustafa ÖZTÜRK de fıkralarıyla geceye renk kattılar.

 

Başkan Dr. ACEHAN’ın fıkrası ise izleyenleri önce düşündürdü sonra ise kahkahaya boğdu...

 

Ankara Oyun Havaları eşliğinde seymenler ve eşraf tarafından oyunlar oynandı, Fıkralar anlatıldı. Geçmişten günümüze adetler ve kültürel gelenekler anlatıldı.

 

Misafirlere program süresince Belediye personeli tarafından hazırlanan; Gözleme, şepit, çiğköfte, su böreği, baklava gibi yöresel ikramlar yapıldı. Özellikle fırın sobası içinde közlenen kestane ve patatese ilgi oldukça fazla idi...   

 

Geceye katılanlar arasında; Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN,  AK Parti Çubuk İlçe Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, AK Parti Çubuk İlçe Gençlik Kolları Başkanı Rıdvan Doğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ASLAN,  İlçe Mal Müdürü Zeki ÇOBAN, Zabıta Müdürü Ahmet KARAKUŞ, Çubuk Platformu Başkanı Şuayip YAMAN, Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) Genel Başkanı Başkanı Recep TAŞ, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Yardımcıları Selami AKTEPE ve Müslüm ARSLAN,  Ankara Kulübü Derneği Çubuk Şubesi Başkanı Zekai ERKAN,  Ankara Kulübü Seymenler Hocası Gülcan MADEN, Dağkalfat Köyü Kültür, Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sami ÖZKAN, Hüseyin KIYIKÇI (Lefter), Mehmet KAYAN,  Halis AKSOY, Ahmet ARSLANKOZ, Muhittin Baha OLCAY, Mustafa ÖZTÜRK, Himmet ÇOŞKUN, İsmail KAYAHAN, Alparslan ARSLAN (Müslüm ARSLAN’ın oğlu), Yaşar GÜNEY...

 

FERFENE KÜLTÜRÜ

 

Ferfene, Uygulamalar, Ritüeller ve Festivaller” grubuna giren, aynı zamanda “Dilin somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında bir araç işlevi gördüğü sözlü anlatımlar ve sözlü gelenekler” grubuna da dâhil edilebilen, temelde sohbet ve eğlenceye dayalı bir geleneksel kültür unsurudur.

 

Türk eğlence kültürü; Türk kültürünün önemli öğelerden birisi olmakla birlikte oldukça köklü, zengin ve dinamik özelliklere sahiptir. Ferfene’nin tarihsel geçmişini incelediğimizde Orta Asya’ya kadar dayandırmak mümkündür.

 

Anadolu köylerinin, kasabalarının çoğunda hâlâ komşular arasında azıklarını bir araya getirerek ortak hazırlanıp yenilen yemek olan ferfene, Ankara’da yüzlerce yıllık tarihi bir anane olarak yaşatılmaktadır.

 

Yıllarca konaklarda, büyük evlerde, köy odalarında yapıla gelmiş bir davetli misafir ağırlama törenidir. Bu çalışmada ele alınan konu Ankara’da yaşatılan sohbet toplantıları ferfene geleneğinin işlev ve işleyişinin araştırılmasıdır. Öncelikle konu hakkında belge tarama yapılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formları oluşturulmuştur.

 

Bir sonraki aşamada ise günümüzde yaşatılan bu geleneğin temsilcileriyle birebir tanışarak iki odak grup oluşturulmuş ve görüşmeler gerçekleştirilerek kayda alınmış ve yazılı metne aktarılmıştır. Veriler; zaman, mekân, katılanlar, lider, masraflar, yerleşim, etkinlikler, yemekler ve kurallar ana temaları altında toplanmıştır.

 

Ferfenenin düzenleyicisi ve liderinin çevrenin en yaşlı veya en aydın, saygın, edepli, bilgili bir birey olduğu, bu lidere, erkek ferfenesinde “delikanlı başı” denildiği ve düzenlenen ferfenede becerilerine göre gençler arasından bazılarının lidere yardımcı olarak seçildiği belirlenmiştir.

 

Eski zamanlarda, katılımcılar tarafından bir çıkın içinde veya destimala (büyük mendil) sarılı olarak ferfene evine gelen yemeklerin ocak sorumlusuna teslim edildiği ve katılımcıların yaş sırasına göre düzenle oturarak sıralandığı, ayrıca ferfeneye gelirken getirilen çıkınlarda ne

olduğunun sadece ocak sorumlusu tarafından bilindiği anlatılmıştır.

 

Erzakların nitelik ve niceliğinin herkes tarafından bilinmemesi, zenginle fakirin beraber ferfeneye geldiği günde kimsenin üstünlük sağlamaması için düşünülmüş muhteşem ve asil bir adettir.

 

Bu etkinliklerin en önemli özelliği gençlerin ve yaşlıların bir araya getirilmesidir. Bu suretle hem geçmişi geleceğe tanıtmış ve hem de yaşlılarımızla gençlerimizi kaynaştırmış oluyoruz.

 

Gençler, küçük yaşından itibaren sıra gecesine katılarak, cemaatle oturup kalkmayı, gelenek ve göreneklerini, cemaatte konuşmanın adabını, yeri geldiği zaman konuşmayı, yeri geldiğinde dinlemesini bilmeyi, büyüğüne saygıyı öğrenmeli..

 

Gençler bu tür etkinliklere katılmakla gittikçe kaybolmaya yüz tutmuş adabı muaşeret kurallarını da öğrenmiş oluyorlar. Teknolojinin olmadığı dönemde herkes birbiriyle kaynaşırdı. Bu kültürü tekrar yaşatmak istiyoruz. Misafirliklerde geleneksel ürünlerimizi birbirlerine ikram ederlerdi...

dscn8841-vert1.jpgdscn8916-vert2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.