Ankara'da en çok işe alınacak iş türü

Ankara'da en çok işe alınacak iş türü

Ankara'da istihdamın 1 yıllık dönemde yüzde 1,4 artması bekleniyor. İstihdam artışının en fazla yüzde 14,9'la koruyucu güvenlik elemanı mesleğinde olması öngörülüyor.

İŞKUR, iş gücü piyasasındaki mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla ''İşgücü Piyasası Araştırması'' gerçekleştirdi.

Bu çerçevede, 15 Ekim-30 Kasım 2007 tarihleri arasında, Türkiye'de 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde anketler uygulandı. Ankara'da 50 ve daha fazla kişi istihdam edilen 1179 iş yerinden yüzde 47,8'ine karşılık gelen 564'ünde anket çalışması yapıldı.

Araştırma sonunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması Ankara İli Sonuç Raporu'na göre, Ankara'da çalışanların yüzde 13,5'i toptan ve perakende ticaret sektöründe çalışıyor. Çalışanların yüzde 75'ini erkekler, yüzde 25'ini kadınlar oluşturuyor.

Erkeklerin yüzde 14,5'i elektrikli ve optik donanım imalatı kamu sektöründe, kadınların yüzde 16,6'sı mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründe çalışıyor.

Çalışanların mesleklere göre dağılımına bakıldığında beden işçisi (temizlik), temizlik işçisi, büro memuru, yönetici (bankalar ve mali müesseseler) satış elemanı ilk sıralarda geliyor. Erkekler en çok beden işçiliği (temizlik), kadınlar ise en çok yönetici (bankalar ve mali müesseseler) mesleklerinde çalışıyor.

Araştırmanın yapıldığı dönemde iş yerlerinde en çok şoför (yük taşıma), satış elemanı ve kurye gibi işlerde açık bulunduğu belirlendi. Açık işlerin yüzde 1'i inşaat sektöründe, yüzde 37'si sanayi sektöründe, yüzde 62'si hizmetler sektöründe yer alıyor.

Mevcut açık işlerde istenen eğitim durumlarına bakıldığında en çok ''fark etmez'' cevabı verildiği görülüyor. İkinci olarak da lisans mezunları geliyor.

Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler makine teknisyeni (motor-makine), metal işleri teknisyeni, personel uzmanı ve satış elemanı olarak sıralanıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum