“3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” ÇOŞKUYLA KUTLANDI...

“3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” ÇOŞKUYLA KUTLANDI...

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Çubuk Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programla kutlandı.

Şuayİp YAMAN

Haber-Yorum

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” ile çeşitli nedenlerle toplumsal yaşam alanlarında çeşitli engellerle karşı karşıya bırakılan bireylere yönelik farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

Dünya Engelliler GünüBirleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

 

3 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Böylece engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü sağlamak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı artırmak, yaşadıkları zorluklara son vermek hedefleniyor.

 

Böylece dünyanın her yerinde engellilerin istihdamı, eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılımı için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor...

 

İLÇEMİZDEKİ ETKİNLİKLER...

 

Çubuk Kaymakamlığı koordinatörlüğünde, Çubuk Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, (Türk Telekom İlkokulu/Ortaokulu, Özel Eğitim Meslek Okulu, Şehit Selahattin Şişman İlkokulu/ Ortaokulu) iş birliği ile düzenlenen, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık programı, 2 Aralık Cuma günü Çubuk Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Çubuk Türk Telekom İlkokulu ve Ortaokul tarafından hazırlanan programa; İlçe Kaymakamı Âdem Keleş, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin kantar, İlçe Emniyet Müdür Ahmet Tahir Güzel, ilçe Jandarma Komutan Vekili Başçavuş Ali Güven, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği Başkanı Sebahaddin Karahanlı, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.     

 

Sunuculuğunu Türk Telekom İlkokulu Özel Eğitim öğretmeni Kadriye Albayrak’ın yaptığı program; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk,  silah arkadaşları ve ebediyete intikal eden şehitlerimiz adına bir dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Organizasyon etkinlikleri;

  • Çubuk Engeliler ve Engelli Dostları Derneği Başkanı Sebahaddin Karahanlı'nın konuşması,
  • Türk Telekom İlkokulu özel eğitim sınıfı öğrencisi İlkay Tutar’ın annesi Fatma Tutar’ın konuşması,
  • Türk Telekom İlkokulu öğrencilerinin yıl boyu yaptığı faaliyetlerden oluşan ‘Slayt Gösterimi’,
  • Türk Telekom İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı; ‘Spor Yaptık Aferin Sana’ ve ‘Halkalı Şeker’ gösterileri,
  • Türk Telekom Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Renkli Küp’ ,’Şarkı Söyle Dans Et’, ve ‘Selamlaşma’ gösterileri,
  • Şehit Selahattin Şişman İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Rengârenk’  adlı gösteri ile devam etti.

Farkındalık programı, Protokolün programda sahne alan öğrencilere hediye takdim etmeleri, Okul öğretmenleri ve idarecileri tebrik etmelerinin ardından öğrenci eserlerinden oluşan  sergi alanı ziyareti ile sona erdi.

Engellilere destek Olmalıyız...

Engelli olmak, toplum dışında kalmak, toplumdan soyutlanmak ve hiçbir işe yaramamak gibi düşünülmemelidir.  Çünkü asıl büyük engellilik sevgisizlik, saygısızlık, merhametsizliktir. Yeter ki zihniyetimizde, kalplerimizde ve vicdanlarımızda engel olmasın . Diğer engeller elbirliği ile aşılır.

Engelliler yardıma değil, şefkate muhtaçtır.

Engelli bir birey olmak sorunlar oluştursa da en büyük sorun engelliye engel olmak sorunudur. Tohum toprağı bağrına, engelli birey de topluma emanettir.

Düşüncedeki engelden kurtulmanın yolu sabır ve azimle önüne gelen engelleri aşacağına inanmakla başlar.

Engelli olmak bir engel değildir. Sadece aşılması gereken bir düşüncedir.

En büyük sevgisizliktir.

Hayat küçük şeylerden oluşur, sen seversen büyük olurlar.

Sadece sevgi dolu bir bakış bir insanın hayatını değiştirebilir.

Kalbinde sevgi barındıran insan için bütün dünya tek bir ailedir.

“Her insan bir engelli adayıdır.”

Unutmayınız ki; her sağlıklı insan bir engelli adayıdır.

Allah esirgesin, Kaldırımda yürürken başımıza düşebilecek bir tuğla, yolda yürürken ayağımızın kayması ile bir yerinizden yaralanmamız,  ya da yine bir yolda yürürken sorumsuz bir sürücünün yaptığı hata sizin hayatınız boyunca bir engelli olarak yaşamanıza sebep olabilir. 

Yani engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihi değildir. Bu yüzden engelli insanlara karşı bakışımızı bu gerçeği dikkate alarak şekillendirmeliyiz. 

Toplum olarak bir yanlışımız da engelli insanları eksik ya da acınacak kimseler olarak görmektir.

Oysa hiçbir engelli başkaları tarafından acınılmayı beklememektedir. Engellilerin diğer insanlardan beklediği tek şey “onları anlamak ve saygı göstermektir”

Kendinizi onların yerine koyarak bir engellinin hayatını diğer insanlar gibi rahatlıkla sürdürebilmesi için çevrenin nasıl olması gerektiğini düşünmemiz çevreyi buna göre düzenlememiz yeterli olacaktır.

Engellilere acıyarak bakmak yerine, onlara destek olmak daha önemlidir...

Engelliler İçin Yapılması Gerekenler...

Engellerimiz bazen doğuştan bazen de sonradan bünyemize intikal eden bir durumdur.

Toplumumuzun önemli bir bölümü engelli bireylerden oluşuyor.

Devletimiz son yıllarda engelliler için güzel imkânlar sağladı;

  • Sosyal hayata katılımları,
  • Eğitimlerine devam etmesi,
  • İstihdam hakkından yararlanabilmesi maksadı ile yine birçok imkânlar sağlandı.

Bunlar memnuniyet verici bir durum, bu bir lütuf değil bu kardeşlerimize verilmesi gereken bir haktır.

Ama bunlar yeterli mi? Tabii ki hayır...

Daha yürüyecek çok yolumuz var.

Engellilerin özellikle sokaklarda gezerken, sosyalleşirken birçok engelle karşılaşıldığını biliyoruz, özellikle esnafımızdan rica ediyorum kaldırımları işgal etmesinler, kaldırımlarda engelli vatandaşlarımız engelli araçları ile yürümek isterken sıkıntı çıkabiliyor ya da görme engellilerinde bu tür sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz.

Bazı engelli vatandaşlarımız engelli araçları ile Ankara Bulvarı üzerindeki kaldırımlara çıkarken bordür taşları yüksek olduğu için kaldırıma çıkmakta güçlük çekiyorlar.  

Keza görme engelli vatandaşlar için yine Ankara Bulvarı üzerinde ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kaldırımlardaki Sarı Çizgilerin çoğu sorunsuz kişiler tarafından kaldırılmış ve rastgele yerlere atılmış durumda. Bunların en kısa zamanda yerlerine konularak ivedi olarak görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulması gerekir. Bu bir yurttaşlık görevidir.

‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir toplumsal duyarlılık oluşturulmalı, bu bir taraftan bir kutlama günü diğer taraftan ise toplumsal farkındalığı oluşturma günü aslında.

Başımıza gelmeyince anlayamayacağımız bir alan ki onun için empati yapmamız gerekir, engelli kardeşlerimiz ne tür sıkıntılarla karşılaşıyor düşünmemiz gerekir.

Unutmayınız ki; her normal insan bir engelli adayıdır. Allah korusun, birkaç saniye içinde bizin de bir engelli olamayacağımızı kim garanti edebilir?

Uzun süredir kurumlarımızda engelli bireylerimiz için alt yapı oluşturulmaya çalışılıyor,

Şöyle ki;

  • Asansörler, görme engellilerle ilgili bantların çekilmesi, özel merdiven ve platformlar yapılması ile ilgili bazı kurumlarda kurulan erişilebilirlik komisyonlarında çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu konuda belli başlı aşamaya da gelindi.
  • Bazı camilerimizde, okullarımızda, kamu kurum ve kuruluşlarımızda bu sağlandı. Yeterli mi? tabii ki değil...
  • Bu önlemlere rağmen engellilerimiz hala birtakım sorunlar yaşıyor. Sorunlarımız olduğunu da görüyoruz. Bunun için eksikliklerimizi onların gözü ile bakıp onların ihtiyaçlarını göz önüne alarak eksikliklerimizi gözden geçirmeliyiz.
  • Özellikle belediyelerimizin ve resmi kurumlarda görevli arkadaşlarımızın bu gözle bakıp onların eksikliklerini tamamlamak, onların sosyalleşmesi, belli alanlarda aileleri ile beraber iyi vakit geçirebilmesi için alt yapı hazırlıklarına öncülük etmesi gerekir.
  • İlçe Belediyesi, Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği için yer kiralamış. Güzel bir davranış, ama yeterli değil. Onların sosyal yaşamda karşılaşacağı engelleri de en kısa zamanda ortadan kaldırmak gerekir.

Engellilerin 365 gün süren dertleri yılda bir gün hatırlanıyor. Oysa engelliler sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil her gün hatırlanmalı...

Bu vesile ile engelli vatandaşlarımıza sağlık, huzur, mutluluk ve engelsiz bir yaşam dilerim...

img-6400-vert1.jpgimg-6434-vert2.jpgimg-6464-vert3.jpgimg-6501-vert4.jpgimg-6534-vert5.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.