
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 105.Yıldönümü’nü ülkemizde ve dış temsilciliklerimizde coşkuyla kutladık...
Şuayip YAMAN
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve millet egemenliğinin resmen ilan edildiği en önemli milli bayramlardan biridir.
Aynı zamanda dünyada çocuklara ithaf edilen “ilk ve tek Bayram” olma özelliği taşıyan bu özel gün, her yıl büyük bir coşku ve gururla kutlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu Bayram, Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlanmıştır.
İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır.
Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu Bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.
Devrin Cumhurbaşkanı ATATÜRK 'ün 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme âdeti bu bayramın bir parçası olarak yaygınlaşıp gelenekselleşmiş; devlet adamlarının makam koltuklarına çocukları oturtma geleneği 2013 yılına kadar devam etmiştir.
Yine 1933'te stadyumlarda beden hareketleri gösterileri ile kutlama geleneği başlamış;[13] bayramın stadyumlarda binlerce öğrenci ve devlet protokolünün katıldığı gösterilerin yerini 2013'ten itibaren, sokaklarda karnaval havasında kutlamalar almıştır.[14]
KUTLANDIĞI ÜLKELER...
23 Nisan günü, Türkiye'de ve KKTC'de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır.
Kosova Cumhuriyeti'nde ise Kosova Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti'nde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan 23 Nisan gününü, “Kosova Türkleri Bayramı” olarak benimsemiştir.
2008'de Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ülkede yaşayan bütün topluluklara kendi millî bayramlarının tarihini seçme ve kutlama hakkı tanınmış ve Kosova Türkleri 23 Nisan gününü seçmiştir. 23 Nisan 2009 tarihinden itibaren 23 Nisan günü, ülkede Kosova Türkleri Bayramı kutlanır.
23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmış olmasıdır. İstanbul’un işgal edilerek Meclis-i Mebusan'ın kapatıldığı dönemde Anadolu'da bir direniş başlamış ve bu direnişin bir sonucu olarak Mustafa Kemal Paşa'nın çağrısı ile Ankara'da bir meclis toplanmıştı.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin açıldığı "23 Nisan" gününde her yıl kutlanmaktadır.
Milletvekili seçimleri Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başladı,[6] yine Mustafa Kemal Paşa'nın 21 Nisan'daki genelgesiyle meclisin açılacağı tarih duyuruldu ve seçilen milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istendi. Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da belirlenen 337 milletvekilinden 115'inin katılabildiği ilk toplantısını gerçekleştirdi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır:
TBMM'nin kuruluşunun 1921'den itibaren 23 Nisan'ın "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla ülkenin ilk millî bayramı olarak kutlanışı, 1922 yılının 1 Kasım günü saltanatın kaldırılışı nedeniyle 1 Kasım'ın "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlanışı; Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin herhangi bir yasa olmaksızın, 1927'dan itibaren "Çocuk Bayramı" düzenleyip kutlaması...
1921'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olmuştur. Bayram, kanunen halen Osmanlı saltanatının hüküm sürdüğü bir dönemde ortaya çıktı. Adında ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi.[11] Ancak 23 Nisan 1922'de Ankara'da yapılan ilk kutlamalarından itibaren çocukların ön plana çıktığı bir bayram oldu.
İLÇEMİZDEKİ ETKİNLİKLER...
Yavuz Selim İlkokulu’nun organize ettiği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri, 23 Nisan Çarşamba günü Yavuz Selim İlkokulu bahçesinde yapıldı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri 22 Nisan Salı günü; Öğrencilerin İlçe de faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerini makamlarında ziyaretleri ile başladı. Burada makam “Devir Teslim Törenleri” yapıldı.
ÇELENK SUNUMU...
Yavuz Selim Ortaokulu Türkçe öğretmenleri Başak Neslihan KOCA ve Hüseyin EMRECİK’in sunuculuğunu yaptığı Atatürk Parkı’daki törende, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kutlama programına geçildi.
Buradaki törene; İlçe Kaymakamı Vehbi BAKIR, Belediye Başkanı Av.Baki DEMİRBAŞ, Cumhuriyet Başsavcısı Nevzat GÖKDAŞ, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL ve şube müdürleri, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Caner KOCA, İlçe Emniyet Müdürü Aytaç Çağlar YILDIRIM, İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, okul
müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlarımız katıldı.
YAVUZ SELİM İLKOKULU’NDAKİ ETKİNLİKLER...
Yavuz Selim İlkokulu Sınıf öğretmenleri Alev ATASOY ve Fatih ATCI’nın birlikte sunuculuğunu yaptığı Yavuz Selim Ortaokulu bahçesindeki etkinlikler;
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Okul Müdürü Muharrem TUNCEL’in açılış ve selamlama konuşması ile başladı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL’ın günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti.
ERANIL, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada,“Savaşların, çatışmaların açlık ve kıtlıkların ufkumuzu karattığı bir dönemde dünyayı güzelleştiren yegâne şey siz çocukların tebessümüdür. Sizler, bizim geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın umudusunuz, barış içinde bir dünyayı sizler inşa edeceksiniz. Vatanını seven, ahlaklı, çalışkan, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmeniz en büyük dileğimizdir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sizlere armağan eden Cumhuriyetimizin banisi (kurucusu) Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha şükranla yâd ediyor siz öğrencilerimize, aileniz, öğretmenleriniz ve arkadaşlarınız ile nice güzel bayramlar diliyorum” ifadelerini kullandı.
ETKİNLİKLER;
* Kırşehir Yöresi Halk Oyunları gösterisi,
* Yavuz Selim Ortaokulu Korosunun müzik dinletisi,
* Öğrencilerin okuduğu şiirler,
* 2-F Sınıfı öğrencilerinin “Bayrak Rondu,
*Ana Sınıfı öğrencilerinin “Bahçenize Ben Giremedim” gösterisi,
* 1-B Sınıfı öğrencilerinin Atatürk Çocukları gösterisi,
* 2-C Sınıfı öğrencilerinin “Misket” adlı gösterisi,
* Müzik Öğretmeni Ahizer ÖZBEK ve öğrencilerimizin konserleri ile devam etti.
* Burdur Yöresi Halk Oyunları gösterisi,
* 3-F Sınıfı Korosunun seslendirdiği “Gezsen Anadolu’yu” ve “Plevne Marşı” ,
* 2-E Sınıfı öğrencilerinin “Bahçe Duvarından Aştım” gösterisi,
* 4-C Sınıfının Yelpaze isimli gösterisi,
* 3-A sınıfının “Çayır Çimen Geze Geze” adlı gösterisi,
* Potpori, Halk Oyunu gösterilerinin ardından,
* Etkinlik, Okul’un tüm öğrencilerinin birlikte büyük bir coşkuyla seslendirdiği “Ay Yıldızlı Bayrağım” adlı final gösterisi ile sona erdi.
Protokol üyeleri, programı gerçekleştiren Okul Müdürlerini, öğretmenleri ve öğrencileri tebrik ederek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
******
Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz’ Mustafa Kemal Atatürk.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.