2007 esnafın 'kara yılı'

2007 esnafın 'kara yılı'

Ankara Ticaret Odası (ATO), işletmelerin "yurt içi satışları, karları, tahsilat güçlüğü, çalışan sayıları, yatırımları" gibi ekonomik göstergelerine yönelik 2007 yılı gerçekleşmelerini değerlendirdi.



ATO'nun, Başkent'in en işlek 42 alışveriş ve ticaret merkezindeki toplam 4 bin 46 işyerinde yaptığı anketin sonuçları, 2007 yılının, Ankara'daki her 100 işletmeden 56'sı için 2006 yılından daha kötü geçtiğini ortaya koydu.

ATO'dan yapılan açıklamaya göre, 2007 yılında daralmadan en çok zarar gören sektörler sırasıyla "döşemeciler ve mobilya imalatçıları", "mobilya, halı ve kahverengi eşya satıcıları" ile "emlak komisyoncuları" oldu.

Döşemeciler ve mobilya imalatçıları sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 77,8'i, mobilya, halı ve kahverengi eşya sektörünün yüzde 67,5'i, emlak komisyoncuları sektörünün ise yüzde 66,7'si 2007 yılı için "2006'dan daha kötüydü" yanıtını verdi.

2007 yılını bir önceki yıla göre daha olumlu bulan işletmelerin oranı yüzde 15,8'de kalırken, bu oran otobüs işletmeleri, petrol türevleri ve inşaat sektöründe görece olarak daha yüksek oldu.

"Müşteri vitrin seyretti"

Anket değerlendirmesine göre, 2007 yılında, büyümenin yavaşlamasıyla birlikte vatandaşın alım gücü de düştü. Çarşılarda gözlenen hareketlilik, alışverişe yansımadı, bir anlamda müşteri vitrin seyretti.

Ankete katılan işletmelerin yüzde 57'si, 2007 yılında bir önceki yıla göre yurt içi satışlarının azaldığını belirtti. Yurt içi satışları "yerinde sayanların" oranı ise yüzde 24,2 oldu.

Yurt içi satışların azalmasından en çok etkilenen sektör, emlak komisyoncuları oldu. Emlakçıların yüzde 80'i satışlarının azaldığını bildirdi. Satışlar bakımından diğerlerine göre nispeten daha az etkilenen sektör ise petrol türevleri sektörü oldu.

ATO'nun anketini cevaplayan işletmelerin yüzde 80,5'inin işletmecilik maliyetlerinin de arttığı belirlendi. İşletmecilik maliyetlerinin aynı kaldığını bildiren işletmelerin oranı yüzde 11,8'de kalırken, yüzde 7,7'si işletmecilik maliyetlerinin azaldığını ifade etti.

Katılımcı işletmelerin yüzde 67,6'sının işletmecilik borçları 2007 yılında bir önceki yıla göre artış gösterirken, yüzde 19,1'inin işletmecilik borcu 2006 yılıyla aynı kaldı.

Borcu artan sektörlerin başını da yine, döşemeciler ve mobilya imalatçıları çekti. Döşeme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 77,8'i işletmecilik borçlarının arttığını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.