19 MAYIS! ‘ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK SPOR BAYRAMI’NI KUTLADIK!..

19 MAYIS! ‘ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK SPOR BAYRAMI’NI KUTLADIK!..

Atatürk’ün gençliğe armağanı olan ’19 Mayıs! Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 106. Yıldönümü” ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de yapılan etkinliklerle kutlandı.

Şuayip YAMAN

Bugün 19 Mayıs 106 yıl önce bugün, emperyalist işgalcilerin vatan toprağından atılıp,  temizlendiği, egemenliğin bir kişiden bir aileden alınıp kayıtsız şartsız millete verilmesi için atılan adımın ilk günü. Yani Türk Milleti’nin bağımsızlık savaşının başlatıldığı gündür.

 

19 Mayıs 1919 Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı tarih. Cumhuriyeti’nde başlangıç tarihidir.

 

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı'nın en önemli anlarından biri Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 1919'un 19 Mayıs'ında ilk adımlarını Samsun'a atmalarıdır.

 

 İLÇEMİZDEKİ  ETKİNLİKLER...      

 

İlçemiz Çubuk Anadolu Lisesi’nin, Çubuk Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile birlikte organize ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 106. Yıldönümü ve Gençlik Haftası (15-21 Mayıs), İlçe Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti..

 

GENÇLİK HAFTASI PROGRAMI...

 

Gençlik Haftası (15-21) kapsamında, hafta boyunca Kurtuluş Yolu Kortej Yürüyüşü, Gençlik, Millî Mücadele Ruhu, Vatan Sevgisi ve Atatürk temalı Şiir Okuma Yarışması, İstiklal Yolu konulu Resim ve Şiir Yarışması, ‘Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü antrenörleri ve okullarımızın Beden Eğitimi öğretmenlerinin organizasyonları ile Gençlik Bisiklet Turu etkinliği, Halat Çekme Yarışmaları düzenlendi.

 

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞIMIZIN OKUNMASI...

 

 Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Seyda TOPAL tarafından Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtına Çelenk Sunumu yapıldı.

 

‘KAPALI SPOR SALONU’NDAKİ ETKİNLİKLER...

 

Etkinliklere İlçemizde yeni hizmete giren ‘Kapalı Spor Salonu’nda devam edildi.

 

Programa; İlçe Kaymakamı Vehbi BAKIR, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Nevzat GÖKDAŞ, İlçe Emniyet Müdürü Aytaç Çağlar YILDIRIM, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Caner KOCA, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL ve şube müdürleri, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Seyda TOPAL, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin İlçe başkanları, okul müdürleri, öğrencilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

 

Sunuculuğunu Çubuk Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Serpil ÜNÜVAR ve İlyas ÖZÇELİK’in yaptığı program; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

 

 İlçe Gençlik Spor Müdürü Seyda TOPAL, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Bugün, Türk milletinin kaderini değiştiren, bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin yakıldığı; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs’ın 106. Yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşku ile kutluyoruz.

 

19 Mayıs, sadece bir tarih değildir. Bugün, milletimizin esarete boyun eğmeyeceğinin, tam bağımsızlık yolunda kararlılıkla yürüdüğünün en somut göstergesidir. Bugün, aynı zamanda 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe duyduğu güvenin bir nişanesi olarak, Türk gençliğine armağan edilmiştir.

 

Sevgili gençler,

 

Sizler bu ülkenin yarınısınız. Sizler, sadece bugünün değil, aynı zamanda geleceğinde mimarlarısınız. Sporda, bilimde, sanatta, teknolojide, her alanda donanımlı bireyler olarak  ülkemizi çok daha aydınlık yarınlara taşıyacağınıza yürekten inanıyoruz.

 

Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü olarak sizlerin her daim yanınızda, destekçiniz olmaya devam edeceğiz.   

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü her zaman aklımızda tutmalıyız.

 

Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.”

 

Bu bilinçle hareket etmek, vatanımıza olan en büyük borcumuzdur.

 

Bugün burada bulunan her gencimizin gözlerinde; Cesareti, azmi ve umdu görüyorum.

 

İnanıyorum ki sizler, Cumhuriyetimizin emanetçisi olarak, bayrağımızı daima gururla taşıyacaksınız.   

 

Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyorum. İfadelerini kullandı.

 

Program;

  • Çubuk Anadolu Lisesi koordinesinde düzenlenen Gençlik, Millî Mücadele Ruhu, Vatan Sevgisi ve Atatürk temalı, Şiir okuma yarışmasında birinci olan Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşe ÜNAL’ın, “Mustafa Kemal’in Kağnısı” isimli şiiri okuması,
  • Gençlik İlçe Spor Müdürlüğü tarafından Jimnastik ve Taekwondo gösterileri,
  • Çubuk Anadolu Lisesi öğrencisi Eser Kürşat ÇINAR’ın 19 Mayıs isimli Şiiri okuması,
  • Hayri Aslan Ortaokulu Halk Oyunu gösterileri,
  • Çubuk Anadolu Lisesi Yelkovan Müzik Grubunun müzik dinletisi ile devam ederken Gençlik Haftası’nda kapsamımda yapılan yarışmaların ödül töreni ile sona erdi.

 

ÖDÜL TÖRENİ...

 

Gençlik Haftası kapsamında okullarımızda yapılan Gençlik, Millî Mücadele Ruhu, Vatan Sevgisi ve Atatürk temalı Resim Şiir okuma-yazma ve Kompozisyon yarışmalarında, dereceye giren öğrencilerimize ödülleri takdim edildi.

 

Protokol üyeleri, kutlama programı sonunda organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen okul idarecileri, öğretmenleri ve öğrencilerimizi tebrik ederken Gençlik Haftası kapsamında okullarımızda yapılan yarışmalar sonucu dereceye giren öğrencilerimiz;

 

Resim Yarışmasında;

 

1. Mustafa Nabi NASIR-Yıldırım Beyazıt İlkokulu

2. Elanur YALÇIN - Atatürk İlkokulu

 

Şiir Yazma Yarışmasında;

 

1. Zeynep Erva TANDOĞAN-Çubuk Ortaokulu

2. Elif Yaren ÇALIŞKAN- Barbaros Ortaokulu

3. Eylül SAVİ- Atatürk Ortaokulu

 

Şiir Okuma Yarışmasında;

 

1. Ayşe ÜNAL-Yunus Emre Anadolu Lisesi

2. Melike TANRIÖVER- Çubuk Anadolu Lisesi

3. Elmas GERÇEKÇİOĞLU- Gevher Nesibe Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL).

 

Kompozisyon Yarışmasında;

 

1. Nisa Fatma YILDIZ- Çubuk Anadolu Lisesi

2. Rukiye TUNCEL-Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi

3. Elif Sinem ÇAKIR-Şehit Hayati Bilgin- Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL).

Dereceye giren öğrencilere ödülleri; İlçe Kaymakamı Vehbi BAKIR, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ ve İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Nevzat GÖKDAŞ tarafından takdim edildi.

 

Ödüllerin dağıtımının ardından topluca hatıra fotoğrafı çektirildi ve tören sona erdi.

 

ATATÜRK’ÜN SAMSUN’A ÇIKIŞI...

 

Mustafa Kemal'in, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayıp, Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a yönelen, daha sonra Ankara'ya ve 9 Eylül 1922 tarihinde de İzmir'e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.

 

Bu ilk adımdan sonra ülkemizin bağımsızlık mücadelesi, 24 Temmuz 2023 Lozan Anlaşması’na kadar aşağıdaki süreci izlemiştir;

 

  • Amasya Tamimi 22 Haziran 1919)
  • Erzurum Kongresi (7 Ağustos 1919),
  • Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919)
  • 1. İnönü Savaşı (6-10 Ocak 1921)
  •  2. İnönü Savaşı (23-31Mart 1921)
  • Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos 12 Eylül 1921),
  • BÜYÜK TAARRUZ ( 26-30 Ağustos 1922)
  • Lozan Antlaşması (24 Temmuz 1923)

 

Lozan Antlaşması, Millî Mücadele'nin (1919-1922) zaferle sona ermesinin ardından İsviçre'nin Lozan kentinde toplanan uluslararası barış görüşmeleri sonucunda 24 Temmuz 1923'te imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasal ve iktisadi bağımsızlığını uluslar arası alanda tescil eden kurucu antlaşmadır.  

 

Cumhuriyetin ilanıyla neticelenen sürecin başlangıcı olarak kabul edilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, millet olarak varlığımızı güçlendiren, umutlarımızı canlandıran ve yolumuzu aydınlatan tarihi bir adımdır.

Mustafa Kemal Paşa yola çıkmadan önce, Padişah Vahdettin ile son kez görüşür.

Ardından Şişli’deki evde, annesine ve kız kardeşine veda eder.

16 Mayıs 1919 Cuma günü Galata rıhtımından bir motorla, Kız Kulesi açıklarında bekleyen Bandırma Vapuru’na gider. Kendisi dâhil 23 subay, 25 erbaş ve er olmak üzere 48 kişiyle hareket eder.

 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü, Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a ayak bastığında şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontuscular sokaklarda kol geziyordu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum sancıları, işte bu koşullarda  başlar.

Bu zorlu ve engellerle dolu yolculukta,  tarihin akışını değiştireceklider, 38 yaşında idi.

Türk Milletinin yeniden şahlanışının timsali olan 19 Mayıs 1919 günü atılan ilk adımla Milli Mücadele süreci başlamıştır.

Türk Milleti, Büyük Atatürk'ün önderliğinde başlatılan var olma mücadelesini emsalsiz bir zaferle sonuçlandırarak, tarih sahnesine başı dik olarak çıkmayı başarmıştır. Bu milli ruh, Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasını ve millet egemenliğine dayanan; bağımsız, modern bir devletin kurulmasını da mümkün kılmıştır.

İstiklal mücadelemizin sembolü olan 19 Mayıs’ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, geleceğimizin teminatı ve umudumuz olan gençlere verilen önemin bir göstergesidir.

Gençlerimizin ecdat yadigârı olan bu aziz vatanımızı en iyi biçimde koruyacaklarına, istiklal ve istikbalimize gerektiğinde canları pahasına sahip çıkacaklarına yürekten inanıyorum. 

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır.

 

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal AtatürkBandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

 

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır.

 

Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.

 

Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır.[5] 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.[7]

12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Atatürk Yılı kabul ve ilan etti. Kutlamalar kapsamında "Gençlik ve Spor Bayramı"nın adı da "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi.

 

19 Mayıs 2012'de TRT'nin bünyesinde yayın yapan kanalı TRT 1'in logosu bu bayrama ithaf en değişmiştir.

******

 

Bu duygu ve düşüncelerle, bağımsızlık mücadelemizin 106. Yıl dönümünde, Başta Kurtuluş Savaşımızın Muzaffer Komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, vatan için canını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmetle anıyor (Ruhları şad olsun. Allah kendilerinden razı olsun. Mekânları cennet olsun.),

 

Yaşayan gazilerimize sağlıklı, mutlu yıllar diliyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum...

img-9600-vert1.jpgimg-9689-vert2.jpgimg-9712-vert3.jpgimg-9740-vert4.jpgimg-9773-vert5.jpgimg-9831-vert6.jpgimg-9878-vert7.jpgimg-9904-vert8.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.