
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ...
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü” münasebetiyle tüm yurtta olduğu gibi İlçemizde de bir dizi program düzenlendi.
Şuayip YAMAN
18 Mart Çanakkale Zaferi; 7 Düvele “Çanakkale Geçilmez” dedirten biz zaferin Anma Günü’dür.
18 Mart Çanakkale Zaferi; Mustafa Kemal’in ilk askeri başarısıdır. Türk’ün çelik iradesidir.
Çanakkale Zaferi ile emperyalist işgale karşı başlayan direniş gerçekten millet olmamızı sağlamıştır.
18 Mart günü, 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümüdür. Bu gün, 2002 yılından itibaren de, "Şehitler Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.
1914 Kasım ayından, 1916 Ocak ayına kadar süren Çanakkale Savaş; I.Dünya Savaşı’nın en önemli çarpışmalarından biridir. İtilâf devletleri olan İngiltere, Fransa, Rusya; İttifak devletleri olan Almanya, Avusturya, İtalya yanında savaşa giren Osmanlı imparatorluğunu bir an önce yenmek için başkent İstanbul’u almak istiyorlardı. Ayrıca boğazlan ele geçirip Rusya’yla ilişkilerini kolaylaştırmaya çalışıyorlardı. Bu yüzden Çanakkale boğazına var güçleriyle saldırdılar.
Bugün “Çanakkale Geçilmez” sözünün tarihe altın harflerle kazındığı 18 Mart Zaferi’nin 110. Yıldönümü. Atatürk bu savaştaki askeri dehası ve kahramanlığı ile destanlaşmıştır.
Ülkenin dört bir yanında cepheye koşan Türk askeri, 7 düvele meydan okuyarak, “Çanakkale Geçilmez” dedirtmiştir.
Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal komutasındaki 57. Alay’a Çanakkale’deki taarruz emrinde şöyle dedi, “Bu öyle alelade bir taarruz değil, herkesin başarılı olmak azmiyle harekete hazır olduğu taarruzdur. Hatta ben komutanlara şifahen verdiğim emirlerde şunu ilave etmişimdir. Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum...” İşte bu azim ve kararla düşman kuvvetleri hem karada ve hem de denizde hüsrana uğradı. Mustafa Kemal ve askerleri işgalcileri bozguna uğrattı.
Tarihimizin altın sayfalarında yer alan en büyük zaferlerimizden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 110. Yıldönümü münasebetiyle Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesinin hazırladığı 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı, 18 Mart Salı günü Çubuk Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
ÇELENKLERİN SUNUMU...
Şehitleri Anma Programı, Çubuk Anadolu İmam Hatip Anadolu Lisesi öğretmenleri Cemil BÜLBÜL ve Şengül ULUÇAY’ın sunumu ile ilçemiz Atatürk Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık Makamı ve Belediye Başkanlığı Çelenklerinin sunulması ile başlarken, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda devam etti.
Organizasyona; İlçe Kaymakamı Vehbi BAKIR, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, Cumhuriyet Başsavcısı Nevzat GÖKDAŞ, İlçe Emniyet Müdürü Aytaç Çağlar YILDIRIM, İlçe Jandarma Komutanı Ütğm. Caner KOCA, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL c şube müdürleri, İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN, İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Şehit Yakınları ve Gazilerimiz, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Anma programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
ETKİNLİKLER...
- Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ömer Faruk KAYA, Kur’an-ı Kerim Tilaveti’ni okudu.
- Okulun Meslek Dersi öğretmeni Dr. Mustafa MEDEN, günün anlam önemini belirten konuşmasını yaptı.
- Çubuk Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve içerisinde Çubuk Şehitlerinin resimlerinin bulunduğu Slayt gösterisi yapıldı.
- Okulun Pansiyonu’nda kalan öğrenciler tarafından hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” temalı tiyatronun sahnelenmesi ile devam etti.
ÖDÜL TÖRENİ
Program, İlçemiz okulları arasında gerçekleştirilen “Çanakkale Zaferinin 110. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü” temalı Ortaokullar arası Şiir, Liseler arası Resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerimize ödüllerinin takdim edilmesi...
Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimiz:
Lisler arası Resim Yarışması...
- Onur GÜMÜŞ- Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesi
- Ebrar Nisa UÇAR-Çubuk Anadolu Lisesi
- Miray Tuana KARAKAYA- Çubuk Anadolu Lisesi
Ortaokullar arası Şiir Yarışması...
1-Berra DOKSANBİR- Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu
2-Elyasu YAĞCIOĞLU-Barbaros Ortaokulu
3-Elif Sümeyye KARATOP-Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu
ŞEHİTLİK ZİYARETİ...
Salon programı sonrası, protokol üyeleri tarafından günün anısına Şehitlik Ziyareti yapıldı.
Burada İlçe Müftülüğü İmamı Bayram MUMCU tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti okundu.
İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN tarafından yapılan dua sonrası Şehitlik Ziyareti sona erdi.
Şehitleri Anma Programı, Çubuk Anadolu İmam Hatip Lisesi uygulama Camii’nde bütün şehitlerimiz adına Mevlid’i Şerif okutulması ile son buldu.
Protokol üyelerinin programı gerçekleştiren okulumuz idarecileri, öğretmenleri ve öğrencilerini tebrik ederek toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
ÇANAKALALE ZAFERİNİN ÖNEMİ....
18 Mart Çanakkale Zaferi'nin dünya harp tarihinde de çok önemli bir yeri var! Çanakkale şehitlerinin yazdığı destanla büyük bir zafere imza atıldı. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü ve 6 milyonda bir ihtimal olan mermilerin havada çarpıştığı bu destan unutulmayacak, Çanakkale Türküleri büyük destanı asırlar boyu hafızalarda diri tutacak. Kimse unutmasın ki “Çanakkale Geçilmez”
Çanakkale Geçilmez, Birinci Dünya savaşında yedi düveli karşısında bulan Türklerin yaptığı dillere destan Çanakkale savunması ardından söylenmiş sözdür. Düşmanları bu sözü dilegetirmeseler de kafalarına o gün dank ettiği gibi bugün de hala o acı mağlubiyeti hatırlamaktadırlar.
Çanakkale Geçilmez, Bir yandan vatanını canı pahasına koruyan, düşmanı Boğazlardan geçirmemek için her şeyini ortaya koyan Mehmetçiğin acı dolu hikâyesini anlatırken; Çanakkale'nin geçilemeyeceğini anlayan Avrupa'nın sözde koca devletlerinin donanmaları, arkalarına dahi bakmadan geri dönmek zorunda kalmışlardır.
Çoğu haçlı zihniyetli kendilerini Avrupalı diye adlandıran, hangi ırktan, milletten olduğu dahi bilinmeyen insanların, topraklarımızdan gittiklerini duyan Anadolu insanları, bulundukları yerleri bayram yerlerine çevirdiler.
İstanbul'a zafer haberi ulaştığında halk sokaklara döküldü, herkesi ayrı bir sevinç kapladı. Fakat binlerce şüheda (şehitlik) makamına ulaşan Mehmetçiklerimizi ve aralarında bulunan analarımızı da arkamızda bırakarak Ehli iman olan o Mehmetçiklerin hepsi de şehitlik makamına yükseldiler.
(Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçen Çanakkale Savaşlarında bazı kaynaklarda 150 bin, bazılarında 300 bin Türk askerinin şehit olduğu biliniyor.)
Çanakkale'deki zafer İstanbul’da tez duyulur. Süleymaniye Camisi'nin yaşlı mahyacısı içindeki coşkuya dayanamayıp, yanına çıraklarını da alıp aklına ilk gelen iki kelimeyi minarelerin arasına, yani mahyaya yazıp yatsı namazına kadar kandilleri yetiştirir. İstanbul'un her yerinden görülen mahyadaki bu iki kelime aynen şudur;
"Çanakkale Geçilmez"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.