Zengin’den kadınlara referandum semineri

Zengin’den kadınlara referandum semineri

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Özlem Zengin, Kadın ve Demokrasi Derneğince Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Yerleşkesi Milli İrade Konferans Salonu'nda düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi-Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim İçin Yeni Anayasa" konu

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Özlem Zengin, Kadın ve Demokrasi Derneğince Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Yerleşkesi Milli İrade Konferans Salonu'nda düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi-Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim İçin Yeni Anayasa" konulu seminerde konuştu. Türkiye'de demokrasinin, on yıllık periyotlarda darbelerle imtihan edildiğini söyleyen Zengin, ülkede artık herkesin 15 Temmuz itibarıyla darbe yapılamayacağını anladığını belirtti. Zengin, anayasalara bakılarak demokrasinin nasıl yol aldığının görülebileceğini dile getirdi. Zengin, "Türkiye'de demokratik usullerle yapılan en iyi anayasaların 1921 ve 1924 anayasası olduğunu görüyoruz. Bu anayasalar bugüne çok ilham vermiş durumda. Çünkü bu anayasaların o günden bugüne değişmeyen maddeleri var. Nedir, 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyet'tir' ilkesi hiç değişmemiştir" diye konuştu.

GÜÇLER AYRILIĞI KESKİNLEŞECEK
Zengin "Türkiye'de uzun zamandır anayasa yapılmıyor. Yeni anayasa değişikliğinin özünü oluşturan şey, Türkiye'de yasama ve yürütmeyi bulunduğu filli durumdan çıkararak, birbiriyle devamlılık içeren bu seyirden sonra yasamayı ve yürütmeyi birbirinden tam olarak ayırmaktır. Halkın önüne gidildiğinde yasama için ayrı bir sandık, yürütme için ayrı bir sandık koymak. Her birisi içinde ayrı ayrı meşruiyet almak. Aslında bu anayasanın özünü yürütme modeli değişikliği oluşturuyor" dedi.

"600 VEKİL BİLE NÜFUSUMUZA GÖRE ÇOK AZ"
Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısının 550'den 600'a çıkacağını kaydeden Zengin, "Avrupa Birliği ülkelerinde 50 bin seçmene bir milletvekili düştüğünü görüyoruz. Türkiye'ye baktığımızda bu sayı yaklaşık 146 bin. Arada çok ciddi bir fark var. Hatta 600 vekilde şu andaki nüfusumuza göre çok az. Belki bizim 950, bin kadar bir milletvekiline ihtiyacımız var. Ama 600 vekilin de başlangıç olarak faydalı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.