YILDIRIM AHALİSİ DERNEĞİ’NDEN “2. GÜZ ŞENLİĞİ”

YILDIRIM AHALİSİ DERNEĞİ’NDEN “2. GÜZ ŞENLİĞİ”

Yıldırım Ahalisi Derneği tarafından organize edilen, “Evci Göleti 2. Güz Şenliği” 2 Ekim Pazar günü Yıldırım Evci Köyü’ndeki Evci Göleti’nde yapılacak.

 Şuayip YAMAN

Yıldırım Ahalisi Derneği Başkan Yardımcısı Alaaddin Arslan konuyla ilgili olarak 27 Eylül 2011 Salı günü saat 20.00’de bir basın açıklaması yaptı. Basın Duyurusu aşağıdadır.

                 BASIN DUYURUSU

      ”Ekim 2011- Evci Göleti 2. Güz Şenliği”

 Yıldırım Ahalisi Derneği (YILDER) Ankara’nın Çubuk ve Kızılcahamam ilçeleri sınırında bulunan 21  (yirmi bir) köyden oluşan bölgeye hizmet eden bir dernektir. Bölgenin tarihi 1402 Ankara Savaşı’na dayanır. Yıldırım Beyazıt ordusunu Ankara’nın kuzeyi olan bu bölgeden geçirmiş, burada konuşlandırmıştır. Çubuk Ovası’nın kuzeyinde Karagöl mesire alanının çevresinde bulunan köyler. Ankara Savaşı’ndan sonra Beyazıt’ın askerleri tarafından yerleşke olarak kullanılmıştır. 21 köy ve bunların mahallelerinden oluşan Karagöl civarında bulunan bu yerleşim yerlerine genel olarak Yıldırım Ahalisi denildiğinden ismini buradan almıştır.    

 Bu köyler Çubuk ilçesinde bulunan; Durhasan, Saraycık, Kuruçay, Yaylak, Kışlacık, Çatköy, Yeşilkent (Ahurköy), Nusratlar, Kızılören, Karaçam, Uluağaç, Yıldırım Evci, Yıldırım Aydoğan, Yıldırım Elören olmak üzere 14 (ondört)  köy, Kızılcahamam ilçesinde bulunan;  Başören, Yıldırım Demirciler, Yıldırım Yağlıca, Yıldırım Çatak, Yıldırım Hacılar ve Yıldırım Olucak olmak üzere 7 (yedi) köydür. Bu köylerin halkı ise “ÇITAK” olarak adlandırılır.

 Çıtak, dağ çocuğu anlamına geldiği gibi, “Çitisi Ak” anlamında da kullanılmıştır. Ankara Savaşı tarihine rastlayan dönemde beyaz giyen askerlere ve bunlardan esinlenerek beyaz giyinen insanlara da “Çıtak” denilmiştir. Tarihsel olarak Hazar Denizi’nin kuzeyinden Anadolu’ya gelmiş Oğuz boyuna bağlı ve Horasan’a yerleşmiş Türk asıllı bir kabile olduğu da rivayet edilmektedir.

 Tarihine sahip çıkan YILDER, özellikle kültürel mirası yaşatma çabasındadır. Bu amaçla birlik ve beraberliğin teminini de sağlamak açısından geçen yıl başlatmış olduğumuz şenliklerimizin ikincisini 2 Ekim 2011 Pazar günü Yıldırım Evci Köyü ve ona bağlı Kuzuören Mahallesi, Aluç Mahallesi ve Dere mahallelerimizin yaylalarının sınırları içerisinde bulunan Evci Göleti’nde yapılacaktır.

golet.jpg

 Şenlik programında; Mehter Alayı, Protokol Konuşmaları, Yaş Kütüğüne 2011 Şenlik Künyesinin Çakılması, Türk Halk Müziği Sanatçıları, Yöresel oyunlar, Kayıkçı ve Saz Ekibi, Sihirli Adımlar Folklor Ekibi, Seymenler Ekibi, Ağalık Seçimi, Ahmet Yılmaz Konseri yer almaktadır.

 Otobüsler; Ankara’dan saat 10.30’da Bentderesi dolmuş durakları karşısından, Çubuk’tan ise saat 11.30’da Atatürk Parkı önünden hareket edecektir. Otobüsler ücretsizdir.

Tüm İlçe Halkına saygıyla duyurulur.    

          YILDIRIM AHALİSİ DERNEĞİ  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum