Dyt. Kübra NOKTA

Dyt. Kübra NOKTA

YE TATLIYI İÇME SUYU YANARSA YANSIN…

Atalarımızın zamanında uyguladığı, doğru mu yanlış mı diye test ettiği ve günümüze  hayatı kolaylaştırıcı tüyolar olarak yansıyan birçok atasözümüz var. Kulağa küpe olmuş ve toplumumuzda önemli yere sahip bu sözlerin artık bilimsel olarak da ne kadar değerli olgular olduğu gün gün keşfedilmekte. İşte bu kıymetli sözlerden bir tanesi…

“Ye tatlıyı içme suyu yanarsa yansın, ye etliyi iç suyu donarsa donsun.”

Tatlıdan sonra su içme derken neyi anlamalıyız acaba? Akla ilk gelen “ tadı damağımızda kalsın diye mi?” cevabı olabilir. Bu, işin keyif veren yorumu olsa da olayı başka açıdan da değerlendirmek gerek.

Bilimsel olarak baktığımızda sadece tatlı sonrası su içimi değil, şekerli içeceklerden sonra da aynı etki vücudumuzda gözlenmektedir. Su ve şeker beraber olduğu sürece, şeker normalden daha hızlı olarak kana karışacak ve sonunda açlık hissiyle bize geri dönüş yapacaktır. Dışardan bakıldığında basit bir acıkma olarak sonuçlanan bu olay aslında dengemizi bozmakta. Özellikle şeker hastalığı olan bireyler için oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu. Bunun dışında ise kişileri kontrol edemediği açlık krizlerine sevk etmekte. Yönetimi zor olan krizler ise obeziteye davetiye çıkarmaktadır.

Benim size önerim ise bu ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmeniz. Okurların bazılarından itiraz gelebilir, sütlü tatlı sevmeyenler ya da şerbetli tatlılardan vazgeçemeyenler olabilir. Bunun da alternatifi mevcuttur. Tatlının yanında veya tatlı yedikten sonra su yerine az bir miktar süt ya da ayran tüketmektir. İşin aslını tek bir cümleyle özetleyecek olursak; kana çabuk karışacak basit şekerlerden, şerbetli tatlılardan, şeker oranı yüksek hazır içeceklerden (gazlı içecekler, meyve suları) olabildiği kadar uzak duralım.

Et ve su ilişkisine gelince…

Et tüketimine baktığımızda akla ilk gelen protein aldığımız olsa da etin içindeki yağ miktarı da oldukça fazladır. Yağların sindiriminde ise su gerekli bir ögedir.

Etin midede sindirimi 3-4 saat kadardır.  Eti tükettikten sonra su içilmediğinde ise bu süre uzamakta ve bize midede rahatsızlık olarak geri dönebilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında eti tükettikten sonra su içmenin elzem olduğunu söyleyebiliriz.

Bazen bilinçli çoğu zaman da bilinçsizce yapılan tüketimlerden uzak durmalıyız. Suyun faydalarını suyu doğru zamanda, doğru miktarda içerek ortaya çıkaracağımızı unutmayalım.

Sağlıklı ve keyifli günler dilerim.

Bu yazı toplam 97230 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum