Uzun tatil firmalara bayram ettirdi

Uzun tatil firmalara bayram ettirdi

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması otobüs firmalarına yaradı. Tatilciler, dün mesai bitimiyle birlikte otobüs terminallerine koştu


Otobüs firmaları, meydana gelen talep patlamasına karşı ek seferler düzenlerken, sektör otoriteleri yolculuğa çıkanları fırsatçılara karşı uyarıyor: "Sokak arası yazanesi diye tabir edilen yerlerden bilet almayın. Mağdur olursunuz."

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, tatil boyunca 20 bin otobüsün günde 1 milyon insanı taşıyacağını söyledi. Sektör verilerine göre normal günlerde yapılan seferlerde toplam 12 bin otobüs yola çıkıyor. Taşınan yolcu sayısı ise ortalama 400 bin kişi civarında seyrediyor. Artan yolcu talebi nedeniyle bazı fırsatçıların kayıtdışı taşımacılığa yöneldiğini ifade eden İlgin, yetki belgesi olmayan araçlara karşı ilgililerin önlem aldığını ancak, yolcunun da bu konuda dikkatli davranması gerektiğini vurguladı. İlgin, seyahate çıkacaklara, "Biletlerinizi otogarda da yazıhanesi olan firmalardan alın." diye seslendi.

Konuyla ilgli olarak CİHAN'a açıklamalarda bulunan TOFED Genel Sekreteri İlgin, yasal çerçevede faaliyet gösteren her firmanın otogarda da yazıhanesi bulunduğunu vurguladı. İlgin, "Sefere çıkacak otobüsün, Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlediği yaş sınırında olması lazım. Aracın ve yolcuların mutlaka sigortalı olması lazım. Otogardan çıkış yapan bütün otobüslerin bilgilerini içeren taşıt kartları inceleniyor." diye konuştu.

Bayram tatilinde, karayoluyla seyahat edecekler için alınan önlemlerde valilik, emniyet ve belediyelerle birlikte hareket ettiklerini ifade eden Mevlüt İlgin, yolculardan da bu konuda destek beklediklerini dile getirdi. Vatandaşların bu tür sokak arasındaki yazıhanelerden kalkan otobüslere binmemesini ve bu tür faaliyet içinde olan yerleri ihbar etmesini isteyen Otobüsçüler Federasyonu'nun genel sekreteri, aksi taktirde başta kazalar olmak üzere istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti.

Türkiye'de yaklaşık 500'e yakın şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firmasının bulunduğunu, sektörün dünyada toplu taşımacılık alanında rakip tanımadığını anlatan TOFED Genel Sekreteri, devletin deniz taşımacılığına verdiği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) teşvikini, karayoluna da vermesi gerektiğini söyledi. İlgin, "Devlet, ÖTV konusunda eşit konumda olmalıdır. Biz yoksulu taşıyoruz. Türkiye'de sadece 28 ilde havalimanı var. Biz 81 ile, 100 bin köyde, bin küsur ilçede hizmet veriyoruz. Saatli servislerimiz buradan Ankara'ya, Ağrı'ya bir tek yolcusu olsa bile gidiyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz. Biz bu konuda eşitlik istiyoruz." siteminde bulundu.

(CİHAN)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.