Ulaşım Promlemleri ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Ulaşım Promlemleri ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Çubuk'ta ulaşım ile ilgili sorunlar hakkında ardı ardına haberlerimizin çıkması üzerine harekete geçen Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Parti İlçe Başkanları bir araya gelerek sorunlar ile ilgili çözüm yolları aradılar.

Çubuk ilçesinde ulaşım ile ilgili sorunlar hakkında ardı ardına haberlerin çıkması üzerine harekete geçen Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Parti İlçe Başkanları bir araya gelerek sorunlar ile ilgili çözüm yolları aradılar. Ulaşımda yaşanan sorunların çözümü için Çubuk tek yumruk oldu ve ortak kararlar aldılar.

Toplantıya ilçede bulunan tüm Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Oda Başkanları, Meslek Odaları, Kooperatifler, Birlikler ve Siyasi Parti İlçe Başkanları katıldılar. Meslek Odalarının talebi üzerine ÇUDEF ve Çubuk Platformunun öncülüğünde toplanan STK'lar ulaşım konusunda son günlerde yaşanan sıkıntılara çözüm yolları aradılar. Uzun süren tartışmaların ve önerilerin ardından ilçe sorunlarına hiçbir kurum ve kuruluşun sessiz kalamayacağı vurgulanarak çözüm yolları sıralandı

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇUDEF Başkanı Recep Taş şunları söyledi; ''İlçemiz genelinde ulaşımla ilgili tüm düzenlemelerin İlçe Trafik Komisyonu tarafından karşılanıp uygulanmakta iken, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5594 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Mahalli İdare Birlikleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un çıkması ile tüm ulaşım düzenlemeleri yetkisinin Büyükşehir ve UKOME ' ye geçmiştir. Büyükşehir ve UKOME'nin metropole katılan yeni ilçelerde yasal çerçevelerde hizmet veren Tahditli Ticari Araçlar (Dolmuş-Taksi vb.) ile servis hizmetinde bulunan otobüslerin müktesep haklarının tanınarak sistemin içine almaması sorunların doğmasına neden olmuştur. Bunlarla birlikte Eski otobüslerin yerine daha küçük otobüslerin aldırılması gibi etkenler problemleri giderek derinleştirmiştir. Bu gün burada bulunmamızın nedeni hepinizin bildiği üzere Ulaşımda yaşanan sorunların tedavisi için birlikte daha radikal kararların alınması ve hayata geçirilmesini sağlamak içindir'' dedi.

Ulaşım konusunda sıralanan çözüm yollarının UKOME 'de takipçisi olaraktan AK Parti İlçe Başkanı Dr Tuncay Acehan'a görev verildi.

Toplantıda söz alan MHP İlçe Başkanı Mustafa Gökmen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1997'den bu tarafa Çubuk esnafı için sözler verdiğini ancak daha sonra sözlerini unuttuğunu belirtti. MHP İlçe Başkanı olarak her zaman ilçe sorunlarının takipçisi olacaklarını ve görev verildiği taktirde hazır olduğunu belirtti.

CHP İlçe Başkanı Ali Naci Yeşiltepe'de ulaşımda yaşanan sorunların bilinçli yapıldığını belirterek, bu tip sorunlarla ilçenin önünün tıkanmak istendiğini belirtti.

Çubuk- Ankara arasında güzergahların değişimi konusunda Belediye olarak UKOME'ye defalarca yazı yazdıklarını ancak hiçbirinin kabul etmediğini belirten AK Partili Belediye Meclis Üyesi Eşref Yücelyiğit, UKOME'nın dört yılda ancak bir metre ilerlediğini ifade etti.

Toplantıda tartışmaların üzerinde yoğunlaştığı UKOME ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i savunan AK Parti İlçe Başkanı Dr Tuncay Acehan şunları söyledi;'' Toplantının amacı bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olmalıdır. Metropol olmanın getirisi olduğu gibi götürüsü de olmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek'in İlçe ve Belde Belediye Başkanları ile yaptığı geçen haftaki toplantısında ilçemizin ulaşımı konusunda çözüm önerileri olmuş ve bir sonraki UKOME'de bunların görüşülmesine karar verilmiştir. Bizde bu sorunları ve çözüm yollarını kendilerine ileteceğiz ve takipçisi olacağız'' dedi

Toplantıda ilçenin ulaşım çözümü için şu öneriler dile getirildi:

''Öncelikle tüm 110 servis aracına da yeşil kuşak hakkı tanınması,(Asgari ölçülerde katılım payı alınması ve zorunlu tahditlerin konulması kaydıyla )

Metropol kararı gereğince metropol yasasının çıktığı tarihte kayıt altında olup taşıma işini fiilen yapan kişilerden katılım payları alınmak kaydıyla müktesep haklarının tanınması ve ( C ) Plaka haklarının verilmesi,

Yakın bir zamanda büyük fedakarlıklarla alınan yeni otobüsler fiziki yapısı itibariyle toplu taşıma elverişli değildir.Zira : 100000 Nüfusuyla ve şehrin tabii uzantısı haline gelmiş, şehirle homojen yapısıyla sürekli indi –bindi yapılmasını gerektiren ve zaman zamanda ayakta binilmesini zorunlu kılan bir ortamda hizmet vermekte olan mevcut otobüsler sorunu halletmekten uzak olup yeni sonunlar yaratmaktadır.

Daha önceki hizmetin devamı olarak Siteler gibi çok sayıda istihdam merkezine servis hizmetinin tanınmamasına rağmen kural dışı olarak yapılan ulaşım hizmeti yasalar karşısında taşıyıcıları bütün iyi niyetlerine rağmen sorumlu kılmakta olup, zaman zaman da cezalar ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Öncelikle Mevcut otobüslerin aşamalı olarak halk otobüslerine dönüştürülmesi, Ayakta binilmesine izin verilmesi, Siteler'e sabah ve akşam olmak üzere ekspres servis yapılmasının sağlanması, Yeni otobüs ihalesinin yapılmaması,

Şehrin tabii uzantısı konumuna gelen ve şehirle homojenlik arz eden 100000'lik ilçemizden şehir içine alternatif ulaşım imkanlarının tanınmaması, Sincan ve Gölbaşı ilçelerinin metropole katılmaları sonucu söz konusu ilçelerdeki minibüslere olduğu gibi İlçemizdeki minibüslere de müktesep haklarının verilmemesi.

İhalesi düşünülen otobüs adedi kadar minibüsün dönüşümlü olarak Çubuk –Ankara arasında çalışmasına izin verilmesi, (İlçedeki ulaşımı aksatmamak kaydıyla)

Sincan ve Gölbaşı ilçelerinin Metropol'e alınmasından sonra söz konusu ilçelerdeki Tahditli Ticari Taksi araçlarına tanınan müktesep hakların ilçemizdeki taksi esnafına da tanınmaması,

Bu bağlamda alınan yargı kararı da dikkate alınarak asgari bir katılım payının da alınması ile müktesep haklarının verilmesi ve tüm 114 adet taksi esnafına ( T ) Plakalarının verilmesi. Kayıt dışı (Korsan Çalışan) kişilere izin verilmemesi ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması'' şeklinde oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum