Turşu Üreticileri Yağışlar Nedeniyle Endişeli

Turşu Üreticileri Yağışlar Nedeniyle Endişeli

Ankara'nın Çubuk ilçesindeki turşu üreticileri, son dönemdeki aşırı yağışların üretimi olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyor.

Ankara'nın Çubuk ilçesindeki turşu üreticileri, son dönemdeki aşırı yağışların üretimi olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyor.

Üreticilerden Ahmet Taşkesti, işçilerin yağışlar nedeniyle yaklaşık 1 aydır çalışamadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene 15 senedir görmediğimiz bir mevsim görüyoruz. Aşağı yukarı 20 gündür hiç dinmeyen bir yağmur var. Bu da ister istemez bitkilerin hepsine zarar verdi. Tarlada bir taraftan çapa yapılıyor, bir taraftan da ara ekim yapıyoruz. Normalde ekimlerin bitmiş olması gerekiyordu. Bu dönemde salatalıkların kol atması gerekiyordu. Yağmur nedeniyle tohumlar çürüdü ve bazı tarlaları 3 sefer 4 sefer ektiğimiz oldu. Bunların hepsi maliyeti artırıyor. Normalde 7'nci ayın 15'inde mahsulü alıyorduk ama bu sene 8'inci ayın başına ancak mahsul alırız."

Taşkesti, bu yıl üretim maliyetlerinin arttığını ifade ederek, verimin düşük olması halinde bu sene geçen yıla göre turşu fiyatlarının yüksek olacağını ifade etti.

Üreticilerden Özlem Esre ise sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesi için dua ettiklerini dile getirerek, "Böyle giderse turşu üretemeyeceğiz. Hem verimli hem zararlı bir aydayız. Su için verimli, çiftçi için zararlı bir ay. Hem üzülüyoruz hem de seviniyoruz. İnşallah yağmurlar diner de çiftçilerimiz verim alır, biz de güzel bir sene geçiririz" şeklinde konuştu.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli,  yaptığı açıklamada, yurt genelinde mevsim normalleri üzerindeki yağışlar ile don ve dolu nedeniyle tarım sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi.

Turşu üreticisinin bu yıl sezona ne zaman başlayacağını kestiremediklerini dile getiren Benli, "Bu sene altıncı ay komple yağışlı geçtiğinden özellikle salatalık üretiminde biraz sıkıntı var. Çiftçilerimiz iki kere, üç kere ekim yaptı, halen de ara ara ekimler yapılıyor. Meteoroloji, bundan sonra havaların düzeleceğini söylüyor, eğer havalar düzelirse salatalık üretiminde bir sıkıntı olmaz, eğer ki havalar düzelmezse yağışlı bir şekilde giderse bu sene sebze üretiminde büyük sıkıntı olur. Hava şartları bu şekilde giderse turşu fiyatları biraz artacak gibi, ne kadar artacağını şu anda tahmin edemiyoruz" diye konuştu.

Fiyat artışının mahsulün durumuna bağlı olduğunu anlatan Benli, "Mahsul inşallah bol olursa biz de ucuz ucuz turşu satarız. Mahsul bol olmazsa fiyatlar biraz yüksek olur. Hatta festivalimize bile bu sene turşu yetiştiremeyebiliriz" dedi.

Kaynak:http://www.haberler.com/tursu-ureticileri-yagislar-nedeniyle-endiseli-7470656-haberi/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.