Taş taşırım Âlim İle..

 

 

Bize dost olmasını istediğimiz insanlarda aramamız gereken bazı özellikler var. Akıllı olmalarına dikkat etmemiz lazım. Ahmak kimsenin sohbetinden ve arkadaşlığından hayır gelmez. Onun için, dostlarımızın güzel ahlaklı olmalarına dikkat edelim. Dünya işlerine çok dalan hırs sahibi kimseler olmamalarına özen gösterelim.

 

Beş tür kimseyle dost olmayın ve sohbetlerinde bulunmamaya dikkat edin. Birincisi, yalancı kimsedir ki, insanı daima aldatır. İkincisi, ahmak kimsedir ki, daima zarar verir. Üçüncüsü, cimri kimsedir. Dördüncüsü, korkak kimsedir. Beşincisi, hırs ve tamah gösteren kimsedir ki, bunu dost tutmayın.

 

Dost üç kısımdır. Biri, gıda gibidir, insan bundan ayrı kalamaz. Her zaman muhtaçtır. Biri, ilaç gibidir, bazen ihtiyaç olur, bazen de lüzum görülmez. Bir diğeri de hiçbir fayda görülmeyen dosttur ki öyleleriyle dost olmasanız da hastalık gibi insana yapışır ve sürekli sataşarak  yanınızda bıktırır. Dostluğun alameti, dosttan gelen zorluğa katlanmaktır. O dost ki, acı ilaca benzer. Yüzünüze karşı sizi methetmez, övmez. Eksiklerinizi ve kusurlarınızı görür ve sizi uyarır.

 

Sevgiden, acılar tatlılaşır. Sevgiyi kaybettik, sevemiyoruz, sevilemiyoruz. Önce biz kendimizin farkında olacağız. Tembelliği, miskinliği bırakacağız, rahatlık bölgemizi terk edeceğiz. Dünyada bize yardım edecek sadece bir kişinin olduğunu, onun da kendimiz olduğunu unutmayacağız.

 

 

 

Bu yazı toplam 1597 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar