Tarihte Bugün Ankara Muharebesi

Tarihte Bugün Ankara Muharebesi

1402 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur arasında, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda yapılan savaşın tarihi.. İşte bugün.

 15.yüzyılda devletten imparatorluğa, Dünyanın tek hakimi olma hırsı ve ihtirası iki Türk devletini Anadolu'da karşı karşıya getirmiştir. Timur'un kendisini Cengizhan imparatorluğunun varisi olarak görmesi, Timur Han'ı Anadolu ve Suriye seferine yöneltti. Yıldırım Beyazıt Han da; Oğuz Han'dan geldikleri yirmi dört oğuz boyundan Kayılara mensup olduğu iddiasıyla ata yurduna yönelerek Timur'a karşı siyasi gücünü ve konumunu kuvvetlendirmek istiyordu. Bu nedenle Yıldırım Beyazıt Han 1258 yılında, Moğolların Bağdat'ı istilası sonucunda Bağdat'tan kaçarak Mısır'daki Memluk Devletine sığınan halifeden “Rum Sultanı” ünvanını alarak Anadolu hakimiyetini meşru kılmıştır.
Balkanlarda Hıristiyanlara karşı Yıldırım Beyazıt'ın yaptığı savaşlarda elde ettiği başarılar Timur'un takdirine şayan oluyordu.Fakat bu durum Timur'un Anadolu ya yönelmesine engel olamadı. Çünkü Yıldırım Beyazıt a karşı başarısız olan Anadolu beyleri sürekli Timur u Beyazıt a karşı kışkırtıyorlardı.Buna bağlı olarak Timur'un Bağdat'a aldığında buranın hakimi Ahmet Celayir, ardından Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf'un önce Memluk Devletine daha sonra Osmanlı sarayına sığınmaları Timur ordusunun Anadolu ya yönelmesini kaçınılmaz kıldı.

  Erzincan ve Sivas'ın Timur'un hakimiyetine girmesi, iki devleti doğuda sınır yaptı. Hele Timur'un Sivas'ı alarak kaledeki esirleri diri diri gömüp, kan akıtmama sözünü yerine getirerek Osmanlıyı tehdit etmesi; Beyazıt'ın bunu hakaret sayması, savaşı kaçınılmaz kılmıştır.Timur Sivas'ı alarak Anadolu ya yapacağı seferlerde ileri karakol olarak kullandı. Anadolu da Timur ile Beyazıt'ın birbirini küçük düşürücü tehditkar mektupları, birbirine sundukları kabul edilemez teklifler, iki tarafı Çubuk Ovasında karşı karşıya getirdi.

  Osmanlı Devleti Ankara Savaşı ile ilk yenilgisini aldı. Beyazıt Timur'un komutanı Mahmut Han tarafından şimdiki Sarayköy çıkışındaki Yarma'da olduğu tahmin edilen bir yerde esir alındı. Kafes içinde Timur ve ordusu ile Anadolu da gezdirildi. Savaşın sonunda Anadolu da beylikler yeniden bağımsızlıklarını kazandılar. Osmanlı devletinde siyasi birlik bozularak fetret dönemi başladı. Bizans imparatorluğu tehditten; Avrupa Devletleri ise istiladan bu savaş sonunda bir müddet kurtuldu. Ankara Savaşı sonunda Osmanlı Devleti İslam dünyasında ve bölgede; Timur imparatorluğuna karşı rakip olma gücünü kaybetti. Timur batı seferinin sonunda Anadolu'yu yakıp yıkarak terk etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.