Refarandum İçin Geri Sayım başladı

Refarandum İçin Geri Sayım başladı

Referandumun rengi beyaz ve kahverengi


Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği için gümrük kapılarında oy verme işlemi 11 Eylül’de başlayacak. “Evet” diyenler beyaza, “Hayır” diyenler kahverengiye mühür basacak. Referandumla ilgili yayın yasağı ise başladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği paketinin oylanacağı referandumda oy kullanılacak gümrük kapıları, oy verme işlemine ilişkin esaslar ve basın-yayın kuruluşlarının uyacağı yayın ilkelerini belirledi. Radyo ve televizyon kuruluşları için oy verme gününe kadar sürecek yayın yasağı başladı. Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak tek yönlü, taraf tutan; siyasi partilerin propaganda konuşmaları dışında propagandaya ilişkin yayın yapılamayacak.
Haberin devamı

Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan karara göre; oy kullanılacak gümrük kapıları, Emniyet Genel Müdürlüğünün son üç yılın eylül ve ekim aylarında gümrük kapılarından giriş ve çıkışları gösteren istatistikleriyle 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde kullanılan oy miktarları gözönüne alınarak belirlendi. Oy kullanılacak gümrük kapıları şunlar: Kapıkule ve İpsala karayolu gümrük kapıları; Antalya, İzmir-Adnan Menderes, Ankara-Esenboğa, İstanbul-Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri-Erkilet ve Adana-Şakirpaşa havalimanları.

GÜMRÜKLERDE OY VERME 11 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK
Referandumda gümrük kapılarında oy verme işlemi 11 Eylül 2007 Salı günü başlayacak. 11 Eylül’den itibaren tatil günleri de dahil 24 saat oy kullanılabilecek. Türkiye genelinde oylama ise 21 Ekim 2007 Pazar günü yapılacak.
BEYAZ “EVET”, KAHVERENGİ “HAYIR”
Oy verme işleminde, filigranlı sarı renkteki zarflar ile beyaz renk üzerine “Evet”, kahverengi renk üzerine “Hayır” ibareleri bulunan birleşik oy pusulaları ile “Evet” veya “Tercih” mührü kullanılacak.

YSK’nın bu çerçevede oy verme işlemine ilişkin esaslarla ilçe seçim ve sandık kurullarının görev ve yetkilerini içeren bir genelge de yayımladı.

18 YAŞ VE PASAPORT GÖSTERMEK ŞART
Gümrük kapılarında, Türkiye’de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü olan 21 Ekim 2007 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek.

Oy verme isteminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına gösterecek. Pasaporttan başka bir belgeyle oy kullanılamayacak.

İlçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün önlemleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.

YAYIN YASAĞI BAŞLADI
YSK, seçimin düzen içinde ve dürüst yapılması için basın-yayın kuruluşlarının uyacağı yayın ilkelerini de belirledi.

Buna göre, oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlar yapılamayacak.

Radyo ve televizyon kuruluşları, 2 Ağustos 2007 tarihinden 19 Ekim 2007 saat 24:00’e kadar Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak tek yönlü, taraf tutan; siyasi partilerin propaganda konuşmaları dışında propagandaya ilişkin yayın yapamayacak.

Radyo ve televizyon kuruluşları halk oylamasıyla ilgili reklam yayınlayamayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.