Öğretmenlerimiz

Sevgili dostlar bu yazımızda meslektaşlarım olan öğretmenlerimizin sorunlarına değinmeye gayret ettim. Kendilerine çocuklarımızı emanet ettiğimiz gençlerimizi yetiştirmede görevli öğretmenlerimizin durumu içler açısıdır. Yıllardır, çektikleri geçim sıkıntısından kurtulmak için, meslekî kariyerleri ile bağdaşmayan işlerde çalışan öğretmenlerimizin bugün yüzde 70"i, ortalama düzeyde bir hayat sürmek için ek iş yapmaktadır.

 

Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri tarafından yapılan bir araştırmada, öğretmenlerimizin sadece yüzde 46"sının mesleğini isteyerek seçtiklerinin, ortaya çıkması, yavrularımızı geleceğe hazırlamakla görevli öğretmenlerimizin yarıdan fazlasının, istekleri dışında bu mesleği seçtiklerini göstermektedir.

 

Yeni bir nesil geliştirmek gibi çok onurlu ve onurlu olduğu kadar sorumlu bir görevin karşılığında kendilerine reva görülen ücretle geçinemeyip; tezgâhtarlık, seyyar satıcılık, taksi şoförlüğü gibi meslekî onurları ile bağdaşmayan işlerde çalışan öğretmenlerimiz, hem kendilerini yenileyip geliştirememekte, hem de mesleklerine karşı soğumaktadırlar.

 

Çocuklarımızı ve geleceğimizi kendilerine emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin ve öğretmenlik mesleğinin itibarının yeniden yükseltilmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bunun için öncelikli olarak, öğretmenlerimizin özlük hakları günün şartlarına göre yeniden düzenlenmeli, ekonomik seviyeleri ikinci bir ek iş yapmaya ihtiyaç bırakmayacak şekilde iyileştirilmelidir. Öğretmenlerimizin toplumsal statülerini, günümüzün en gözde mesleklerinde çalışanların seviyesine yükseltmek ve cazip hale getirmek için, sınav sistemi de dâhil olmak üzere yeni bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Öğretmen yetiştirilmesine yönelik özel politikalar geliştirilmelidir. Öğretmen yetiştirmek üzere ihtiyaç duyulan sayıda yeni okullar açılmalıdır.

 

Öğretmenler, öğretmenlik mesleğinin haysiyetine yaraşır bir ücret almalı ve bu ücret diğer mesleklerin ücreti ile kıyaslanamayacak bir seviyede olmalıdır. Öğretmenlik ayrıcalıklı bir meslek sayılmalı ve bu meslekle ilgili özel bir personel kanunu olmalıdır.

Hoşça kalın güzel Çubuk"un güzel insanları

 

Bu yazı toplam 800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar