Medenî İnsan Kimdir?

1.      Medeni insan olmanın ilk prensibi tatlı dil, güler yüz…

 

Günlük hayatta insanın canını sıkacak birçok olay olsa da kendinizi bu tür sıkıntılardan uzak tutma becerisini göstermeli ve isteklerinizi bıkkın, sıkıcı, emredici, kızgın üslup ve kelimelerle değil, samimi, neşeli, güler yüzlü, karşınızdakini insan yerine koyan ve en önemlisi saygı duyan bir ifade ile dile getirmeyi deneyin ve bunu alışkanlık haline getirin.

    

2.      Zarif insanlar reddederken  bile kibar olmayı becerirler.

 

Zarif insanlarla konuşmanın, onları dinlemenin eşsiz bir tadı vardır. Girdikleri mekanlar, birden bire sanki bambaşka bir iklime bürünür. Çocukla çocuk, büyükle büyük, olmayı en iyi onlar becerirler.

 

3.      Şımarıklık sadece çocuklara has bir şey değildir.

 

Sahip olduğu her ne olursa olsun şımarmayan, hazmetmeyi bilen insan olmak, yani haddini bilmek bizim kültürümüzde çok önemlidir.

Toplum içerisinde paraya, mevkie hiç ummadığı bir zamanda kavuşan ama nasıl hazmedeceğini bilmeyen ya da buna zamanı olmayan kişilerin kırdıkları potlar, devirdikleri çamlar az değildir. Tabii bu arada eşlerinin mevkilerini kaldıramayan, adeta kraldan kralcı olan hanımları da gözden uzak tutmayalım.

 

4.      Dinlemek bir sanattır.

 

Özel bir konu ile ilgili toplanılmışsa o konuyu dağıtacak ya da başka yerlere çekecek konuşmalardan sakınılmalıdır.

 

5.      Teşekkür etmek nazik insanlar için çok tabiidir.

 

İnsanları memnun etmek mi istiyorsunuz? O halde teşekkür etmeyi bilmelisiniz. Yaşınız, mesleğiniz, mevkiiniz, sosyal durumunuz ne olursa olsun hiçbir durum sizi teşekkür etmekten alıkoymamalı. İnanan insanlar şükretmeyi çok önemserler. Karşınızdaki kapıcı, garson, temizlikçi, kim olursa olsun herkesin teşekkürü hak edecek bir yanını bulmak marifetini göstermelisiniz.

İnsanların hizmetlerini para ile satın alabilirsiniz; ama gönüllerini ancak teşekkürle kazanabilirsiniz.

Eğer size teşekkür ediliyorsa karşılığını uygun sözlerle ve tebessümlü bir yüzle vermelisiniz.

 

6.      Olgun insanlar özür dilemeyi bilirler.

 

İnsanı olgun yapan davranışlardan birisi de özür dilemeyi bilmektir. Karşımızdaki insanlara bir şekilde zarar verdiğimizi, üzdüğümüzü ya da kalplerini kırdığımızı hissettiğimizde hemen telafi yoluna gitmeli ve gönlünü alacak şeyler bulmalıyız.

Aslında en ideali, insanlardan özür dileyecek bir söz ya da davranışta bulunmamaktır. Ama hata yapmanın da insana has bir şey olduğunu unutmamak lazımdır.

     

7.      İnsanların sevinçlerine ortak olmak meziyettir.

 

Toplulukta başkalarına dair duyduğunuz evlilik, mezuniyet, başarı gibi güzel haberlere sevindiğinizi belli etmeniz sizin nezaketinizin göstergesidir. Kendimize ait sevinçli olaylarda zaten seviniriz. Ama başkalarının başarıları, sevinçleri ile mutlu olmak ve bunu göstermek ise ancak nazik ve olgun insanların işidir.

   

8.      Tutarlı ve kararlı olmak sağlam kişiliğinizin en önemli göstergeleri olacaktır.

 

9.      Sabırlı olmayı becermek gerekir.

 

Evdeki aile yaşantısında, iş hayatındaki ilişkilerde, toplumsal hayatta sabırlı olmayı bilmek gerekir. Tabii bu sünepelik, hakkını korumama ya da manasızca erteleme anlamına gelmez.

Özellikle çocuklar küçük yaştan itibaren sabırlı olmaya alıştırılmalıdır.

Aslında sabırlı olmak çok da kolay bir şey değildir. Sabırların en güzelinin günah işlememeye sabretmek olduğunu söyleyen bilge kişi herhalde bu sözüyle sabrın ne kadar zor olduğunu anlatmak istiyordu…

 

       

10.  Zarafette somurtkan bir yüzün yeri yoktur.

 

Medeni insan kendi problemlerini, sıkıntılarını, üzüntülerini başkalarının yanında mümkün olduğu kadar gizlemeyi bilir. Evine ilk gelen kişiye daha merhaba demeden evindeki problemleri anlatmak bütün gün somurtarak oturmak pek de güzel bir görüntü olmamalı.

 

11.  Yaratılan her varlık ilgiyi hak eder.

 

12.  Küçük dağları elbette biz yaratmadık.

 

Medeni ve kendini bilen kişiler insanla ilgili her türlü ayrıntının farkında olmayı becerirler.

Ailesini, akrabasını ya da arkadaşlarını küçümsemeden onlara her ortamda sahip çıkan kişiler gerçek manada medeni insanlardır.

  

13.  Gösteriş düşkünlüğü insanı ne kadar da komik duruma düşürür.

 

İyi yetişmiş bir kişiye en kolay yakıştırılacak sıfat sadeliktir. Sahip olduğu imkanlara rağmen yediği, içtiği, takıp takıştırdığı, giydiği, bindiği, yaşadığı

İle abartılı bir görünümde olmayan kişiler gerçek manada görgülü olmayı da hak ederler.

 

14.  Hırçınlık ya da şiddet gösterisinde bulunmak insana asla artı değer getirmez.

 

Hayatımız elbette hep günlük gülistanlık değil. Karşılaşılan olumsuz şartlarda sebepleri anlamadan hemen şiddete başvurmak, ortamı gerici konuşmalar yapmak, ya da başkalarını maniple etmek olgun insanın yapacağı davranışlar değildir.

 

15.  Alınganlığı terk etmek duyarsız olmak anlamına gelmez.

 

Toplum hayatına karışıyorsanız alıngan olmamaya hazırlıklı olmalısınız.

 

16.  Samimiyet ne güzel şey, bir de laubalilikle karıştırmasa…

 

İnsana yakışan en güzel hasletlerden birisi de samimiyettir. Samimiyet, dozunun iyi ayarlanmaması halinde insanı çok kötü durumlara düşürebilir.

Medeni bir insan karşısındaki insanla ilk tanışma anından itibaren arasındaki seviyeyi hiç düşürmeden en uygun ölçüde tutmayı bilmelidir.

Böylelikle iki taraf da çok daha fazla rahat edecektir.

 

17.  Tek bir yüze sahip olmak güzel bir bahttır.

 

Bizim geleneğimizde insan olmanın en temel prensiplerinden birisi söylediği sözün arkasında durmak, yani her zaman ve mekanda aynı şeyleri söyleyebilmektir. Bu, aynı zamanda cesaretin ve mertliğin de gereğidir.

Evrensel medeniyet mesajlarının en güzellerini veren Hz. Mevlana da zaten “Olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol” diyerek bu konudaki en temel prensibi vermiyor mu?

 

18.  Her durumda adaletli davranmayı ancak kaliteli insanlar başarabilirler.

 

Kişi, kendisinden başlayarak iletişim içinde olduğu hemen her varlığa karşı adil olmayı bilmelidir.

Herkesin hakkına riayet, kimseyi kimseye ezdirmemek adil insanların ilk dikkatleridir.

 

19.  Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan bir özellik: Vakar

 

İnsan olmaya yakışır en güzel vasıflardan birisi de vakarlı olmaktır. Kadına, erkeğe hatta çocuğa bile vakarlı olmak çok yaraşır.

 

20.  Sevgi dolu olabilmek ne büyük bir şans.

 

21.  İyilik yapma yarışında kaybeden olmaz.

 

“İyilik yapmada yarışın” sözünü kendisine ilke edinmiş bir medeniyetin mensubu olmak “hayır yapma” konusunu kendiliğinden medeni insanın gündemine yerleştirmektir.

 

       22.Özel hayata saygı göstermeyen kişilerin medeniliğinden nasıl söz edilebilir?

           

            Medeni insan sıfatını taşımanın en temel özelliklerinden birisi de kendi özel

            Hayatına duyduğu saygı kadar başkasının da hayatına duyduğu saygıdır.

 

       23.Hoş görü sahibi olmak insanı sevgili kılan ana sıfatlardan birisidir.

      

       24.Takdir etmek büyüklüktür.

 

            Sevinmek sadece çocuklara has bir şey değildir. Yerinde söylenmiş bir    “Aferin”  sözü büyük küçük demeden herkesi memnun eder.

 

       25. Kıskançlık gıpta hissine dönüştürülmelidir.

 

            İnsanlar aynı kabiliyette, aynı imkanlar içinde olmayabilirler. Olur ya  insanız, çok iyi eğitim alan bir akraba çocuğu, birden bire zenginleşen bir komşu, çok iyi bir mevkie gelen arkadaşınızın eşi, muhteşem güzel bir arkadaş, ya da toplum tarafından çok sevilen rakip, bir anda kıskançlık duygularınızın kabarmasına sebep olabilir.

 

26. Hırs başka, gayret başkadır.

 

      Gerçek medeni ve olgun kişi hırsın en büyük ayıp olduğunu, ama sabırlı bir gayretin kıymetini ve medeni insana ne kadar yakıştığını iyi bilir.

 

27. Medeni olmanın en temel göstergesi: İnançlara saygı

 

28. İnsana dair çirkin bir manzara: Dedikodu

 

      Hemen her dinin ve ahlaki tutumun reddettiği ve yasakladığı bir konu olarak dedikodunun medeni insan profiline ne kadar yabancı ve uzak olması gerektiğini herkes bilir de nedense çok bahtiyar insanlar dışında hemen herkes bu çembere dahil olur.

 

29. Medeni insan hiç kimsenin iffetine zarar verici söz, davranış ve imada bulunmaz.

 

      Kıyamete kadar kadını ve erkeği kıymetli kılan en temel özellik iffet olacaktır. Bu bakımdan kendi iffetini düşündüğü kadar başkasının da iffetini düşünmek ve korumak gerçekten medeni bir toplumu özleyen insanların en baş hassasiyeti olacaktır.

 

30. İnsan kalitesinin en önemli göstergesi, öncelikle sır saklamayı bilmektir.

 

31. Utanma insana has güzel bir duygudur.

 

32. Ciddiyet herkes için gereklidir.

 

      Gerçek manasıyla “ciddiyet” i asık suratlılıkla karıştırmamak gerektiğini hemen söyleyelim.

 

 

Bu yazı toplam 819 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar