Mahkeme AK Parti'yi kapatmadı

Mahkeme AK Parti'yi kapatmadı

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemi ile açılan davada kararını verdi. Kararı Anayasa Mahkemesi Heyeti Başkanı Haşim Kılıç açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin gündemine aylardır damga vuran AKP kapatma davası hakkında kararını verdi.

Kararı Anayasa Mahkemesi Heyeti Başkanı Haşim Kılıç açıkladı.. Kılıç, AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğine ilişkin açtığı davada 6'ya 5 oyla AK Partİ'nin kapatılmaması kararı alındığını açıkladı. Kapatma kararı için 7 üyenin kabul oyu kullanması gerekiyordu.

Kılıç,  dava sonucunda AKP'nin kapatılmadığını, ancak 6 üyenin kapatılma, 4 üyenin de Hazine yardımından yoksun bırakılması kararına vardığını, partinin son yıl aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verildiğini bildirdi.

Haşim Kılıç kendisinin kapatılmaması yönünde karar bildirdiğini Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın Serdar Özgüldür, serruh Kaleli'nin ise odak olduğu yönünde görüş bildirdiğini ancak kapatmaya yetecek kadar eylemlerin pekişmediği yönünde karar verdiğini açıkladı.

KARARI ALAN HEYET ÜYELERİ

Anayasa Mahkemesi Heyeti, Başkan Haşim Kılıç,
Başkanvekili Osman Paksüt,

ÜYELER

Fulya Kantarcıoğlu,
Ahmet Akyalçın,
Sacit Adalı,
Mehmet Erten,
Necmi Özler,
Şevket Apalak,
Serdar Özgüldür,
Serruh Kaleli,
Ayla Perktaş,

AK Parti hakkındaki dava
 
Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.

AK Parti hakkında kapatma istemi
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Bugün Anayasa Mahkemesi yürekleri yerinden zıplattı. Nefesler tutuldu. Türkiye tam 1,5 saat kararın açıklanmasını bekledi. Ve nihayet karar açıklandı: Anayasa Mahkemesi Parti kapatmak için gerekli 7 oyu bulamadığı için Ak Parti kapatılmadı ancak Başkan Haşim Kılıç'ın ifadesiyle "çok ciddi bir ihtar aldı" ve son aldığı hazine yardımının yarısı kesildi.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin oy dağılımı:

KAPATILMASIN DİYEN TEK OY:

Başkan Haşim Kılıç

KAPATILSIN DİYEN 6 ÜYE

Başkanvekili Osman Ali Paksüt
Fulya Kantarcıoğlu
Mehmet Erten
Necmi Özler
Şevket Apalak
Zehra Ayla Pektaş

HAZİNE YARDIMI KESİLSİN DİYEN 4 ÜYE

Ahmet Akyalçın
Sacit Adalı,
Serdar Özgüldür,
Serruh Kaleli

HABER 7

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum