Kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkmalıyız

Kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkmalıyız

Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, kültürümüzün devamının gelenek ve göreneklerimizin yaşamasıyla mümkün olduğunu belirterek, kültür ve geleneklerimize başta yöneticiler olmak üzere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, kültürümüzün devamının gelenek ve göreneklerimizin yaşamasıyla mümkün olduğunu belirterek, kültür ve geleneklerimize başta yöneticiler olmak üzere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

İlçenin düşünce kuruluşlarından olan ve ‘Çubuk artık sahipsiz değil’ sloganıyla sivil toplum hareketi başlatan Çubuk Platformu, ilçede yaşanan son olaylar ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

-Yöresel değerlerimiz yok oluyor.

Çubuk ilçesinin 1902 yılında kurulduğunu hatırlatan Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, Çubuk’un 112 yıllık bir ilçe geçmişi, zengin bir tarih, kültürel ve geleneksel mirasa sahip olduğunu kaydetti. Bu kadar uzun bir geçmişe sahip olan ilçenin değerlerine sahip çıkmadığından yakınan Yaman, ’’Bir yandan bu güne kadar tarihi eserlerimizi sahip çıkmayarak yok olmasına göz yumarken, bir yandan da gelenek ve göreneklerimizin unutulmasına yok olmasına sebep oluyoruz. Değerlerimizin turizme kazandırılması ve yaşatılması şurada dursun, geleneksel el sanatlarımızın gözümüzün önünden kaybolmasına seyirci oluyoruz. Kaymakamlık, Belediye, okullarımız ve halk eğitim merkezlerimiz vasıtasıyla yöresel değerlerimiz yaşatılması gerekirken ne yazık ki onlar da bu konuda duyarsız oluyorlar’’ dedi.

- Zenginliklerimize sahip çıkmalı ve yaşatmalıyız.

Özellikle bilinçli olarak yapar gibi önemli gün ve haftalarda kendi yöremizin oyunları yerine farklı yöreler tercih edildiğini ifade eden Yaman, bundan biran önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

’’Yöremizin halk oyunu olan ‘seğmen’ ne yazık ki önemli gün ve haftalarda oynatılmaz hale geldi. Her okulumuzun Seğmen Gurubu olması gerekirken, maalesef birkaç okul ile sınırlı hele gelmiş. Bu hafta kutlanılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Kafkas, Gaziantep yörelerine ait halk oyunları sergilenirken Seğmen Grubu çıkartılmamıştır. Tamam diğer yörelerde oynansın ama her ne olursa olsun Seğmen Ekibi olmalıdır. Tüm okullarımızda Çubuk yöresine ait kıyafetler bulunmalı ve kutlamalarda çocuklar onları giymelidir. Bu sayede yöresel ürünlerimiz daha fazla ön plana çıkarılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. Yemek kültürümüzden gelenek ve göreneklerimize bu güzel zenginliklerimize sahip çıkmalı ve yaşatmalıyız. İlçemize gelen tüm misafirlerimize ‘kebap kültürü’ yerine yöresel ürünlerimizi ikram etmeliyiz. İlçemizdeki esnafı da bu konuda yönlendirmeliyiz. Ne yazık ki birileri tarafından sanki bilinçli yapar gibi kültürümüz ve geleneklerimiz yok ediliyor. Başka kültürlerin altında kendi kültürümüz ezdiriliyor. Yöneticilerimizde buna çanak tutuyorlar.’’

- Herkes elini vicdanına koyacak toplumsal sorunları çözümleyecek.

Sigara başta olmak üzere madde bağımlılığı ve alkol kullanımının hızla arttığının altını çizen Yaman, bu konudaki sorumluluğun ve mücadelenin hiçbir kurum tarafından üzerine alınmadığını anlattı. Sorunlarla ilgili mesuliyeti her kurumun bir başka kurumun üzerine yüklediğini kaydeden Yaman, ’’Bir gün gelecek bu sorunlar dağ gibi büyüyecek ve kendi yakınlarımızı da yutacak. Tüm siyasiler, tüm kamu ve kurum yöneticileri, eğitim kurumları, öğretmenler, müftülük ve dolayısı ile din görevlilerimiz ve en önemlisi tüm anne ve babalar bu olanlardan direkt sorumludur. Herkes elini vicdanına koyacak başta sigara, alkol, madde bağımlılığı olmak üzere, çocuk gelin gibi birçok toplumsal sorunu çözümleyecek. Son iki haftada yaşları 13, 27, 35 ve 79 olmak üzere 4 intihar olayı yaşandı. Bu olaylarla ilgili ilgililerle konuştuğumuzda herkes topu başkasına yada direkt olarak şahsın kendisine atıyor. Bu olanlardan bu ilçede yaşayan herkes aynı oranda sorumludur. Ama en çokta üst yöneticilerimiz sorumludur’’dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.