Köylüler Hayallerini Resmetti

Köylüler Hayallerini Resmetti

Çubuk'ta yaşayan Köylü Ressam Halil Basri Uluğ, doğup büyüdüğü köyündeki köylüleri köy meydanına toplayarak hayallerini resmettirdi.

 

Akyurt'un Elecik Köyünde yaşayan köylüleri cami hoparlöründen ilan ederek köy meydanına toplayan "Köylü Ressam" olarak bilinen Halil Basri Uluğ, yaşları 40 ila 90 arasında değişen köylüleri hayallerini resmetmeleri için tuval başına geçirdi. Çocukların da büyük bir merak ve şaşkınlıkla izlediği resim çalışması kimi zaman şakalaşmalara ve gülüşmelere sahne oldu. 

Köylülerin kendi dünyalarını tuvallere taşıdığı "İçimizdeki Resim Sevgisi" konulu resim şenliğinde resimler, 38x50 cm ebatlı resim kağıtlarına pastel boya kullanılarak yapıldı. Genç yaşlı her kesimden halkın hayranlıkla izlediği çalışmalarda daha çok köy yaşamı, kır ve dağ, insanlar ve gökyüzü konularınınişlendiği dikkat çekti. 

Büyüklerinin yaptıkları resimleri yorumlamakta köydeki ilköğretim okulunda okuyan çocuklara düştü. Resim yaptıkları için büyükleriyle eğlenseler de, yaptıkları resimlerden dolayı da takdir etmeyi ihmal etmediler. Köylülerin yaşlarına göre güzel resim yaptıklarını söyleyen çocuklar, yapılan resimlerin kendilerine de ilham olduğunu anlattılar. 

Bugüne kadar başta sulu boya olmak üzere sayısız resim çalışması yaptığını anlatan Uluğ, bu çalışmaları yaparken kendisinin tarif edilmez bir şekilde mutlu olduğunu ifade ederek, kendisine yardımcı olan köylülerinde aynı duyguları yaşamalarını ve kendi dünyalarını tuvallere taşımalarını istediğini söyledi. 

Resim sanatının ilk çağlardan günümüze kadar sürekli gelişerek gelen sanatların başında yer aldığını belirten Uluğ, sanatçıların asıl görevlerinden birinin de insanların sanatla tanışmasını ve sanata duyarlı olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Doğup büyüdüğü köydeki insanların ve yaşadığı bölgenin sanatsız kalmaması için uğraş verdiğini anlatan Uluğ, "Böyle bir çalışmanın başka bir örneği olmadığını biliyorum. Bu nedenle ilk olmanın da heyecanını yaşadık. Çalışmanın sonunda şunu gözlemledim; ilk defa eline boya alan kişilerin hayallerini resmetmesi, aslında onların dünyalarını ortaya çıkarmamızı sağlamıştır. Bazı çalışmalar bizi bile şaşırttı. Ben inanıyorum ki bu çalışmadan herkes memnun kaldı ve ömürleri boyunca bu ilk deneyimlerini hiç unutmayacaklar" dedi. 

Köylerinde böyle bir etkinlik yapılmasından dolayı çok memnun kaldıklarını anlatan Köy Muhtarı Hasan İnal, özellikle yaşlıların şimdiye kadar görmedikleri ve yapma fırsatı bulamadıkları resimleri ellerinden geldiği kadarıyla yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, etkinlikten dolayı Uluğ'a teşekkür etti. 
 

(Anadolu Ajansı)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.