KONFERANSA DAVET

KONFERANSA DAVET

“KURAN’A GÖRE YOKSULLUK VE İNFAK”

                                                                  Şuayip YAMAN

 

“23. Yoksullarla Dayanışma Haftası” münasebetiyle Çubuk Dernekler Federasyonu (CUDEF) ve Yoksullarla Dayanışma ve Eğitim Vakfı tarafından organize edilen “Kuran’a Göre Yoksulluk ve İnfak” konulu konferans, 15.12.2015 Salı günü saat 14..’de  Çubuk Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenecek. Konuşmacı, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Okumuş.

 

Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği Hanımeller Ev Yemekleri Lokantası’nda yapılan kahvaltılı basın toplantısında ÇUDEF Başkanı Recep Taş konferans ve etkinliklerle ilgili bir açıklama yaptı. Basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

dscn7677.jpg

Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) Başkanı Recep Taş yaptığı açıklamada, “Saygıdeğer Basın mensupları,  sizlerin de bildiği üzere, Federasyonumuz Ankara Çubuk, Akyurt ve Pursaklar ilçe merkezleri ve mahallelerinde hizmet vermekte olan benzer veya farklı amaçlarla kurulu toplam 62 derneğin (ikisi kapandı) bağlı bulunduğu bölgesel bir sivil toplum kuruluşudur.

 

Bölgemizde bulunan tüm farklı inanç ve kültür grupları başta olmak üzere toplumsal tabanı bulunan tüm olguların temsil edildiği ve yönetiminde söz sahibi olduğu bir sivil toplum kuruluşu olarak, kuruluş amaçlarımız doğrultusunda eğitim ve kültür faaliyetlerin yanında yardımlaşma ve dayanışma hizmetlerini yerine getirmenin gayreti içindeyiz.

 

Bu bağlamda, Federasyonumuz, Yoksullarla Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın koordinatörlüğünde 12-18 Aralık Tarihleri arasında organize edilen Yoksullarla Dayanışma Haftası’nın etkinlikleri çerçevesinde faaliyetler yapacaktır.

 

Bu yıl “İyiliği İlke Edinen, Cenneti Ülke Edinir” ana temasının işleneceği 23. Yoksullarla Dayanışma haftası içerisinde Ankara’da hizmet vermekte olan 45 kardeş kurum ve kuruluş ile birlikte, 45 farklı etkinlik yapılacaktır.

 

Söz konusu etkinlikler çerçevesinde Çubuk’ta 15 Aralık 2015 Salı Günü Çubuk Halk Eğitim Merkezinde saat 14,00’de “Kuran’a Göre Yoksulluk ve İnfak” konulu bir konferans düzenlenecektir.

 

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Okumuş tarafından verilecek olup,  konferans sonunda idrak edilecek haftanın ruhuna uygun olarak, yıllardır yoksulluk ve imkânsızlıklar içinde tutunacak bir el arayan Üniversite öğrencilerine karşılıksız burs vererek kendi kulvarında ilçemizde tek ve örnek hayır hizmeti vermekte olan Çubuk Eğitim Gönüllüleri derneğimize diğer üye dernek başkanlarımızın katılımı ile toplu bağış gerçekleştirilecektir.

 

Koordine YOYAV tarafından yapıldı.

 

Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) koordinatörlüğünde 23. Yoksullarla Dayanışma haftası etkinliklerine katılan 45 kuruluş tarafından 12.12.2015 Cumartesi günü saat 10.00’da Anıtkabir’de saygı duruşu ve çelenk sunumu yapılacak. Saat 13.00’ de Rixos Grand Ankara Oteli’nde bir tanıtım toplantısı yapılacak.

 

 Hafta münasebetiyle Ankara’nın çeşitli yerlerinde 12-18 Aralık tarihleri arasında sırasıyla;

 

* ‘Gençlere İyilik Hareketi’ paneli,

* 120 Öğrenciye Burs,

* Konferans,

* Ayaş Rehabilitasyon Merkezi’ n de kalan 70 çocuğa giyecek ve kırtasiye yardımı,

* 200 kişiye giyecek yardımı,

* Yoksullukla Mücadelede Medyanın Rolü’ paneli,

* 250 Hatm-i Şerif Duası ve Mevlid-i Şerif Tilâveti,

* 100 aileye gıda yardımı, 100 aileye giyecek yardımı,

*  İnfak ve Yoksulluk’ konferansı,

* Yoksullukla Mücadelede Sosyal Belediyeciliğin Yeri’ konferansı,

* 50 aileye gıda-yiyecek yardımı 250 öğrenciye burs,

* 100 aileye gıda yardımı,

* 25 öğrenciye giyecek yardımı,

* Milli Şuur ve iyilik’ konferansı,

* Kuran’a Göre Yoksulluk ve İnfak’ konferansı,

* 50 aileye gıda yardımı 50 öğrenciye kırtasiye yardımı,

* Burs yardımı,

* 250 aileye nakit yardımı,

* 200 öğrenciye kırtasiye yardımı,

* 250 kişiye giyecek yardımı,

* 50 öğrenciye kırtasiye yardımı,

* 30 öğrenciye burs yardımı10 öğrenciye giyecek yardımı,

* 60 öğrenciye burs yardımı,

* Yoksul İnsanları Üretken ve Verimli Hale Getirmenin Çözüm Yollarını Arama’ konferansı,

* 50 aileye gıda yardımı,

* 1500 öğrenciye giyecek yardımı,

* “Kalkınma ve Kalkınma da ‘Karz-ı Hasen” semineri,

* 100 engelli aileye gıda yardımı,

* 100 yoksul aileye müzikli eğlenceli öğle yemeği,

* “İlim, İyiliklere İleten Adımların İlkidir” paneli,

* 100 yetim çocuğa giyecek, 100 aileye gıda yardımı,

* 50 aileye giyecek yardımı,

* 50 aileye gıda ve temizlik malzemesi yardımı,

* 50 öğrenciye burs yardımı,

* 200 öğrenciye kırtasiye yardımı,

* İyilerle İyiliklerde Birliktelik” konferansı, 

* Yoksullukla Mücadelede Güç ve Gönül Birliği” paneli,

* Durum Değerlendirme Toplantısı ve akşam yemeği, gibi etkinlikler yapılacak.

 

Üniversite de okuyan öğrencilere yardımcı olmak en büyük yardımdır. Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği bu amaçla 70 öğrenciye burs veriyor.

 

Bu duygular içinde etkinliğimizi kamuoyu ile paylaşmak ve tüm hemşerilerimizi konferansımıza davet etmek üzere katkı yapmanızı diler sizlere sevgiler sunarız”  dedi.

 

*****

 

Çubuk”ta bir grup ev hanımı yaşayan ve yaptıkları gözleme, bazlama ve baklava gibi ürünleri satarak elde ettikleri gelirle, 70 üniversite öğrencisine aylık 100 lira burs veriyor. Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği’ni kurarak daha çok öğrenciye ulaşmayı hedefleyen hanımlar herkesten yardım ve destek istiyor.

 

Emekli Kuran Kursu hocası ve Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Hatice Erkan, “ Çubuk’ta hemen herkes evdeki elbisesini yoksula götürüp veriyor.

 

Oysa her şeyin başı eğitim. Çocuk başıboş olunca dertlerine çare bulamayınca birtakım maddelerin arkasında koşuyor.

 

Emekliliğin ardından arkadaşlar ile bir araya gelerek eğitime destek olmak amacıyla bir proje başlattık Arkadaşlarımızdan en tahsillisi lise mezunu olarak benim. İlkokul mezunumuz hatta okur-yazar olmayanımız bile var.

 

Ne yapabiliriz diye yola çıktık gözleme ile bu işe başladık. 1-2 derken bugün gözleme satarak 70 öğrenciye burs veriyoruz. Her ay 100 lira karşılıksız burs veriyoruz. Öğrenci seçiminde ırk, dil, din ayrımı gözetmeden Çubuklu üniversite öğrencilerimize burs veriyoruz.” diye konuştu.

İlk etapta gözleme işini tandır evinde yaptıklarını ancak işlerinin artması ile birlikte küçük bir lokanta açtıklarını vurgulayan Erkan, Derneğin resmi 40 üyesi bulunduğunu ama 200′e yakın gönüllü üyeleri bulunduğunu anlattı.

 

 Satışlarımızı Çubukluya yapıyoruz. Ankara‘dan sipariş alacak kargo sistemine geçemedik daha. Bu şekilde 70 öğrenciye 100 lira burs veriyoruz.

 

Lokantamızda hem de Çubuk’un yöresel yemeklerini yapıyoruz. Çalışanlarımızın hepsi dernek üyelerimiz. Annelerimiz çok fedakâr. Kazancımızın hepsini çocuklarımızın okula gitmesi için veriyoruz. Talep çok yetişemiyoruz. bu bir kadın hareketi. Biz sadece gözleme açıyoruz gibi geliyor ama yapılan iş çoğu hanımı evinden dışarı çıkardı. İnşallah bu işi büyütürüz sizler ve Çubuk halkı destek verirse biz daha büyük işler yapmaya talibiz.

.

Herkes kendine bir hisse çıkartmalı.

 Biz cahil insanlarız. Yönetim kurulu üyelerinin en tahsillisi benim. Ben de lise mezunuyum. Bu işi biz daha iyi yaparız diyeler varsa buyursunlar, yönetimi hemen devretmeye hazırız.

 Ben şuyum, ben buyum diye böbürlenenler hani neredesiniz?

 Hedef kitlemiz; Yetimler ve dağılmış ailelerdir..

 Parası olmadığı için öğrenimini donduran, TIP Fakültesini kazandığı halde gidemeyen öğrencilerimiz var.

Bize gelen öğrencinin siyasi görüşüne değil, maddi durumuna bakarız. Fakirliğine bakarız.  Biz kadınlar ev yemekleri yaparak bu süreci başlattık. Bazı işadamları siyasilerin yanında yardım sözü veriyorlar.. Sonra da o sözleri unutuyorlar.

 

Bizim makam mevki gibi bir beklentimiz yok. Sadece Allah rızası için, ilçemizin kanayan bir yarasına merhem olmaya çalışıyoruz.

 

Hiç kimseye minnetli değiliz. Kimseye bağlı değiliz. Diyet borcumuz da yok. Yapabildiğimiz yere kadar gideriz. Bazı zenginler, bizim bir öğrenciye verdiğimiz aylık burs miktarını çocuklarına günlük harçlık olarak veriyorlar. Gözümüz yok. ama biraz da fakir ve yoksul öğrencileri düşünsünler. Çünkü kefenin cebi yok.

 

Yapacağımız şeyleri de başaramazsak, bunu vebali kime ait olur?

 

Bunun vebalini herkes çeker. Biz de evimize çekilir, emekli maaşımızla evde oturup hayatımız idame ettirirdik. 

 

Derneğin giderlerinin yüzde 10’unu bağışlar, yüzde 90’ını ise lokanta da çalışarak elde ediyoruz.

 

Bu kapıyı lütfen büyütelim. Bütün hanımları davet ediyorum. Herkesin bu yardım işinde olmasını istiyorum. Özellikle de zengin işadamlarımızın bu işe dört elle sarılmalarını istiyorum. Çubukluların bu işe sahip çıkmasını istiyorum. Bu işin yarıda kalmasına gerçekten gönlümüz razı değil” dedi.

 

Emekli Kuran Kursu hocası Ekrem Erkan, “Kırşehir Borsası 500 öğrenciye burs veriyor. Polatlı Borsası 1000’ e yakın çocuk okutuyor. Keza Çamlıdere Vakfı 1500 çocuk okutuyor. Çubuklu hayırseverler de hayır işini bir adım öteye götürsünler. Bizim bir beklentimiz yok.

 

İlk maaşını buraya bağışlayan sağduyulu milletvekillerimiz bile var iken; bir milletvekillerimizin yanında öğrencilere burs vermeyi taahhüt eden, sonradan kendilerine vaatleri hatırlatıldığında, “Gidin o milletvekili versin” diyerek sözlerini unutan bazı işadamları da var” dedi

 

Çubuk Dernekler Federasyonu üyeleri tarafından 23. Yoksullarla Dayanışma Haftası münasebetiyle toplanacak yardımlar Federasyon Başkanı Recep Taş tarafından, Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanlığına verilecek.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.