Kömür zamlanmadan alın!

Kömür zamlanmadan alın!

Petrol ve elektrik derken kömürde de fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60'a ulaşan oranlarda arttı.

Petrol ve elektrik derken kömürde de fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60'a ulaşan oranlarda arttı.


Dünya petrol fiyatları son dönemlerdeki artışlarla rekorlar kırarken, enerji de buna paralel yükseliyor. Yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 40'ın üzerinde zammın yapıldığı Türkiye'de kömür fiyatlarında da önemli oranda artış oldu.

Konya'da kurulu bir firmanın sahibi Mehmet Suludere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kavurucu sıcaklar yaşanırken birçok vatandaşın kış için gerekli yakıtını bugünden almaya çalıştığını söyledi.

Bu dönemlerde ucuz olması nedeniyle kömürün önemli bölümünü yaz aylarında sattıklarını ifade eden Suludere, şunları kaydetti:

''Önceki yıl yaz aylarında tonunu 200 dolara sattığımız kömür, geçen yaz 240-250 dolar arasında gitmişti. Rusya, dünyayı etkisi altına alan enerji fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle kömüre büyük artışlar yaptı. Şu anda kömürün tonu 380-400 dolar arasında alıcı buluyor. 1 ay önce kömürün tonunu 335 dolara satıyorduk.''

Kömüre Çin ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden büyük talep olduğunu bu yüzden de fiyatların önlenemez şekilde yükseldiğini dile getiren Suludere, ''Kömür fiyatlarının sonbahar aylarında daha da artması bekleniyor. Bu yüzden aşırı sıcaklara rağmen kömüre talep inanılmaz derecede yüksek'' dedi.

1 doların 1,40 YTL olduğu hesaba katıldığında geçen yıl 2,5 ton kömür için 875 YTL (1 ton kömür: 250 dolar) ödeyen bir aile, bu yıl aynı miktardaki yakıt için 1400 YTL (1 ton kömür 400 dolar) ödemek zorunda kalacak.

Konya Kömürcüler Derneği Başkanı Vehbi Soydemir ise Sibirya portakalı kömürün tonunun bugünden 420 dolara dayandığını, fiyatlardaki bu kadar artışın kendilerini de şaşırttığını kaydetti.

ANKARA HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.