Kömür yoğun talepten zamlandı

Kömür yoğun talepten zamlandı

Kömür fiyatları, aşırı talep yüzünden patladı. Yüzde 40 zamlanan kömür fiyatının kışın daha da yükselmesi bekleniyor...

Kömür fiyatları, aşırı talep yüzünden patladı. Yüzde 40 zamlanan kömür fiyatının kışın daha da yükselmesi bekleniyor...

Kara elmas alevleniyor

Dünyada ve Türkiye'de artan talep kömür fiyatlarını tetikledi. Kömür Mayıs ayından bugüne yüzde 40 oranında zamlandı. Rakamlar, bu kışın zor geçeceğini gösteriyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kara kara nasıl ısınacağını düşünmeye başladı. Enerji fiyatlarındaki tırmanış sonucu, pabucu dama atılan kömürün yıldızı da bir anda parladı. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde kömüre talebin artması, yüzde 40'ını ithal ettiğimiz kara elmasın da fiyatını tetikledi. Kömürün Mayıs'a oranla yüzde 40 zamlandığını söyleyen Kayseri Oduncular ve Kömürcüler Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, kömür zamlarının vatandaşı olduğu kadar kendilerini de sıkıntıya soktuğunu belirtti. En büyük kömür üreticisinin Rusya olduğunu, Türkiye'nin de kömürde Rusya'ya bağımlı bulunduğunu anlatan Tiryakioğlu, sobalık kömürün 500-540, kaloriferlik kömürün 600-640 YTL'den satıldığını vurguladı. Tiryakioğlu, fiyat artışının durdurulması için ithalatın azaltılması gerektiğini kaydetti.

'Daha da artacak'
Ordu'daki Atik Kömür'ün sahibi Hasan Sami Atik de, evlerde kullanılan ceviz kömürünün 420 YTL, kaloriferlerde yakılan karpuz ve portakal cinsi kömürün de 520 YTL civarında satıldığını söyledi. "Kömür fiyatının yeterince arttığını düşünüyorum ama sezon açılınca daha da pahalanacaktır" diyen Atik, şöyle konuştu: "Rusya enerjide tekel. Petrolü de kömürü de çok güzel yönetiyor. 2000'den önce kömür ithal edilir, parası 1 yıl sonra verilirdi. Şimdi kömürü ithal etmeden 1 ay önce parayı gönderiyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum