KEY ödemeleri pazartesi başlıyor

KEY ödemeleri pazartesi başlıyor

8.5 milyon vatandaşı ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri 28 Temmuz pazartesi günü Ziraat Bankası şubelerinde başlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün imzaladığı konuyla ilgili yasa değişikliği dünkü Resmi Gazete"de yayımlandı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Hazine"den para aktarılmasını beklediklerini belirterek, "Haksahipleri adına elektronik ortamda hesaplar açıldı. Hak sahipleri pazartesi günü kimliğiyle gelmeleri koşuluyla, Türkiye"deki bütün Ziraat Bankası şubelerinden paralarını alabilir" dedi.

Son iki numaraya göre

Genel Müdür Çağlar, Hürriyet"in, 8.5 milyon haksahibine yapılacak ödemenin, ölçek açısından sistemi zorlayıp zorlamayacağı sorusuna, "Ziraat Bankası bu tür yaygın ve büyük ödemelere "antrenmanlı" bir bankadır. SSK, Bağ Kur emekli maaşlarında 6.5 milyon kişiye ödeme yapıyoruz" diye konuştu. Çağlar"ın verdiği bilgiye göre ödemeler, vatandaşlık numarasının son iki rakamına göre, günlere bölünerek yapılacak. Banka bu konuda ayrıntılı bir duyuru yapmaya hazırlanıyor.

Kuruma toplu ödeme

Çağlar, tıpkı dört yıl önceki "nema" ödemelerinde olduğu gibi, kamu ve özel sektör kurumlarına, toplu kurumsal ödeme de yapılabileceğini, kurumların bu tutarları çalışanlarına ödeyebileceklerini de aktardı.

Kredi paketi

Çağlar, geçen hafta sonu Erzurum"da KEY tutarlarını, peşin toplu faize sayarak, kredi olarak da kullandırma projesi üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Bu projenin geçerli olduğunu söyleyen Çağlar, ihtiyaç kredisi olarak kullanılabilecek bu kredi projesine son şeklini vermek üzere olduklarını açıkladı. Buna göre, KEY alacağı örneğin 1000 YTL olan bir haksahibi, bu tutarın bireysel kredideki faizin peşitanı sayılması kaydıyla, 10 ayda 10 eşit taksitte 10 bin YTL kredi kullanabilecek. İkinci seçenek ise aynı tutarın, 20 ay taksitle 5 bin YTL kredi olarak alınması sözkonusu olabilecek. Çağlar, 1000 YTL"lik kredinin 20 taksitte alınıp alınamayacağı sorusuna, "bunun haksahibi ile şube arasındaki ilişkiye bağlı olduğunu" kaydetti.

Piyasayı rahatlatabilir hacize karşı engel yok

CAN Akın Çağlar, piyasaya girecek 2.8 milyar YTL"nin "canlandırıcı" etkisi olup olmayacağı sorumuza, "Böyle bir etki beklenir" yanıtını verdi. Pek çok vatandaş açısından "nefes aldırıcı" bir işlev üstlenecek olan KEY ödemeleri, haciz takibi yapan ve alacağında zorlanan bankalar için de "fırsat" olacak. Çağlar, KEY tutarlarının, başka nedenlerle alacaklı olan bankalar açısından hacze konu olabileceğini ve bunun önünde yasal bir engel bulunmadığı görüşünü tekrarlarken, "Diğer bankalardan listeler gelmeye başladı mı?" sorumuza, "Haberler geliyor" yanıtını verdi.

Konut Edindirme Yardımı 1 YTL olanlar bile var

Toplam 2.8 milyar YTL"nin ödeneceği KEY tutarları 1 YTL ile 1391 YTL arasında değişiyor.

KEY ödemeleri, 1987-1995 döneminde hesabına prim kesilen 8 milyon 493 bin 956 kişiyi kapsıyor.

Ödeme dilimlerine göre, en çok hak sahibi 3 milyon 800 bin kişi ile 0-50 YTL arasında bulunuyor.

2 milyon 922 bin kişi 50 ile 500 YTL arasında, 972 bin kişi de 500 ile bin YTL arasında KEY parası alacak.

1.3 milyon personele ek ödeme çalışması yapılıyor

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, ek ödeme alamayan personele ilişkin çalışmanın yapıldığını açıkladı. Çiçek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda Afet İşleri Yasasının görüşülmesi sırasında, bir milyon 300 bin personeli ilgilendiren düzenlemenin TBMM tatile girmeden yapılacağını söyledi. Çiçek, şöyle dedi: "Ek ödeme alamayan 1 milyon 300 bin personelle ilgili düzenleme yapıyoruz. Bunu Meclis tatile girmeden yapmayı düşünüyoruz. 100-200 YTL fark var diye çalışanlar oraya geçmek istiyor, hepimizi meşgul ediyor."

(Hürriyet)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.