Hac kuraları çekildi - Tıkla Öğren

Hac kuraları çekildi - Tıkla Öğren

Bu yıl hac farizasını yerine getirmek için Suudi Arabistan'a gidecek adaylar, bilgisayar ortamında çekilen kurayla belirlendi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı kura çekme töreni, başkanlığın Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Bardakoğlu, burada yaptığı konuşmada, hac için bu yıl 772 bin başvuru yapıldığını, bunların yüzde 53'ünün kadın, yüzde 47'sinin de erkek olduğunu belirtti.

Hacı adayları, kura sonuçlarınıhttp://hac.diyanet.gov.tr adresindeki ''kura sorgulama'' bölümünden TC kimlik numaraları ile öğrenebilirler.

Türkiye'nin bu yıl 70 bin hacı kontenjanı olduğuna işaret eden Bardakoğlu, ''Ama bizim umudumuz var. Bu rakamın 70 binde kalmayacağı, ilave kontenjan alacağımız konusunda umudumuz var'' diye konuştu. 70 bin kişilik kontenjanın, iller bazında kurayla belirleneceğini belirten Bardakoğlu, kuraların sadece 2008 yılı için geçerli olacağını vurguladı.

Türkiye'nin, İslam ülkeleri arasında hac organizasyonunu en başarılı şekilde yürüten ülke olduğunu belirten Bardakoğlu, her yıl hizmet kalitesini artırdıklarını söyledi. Bu yıl hacıların, eşleriyle birlikte hacca gideceklerini bildiren Bardakoğlu, ''Refakatçi sistemini kaldırmış olmamızın da herhalde en büyük faydası hanım hacı adaylarına oldu'' dedi.

STANDART ODALARDA EN FAZLA 5-7 KİŞİ KALACAK

Standart, müstakil ve otel tipi olmak üzere 3 kategoride hac hizmeti sunduklarını kaydeden Bardakoğlu, aldıkları önemli bir kararla standart hac organizasyonunda, odalarda ''5 ya da 7 kişi'' kalacağını bildirdi. Bardakoğlu, 7 kişiden fazla hacı adayının odalarda toplanmayacağını söyledi. Müstakil ve otel tipi kategorilerdeki adayların standart kategoriye geçişine izin verilmeyeceğine dikkati çeken Bardakoğlu, standart kategorideki adayların ise belli bir sıra dahilinde müstakil ve otel tipi kategorilere geçebileceğini bildirdi.
Kurada ismi çıkan adayların, 8-22 Nisan tarihleri arasında kesin kayıt yaptırabileceğini duyuran Bardakoğlu, isteyen adayların Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu, isteyenlerin ise seyahat acenteleri ile hacca gidebileceklerini söyledi.

Hac için ayrıca 30 bin kişilik birinci yedek sırası belirleyeceklerini belirten Bardakoğlu, bu adayların herhangi bir kesin kayıt ücreti yatırmaksızın sıralarının belli olacağını söyledi. Bardakoğlu, yedek adaylar arasında hacca gidemeyecekler için gelecek yıl ayrıcalık yapılmayacağına dikkati çekti.

''KONTENJANIN ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK''

70 bin kişilik kontenjanın arttırılması için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bardakoğlu, ''770 bin rakamı, kuvvetli bir gerekçe bizim için. Bunu değişik zeminlerde dile getirerek daha fazla hacı adayının hacca gitmesini sağlamaya çalışacağız'' dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu olarak hac hizmetlerinin belli bir standartta verilmesini önemsediklerini kaydeden Bardakoğlu, bu nedenle hac organizasyonunu yapan tüm acentelerin de standartlara riayet etmesi gerekeceğini söyledi.

''HACI ADAYLARI YETKİSİZ ŞAHISLARA KANIP DA MAĞDUR OLMASINLAR''

Hacı adaylarına seslenen Bardakoğlu, organizasyonla ilgili yapılan vaatlere, verilen ilanlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Hiçbir hacı adayının telkin ve yönlendirme altında kalmamasını, özgür iradeleriyle karar vermelerini isteyen Bardakoğlu ''Hacı adayları mutlaka verilen vaatleri, yapılan beyanları incelesinler, yapacakları şartnameyi incelesinler. Herhangi bir mağduriyete maruz kalmasınlar ve mutlaka yetkili seyahat acentesi ile veya ilgili müftülükle sözleşme yapsınlar. Yetkisiz şahıslara kanıp da mağdur olmasınlar'' diye konuştu.

Bardakoğlu, kesin kayıtların her ilde yüzde 60 Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 40 da acenteler oranı gözetilerek yapılacağını söyledi. Adayların ikinci kez hacca gitmelerini önlemek konusunda titiz davrandıklarını kaydeden Bardakoğlu, ''Kendini bilen bir kimsenin mükerrer hac için müracaat etmemesi gerekir'' dedi. Daha önce hacca giden birinin bu yıl tekrar gittiğinin belirlenmesi halinde kaydının iptal edileceğine işaret eden Bardakoğlu, ''Bu kişinin ikinci kez hacca gittiği havaalanında dahi tespit edilse hacca gönderilmeyecektir'' dedi. Bardakoğlu, ayrıca ikinci kez hacca gitmeleri engellemek için bu yıl kadınların, hacca gitmemiş refakatçıyla hacca gitmeleri şartı getirdiklerini ifade etti. Hacıların eğitimine verdikleri öneme de değinen Bardakoğlu, kuralar kesinleştikten hemen sonra hac eğitimlerine başlayacaklarını söyledi. Bardakoğlu, eğitimlerin hac ibadetinin daha bilinçli yapılmasını sağladığını belirterek, bütün hacı adaylarının yapılan her eğitime katılmasını tavsiye etti.

ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE 600 KİŞİLİK KONTENJAN

Şehit ve gazi ailelerine bu yıl kura sıraları esas alınarak 600 kişilik kontenjan ayırdıklarını bildiren Bardakoğlu, ''Çünkü onlar bizim için, ülkemiz için, birliğimiz dirliğimiz için canlarını feda ettiler. Her türlü minnet ve şükran onlaradır. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulumuz böyle bir jesti vazife olarak gördü'' dedi.
Bardakoğlu, şehit ve gazi ailelerinin nasıl müracaat edecekleri konusunda müftülüklerin duyuru yapacağını söyledi.

Bir hacı adayının, yaş sınırlaması olup olmadığını sorması üzerine Bardakoğlu, böyle bir sınırlamanın olmadığını söyledi. Sağlığın hacca gitmeye engel olmaması halinde herkesin hacca gidebileceğini ifade eden Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Ancak şunları izliyoruz; Türkiye olarak hacılarımızın katkılarıyla ödediği parayla 700-800 sağlık personelinin çalıştığı 2 büyük hastane açıyoruz ama maalesef hastanelerimiz ilk günden diyaliz hastası, kronik böbrek hastası, astım hastalarıyla doluyor. Hacı adaylarımız sağlıkları el vermediği halde adeta oradaki bir ayları kendilerine zehir olacağını bildikleri halde 'o bereketli topraklarda bulunayım, öleceksem orada öleyim' diye yazılıyorlar. Sağlık durumu el vermeyen hacı adaylarımız müracaat etmesinler. Gönüllerinden geçen dua, niyet onlara inşallah Allah katında hac sevabı kazandırır ama çok ağır hastalığı olup da oranın tadını bereketini hikmetini kavrayamayacak hastalar sadece başkalarına yük oluyor. Zaten dinen de bu tür sağlık sorunları olan kişilerin hacca gitmesi doğru değil.''

Bir gazetecinin, para karşılığı olan kuralara kumar dendiğini, hacı adaylarının kurayla belirlenmesinin doğru olup olmadığı şeklindeki sorusuna Bardakoğlu, ''Biz hacı adaylarımızdan yüzer dolar toplasak da kura ile onları 50-100 kişiye dağıtsaydık o piyango olurdu. O ayrı konu. Burada hiç kimsenin kimseye bir menfaati geçmiyor. Sadece 770 bin kişinin sırada beklemesi halinde bunlardan 70 bin kişiyi nasıl ayırırız? Bu bir kura. Çok öteden beri kura ile piyango arasında hiçbir alaka, benzerlik yoktur. Çünkü birinde menfaat, menfaatin kurayla paylaşımı vardır, diğerinde bir hakkın, hukukun, bir sıranın belirlenmesi vardır. Yoksa ki bütün kuralar haramdır gibi bir kanaate varırsanız hayatı felç edersiniz'' diye cevap verdi.

Bardakoğlu, konuşmasının ardından, merkezi sistemle bilgisayar ortamında düzenlenen kura çekimini başlattı. Kuraya ilk olarak Ankara'dan başlandı. Kura daha sonra il trafik kodlarına göre devam etti. Kurada isminin çıktığını görünce çok sevinen Nafiye Ertaş, ikinci kez kuraya katıldığını ve kurada çıktığı için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Bardakoğlu, kurada çıkan Ertaş'ı tebrik ederken, Ertaş ikinci kez hacca gittiğini belirtti. Ertaş'ın daha önce hacca gidip gitmediğini araştıran Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy ise bir açıklama yaparak, Ertaş'ın heyecandan yanlışlıkla ikinci kez hacca gittiğini söylediğini, oysa Ertaş'ın ikinci kez başvuru yaptığını ve bu yıl ilk kez kurada isminin çıktığını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.