Gezeriz Alemde Erkekçesine

                        Zincir kar eylemez bizlere sofi!
                        Bin can ile bir canana bağlıyız.
                        Anlayıp bilmişiz emri marufi
                        Ol baki Adil Han"a bağlıyız.

                        Seçmedik yarımız ağyarımızdan,
                        Kimse vakıf değil esrarımızdan.
                        Dönmedik Mirat"i ikrarımızdan
                        Hacı Bektaş Pir Sultan"a bağlıyız

XIX uncu asrın en kuvvetli saz şairlerinden biri olan Kalecikli Mirati hakkında elimizde bir vesika yok ancak, rivayetlere göre: Mirati"nin asıl adı Mehmet; Mirati mahlasını Vasi Şeyh Tekkesi"ne hizmeti esnasında aldığı söylenmektedir. Tekkeye intisabında, sazı eline almış, birkaç beyit söyledikten sonra şeyh tarafından müsaade olmuş. “Haydi senin ismin Mirati olsun; sazına saz, sözüne söz uymasın” denilmiş.  Mirati"nin ne zaman doğduğu ve hangi tarihte vefat ettiği de meçhuldür. Kalecik"te kendi lakaplarına izafe edilen Çanşah mahallesinde tahminen 1225 ve 1300 arasında yaşamış olduğu yine rivayetlerdedir..

Mirati"nin temiz giyinir, uzunca boylu, geniş omuzlu, sarı sakallı, iri gözlü olduğu, kardeşi Çanşah imamına benzediği de söylenmektedir. Mirati, Kalecik Müftüsü Veli Zade"den Arabi okumuş, icazet almadan At kuyruğundan bir saz uydurarak medresede çalışmaya başlamış hocası görmüş ve medreseden kovmuş, sonra Vasi Şeyh Tekkesi"ne hademe olarak girmiş, birkaç ay sonra sazı sözü artırmış olduğu da söylenenler arasındadır. Şurası bir gerçektir ki Mirati, Aşık ve Bektaşi edebiyatının, kültürünü temsil edecek ve divan edebiyatı müntesipleri ile boy ölçebilecek nisbette ilim yapmış bir şairdir.

 

Peki biz bunları neden anlatıyoruz acaba derseniz. Çevremizdeki yakın tarihte yaşamış bir sanatçımızı gençlerimize duyurmak içindir. Özellikle Kalecik Belediyesi ve kaymakamlığımızın bu konu üzerine değerlendirme yapmalarına öncülük edebilmek adına ifade ettik.

 Ayrıca siz bu satırları okuduğunuzda bu kardeşiniz  Türkiye Yazarlar Birliği tarafından bu yıl 7. si düzenlenen “Türkçe"nin Uluslararası Şiir Şöleni” için Makedonya"nın Başkenti Üsküp"te olacak. Dünyanın çeşitli bölgelerinden Türkçe yazan şairleri ile birlikte ülkemizin tanınmış şairlerinin katılımıyla gerçekleşecek olan şölen esnasında şiirimizin dünü, bugünü ve geleceği konularında da kelam edilecektir. Daha önce sırasıyla Türkiye/Bursa-Konya, Kazakistan/Almatı, ve Ukrayna/Simperefol da düzenlenen şiir şölenlerine de tertip komitesi üyesi olarak katılmıştım. Bu yıl Üsküp"te düzenlenen şölene de  Yayın Sorumlusu olarak katılacağım. Yani şair olarak değil, organizasyon görevlisi olarak şairlerle bir hafta geçireceğiz. Dönüşte Üsküp hatıralarımızı sizlerle paylaşmayı düşünüyorum ama bazıları şimdiden “Bize ne kardeşim, sen kendini anlatıyorsun” derken bazıları da bizim bazı önemli isimlerden bahsederken hava attığımız ima ederek sıkıntılarını belirtiyorlar. Biz doğru olanı yapmaya gayret ederken, bazıları ise bizim bu rahat tavrımızdan rahatsızlık duymuş olacaklar ki benim zikretmediğim sözleri bana bağlayarak akıl okuma faslına geçiverdiler. Burada şunu bir kere daha ifade etmekte yarar var. 32 yıldır devletin çeşitli kademelerinde idarecilik görevlerinde bulundum. Medya dünyasının içinde yer aldım. Öğrencilik yıllarımdan beri de sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerindeyiz. Son olarak ise Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan"ın ilk seçim organizasyonlarının tümünün organizelerinde görev aldım ve mitinglerde takdimlerini bizzat yaptım; yani ülkemizin 81 ilini beraber gezdik ve dolaştık. Bu anlamda kendimizi anlatmaya ve tanıtmaya ihtiyacımız olmadığı kanısındayız ancak hala beni anlamakta güçlük çekenlerin olduğu da bir gerçektir.

Ne yapalım onlarda tanımayıversinler diyemeyeceğim çünkü Erbay Kücet takdiri ilahiye en az Kalecikli Mirati kadar boyun eğer. Aşağıdaki bir mısraı da hatırdan çıkartmamak gerektiğini de hatırlatmış olalım: “Elsiziz, belsiziz, dilsiziz amma/Gezeriz alemde erkekçesine”

Ayrıca reyting kaygımızda yok. Sizleri hemşehrimiz  Aşık Mirati ile baş başa bırakmak istiyorum güzel Çubuk"un güzel insanları…

 


Amenna dedik biz ikrar eyledik
Erenler bezminde la şekçesine.
Bağ ı hakikatta yetiştik, bittik,
Buy aldık her gülden çiçekçesine;

Söylesem kelamım gelmez tahrire;
İkrar verdik, iman ettik bir pire.
Nutk ı derunumuz sığmaz tefsire
Er evladı eriz la şekçesine

Vücud i mutlaktır her yerde ıyan;
Körler zannederler-didar-ı nihan.
Elhakku ezhar"u min"eş-şems iken
Sofi inad eder eşekçesine.

Mirati sözlerin canlı muamma;
Arif olanlara olur huveyda,
Elsiziz, belsiziz, dilsiziz amma
Gezeriz alemde erkekçesine.

Bu yazı toplam 4631 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar