GAZİLERİMİZİ SAYGI, MİNNET VE ÖZLEMLE ANDIK...

GAZİLERİMİZİ SAYGI, MİNNET VE ÖZLEMLE ANDIK...

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e Gazilik ve Mareşallik unvanlarının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü'nde Atamızı ve Gazilerimizi saygı, minnet ve özlemle andık...

 

 Şuayip YAMAN    

Çubuk Kaymakamlığı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile organize edilen Gaziler Günü Anma Programı, 19 Eylül Pazartesi günü Atatürk Parkı’nda yapılan törenle gerçekleştirildi.

 

Atatürk Parkı’ndaki törene; İlçe Kaymakamı Âdem Keleş, Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Feyyaz Ayyılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Caner Koca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç ve okul müdürleri, AK Parti Çubuk İlçe Başkanı Erhan Kuşçu, CHP Çubuk İlçe Örgütü Yönetim Kurulu üyeleri,  Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki Avan, İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Şehit yakınları ve Gazilerimiz katıldı.

Sunucuğunu İlçemiz Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tuncay Tuncer ve Beden Eğitimi öğretmeni Cihan Küllebi’nin yaptığı program, Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı Çelenginin Atatürk Anıtına sunulması ile başladı

 

Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

 

ETKİNLİKLER :

 

Türkiye Harp Malulü Gaziler Derneği Genel Merkez Üyesi Kıbrıs Gazisi Cuma Sarıkaya günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Gazi; Gaza eden, vatan için, devlet için, millet için, toprak için, bayrak için, sancak için savaşan, kendisinden sonra adını dahi bilmediği genç nesiller uğruna elini, kolunu, gözünü veren kişidir.

Mukaddes değerler uğrunda mücadele ederek canını ortaya atma fedakârlığını ifade eden Gaza anlayışı tarih boyunca milletimizin sahip olmakla iftihar ettiği en önemli hasletlerden biridir.

Gazilik payesi; vatan, millet, bayrak, din ve namusunu korumak uğrunda, şehit olma arzusuyla vücudunu siper ederken yaralanmış olan kahramanlara verilen yüce bir makamdır.

Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk Milleti adına 1921 yılında TBMM tarafından Mareşallik ve Gazilik unvanının verildiği gün olan 19 Eylül, Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

19 Eylül tüm Gazilerimizin şeref günüdür. Gazilerimiz milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilemez değerler olduğunu ve bu değerler uğrunda neleri göze alabileceğini göstermiş kahramanlardır dedi.

 

 

  • Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu 8/A sınıfı öğrencisi Mahmut Bilgehan Onur, “Ya Şehit Ol Ya Gazi” adlı şiiri okudu.

 

  • 8/A sınıfı öğrencilerinden Zehra Melis Küllebi, “Gaziye Armağan” adlı hikâyeyi okudu.

 

  • Yıldırım Beyazıt Orta Okulu Halk Oyunları Seğmenler Ekibi’nin gösterilerinin ardından program sona erdi.

 

GAZİLER GÜNÜ’NÜN ANLAM VE ÖNEMİ...

 

 “19 Eylül GAZİLER GÜNÜ”, Bilindiği gibi, Muharip Gazi, harbe katılıp da, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü “Gaziler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti, işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir

 Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının hemen ardından, Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü Mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi sebebiyle bugün “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanıyor.

GAZİLER GÜNÜ NEDİR?

 

13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi'nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği'ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

 

Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi'nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.

 

Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde,

TBMM' since Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” unvanı verilmiştir.

 

19 Eylül, “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

img-9259-vert1.jpgimg-9277-vert2.jpgimg-9291-vert3.jpgimg-9305-vert4.jpgimg-9327-vert5.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.