Esnafa 'sıfır' faizle kredi

Esnafa 'sıfır' faizle kredi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan esnafa beklenen müjdeyi verdi: Esnafa 'sıfır' faizle kredi verilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara, sıfır faizli, 18 ay vadeli 25 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacağını açıkladı. Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak 30 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacak. 5 bin esnaf ve sanatkara 125 milyon YTL kredi verileceğini belirten Bakan Çağlayan, piyasaya "can suyu" vermiş olacaklarını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık olarak ilk kez KOSGEB aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara, “sıfır” faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacağını açıkladı. Esnaf ve sanatkara sağlanacak kredi hacminin toplamı 125 milyon YTL"ye ulaşacak. Çağlayan"ın açıkladığı “Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı”na göre sıfır faizli kredi kullanmak isteyen imalatçı esnaf ve sanatkarlar, 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası olmak üzere 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek. Başvurular doğrudan bankalara yapılacak, KOSGEB yapılan başvuruları imalatçı kriterlerine göre değerlendirecek. Teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkar, Kredi Garanti Fonu"na başvurabilecek.

Yüzde 25"i Doğu"ya
Sıfır faizli destek kapsamında 125 milyon YTL"lik kaynağın, yüzde 25"i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25"i diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 50"si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkara kullandırılacak. Esnaf ve sanatkar kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak işletme başına 30 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkara büyük önem verdiklerini, bu kesimin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını ifade etti.

Çağlayan, ilk kez, bakanlık olarak “Esnaf ve Sanatkar Destek, Değişim ve Dönüşüm Stratejisi Eylem Planı” hazırladıklarını ve bunu yakında açıklayacaklarını bildirirken, "Esnaf ve Sanatkara Sıfır Faizli Destek Programı"nın bu Eylem Planı"nın ilk adımı olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda esnaf ve sanatkarların finansman gereksiniminin karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilebilmesi için bakanlığın ilgili kuruluşu KOSGEB aracılığıyla ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkarlara yönelik “sıfır faizli bir kredi desteği” programını başlattıklarını dile getiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu programdan 5 bin imalatçı esnaf ve sanatkarın yararlanmasını öngördüklerini açıkladı.

KREDİNİN 6 AYI GERİ ÖDEMESİZ OLACAK
Zafer Çağlayan"ın verdiği bilgiye göre, sıfır faizli kredi, ilk 6 ayı ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeyle verilecek. Başvuruların direkt bankalara yapılacağını, KOSGEB"in yapılan başvuruları imalatçı kriterlere göre değerlendireceğini ifade eden Çağlayan, teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkarın Kredi Garanti Fonu"na başvurabileceğini kaydetti.

Yeni bir vizyon belirleyeceğiz
- SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkarlar için yeni bir vizyon belirleyeceklerini belirterek, bu vizyona ulaşmak için misyon, stratejik plan ve çalışmaları yapacaklarını söyledi. Esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışmaların temelinde “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” anlayışı olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: “149 YTL"ye takım elbisenin satıldığı, üzerine bir de gömlek ve kravat eklenerek 199 YTL"ye 10 ay taksitle satıldığı bir ortamda tabii ki de terzilerimizin 250 YTL"ye sadece dikiş yapması mümkün değil. Böyle bir ortamda esnaf ve sanatkarımızı kendi haline bırakacak durumda değiliz. Önümüzdeki dönemde hangi sektörlerde, hangi esnaf ve sanatkar kollarında değişimi, dönüşümü ve birleşmeyi gerçekleştireceğimizi belirleyeceğiz. Ortaklık sistemini kuracak, güç birliği oluşturacak, sosyal, eğitim ve maddi destek konusunda da çok önemli açılımlarımız olacak.”

3 milyar YTL kredi verildi
Zafer Çağlayan, 2002 yılında 52 bin esnaf ve sanatkarın Halk Bankası kredilerinden faydalandığını, 2008"de bu sayının 800 bine çıktığını söyledi. 6 yıl önce esnaf ve sanatkara verilen toplam kredinin 153 milyon YTL olduğunu belirten Çağlayan, “Bugün bu rakam 3 milyar YTL"ye çıkmıştır. Faiz de yüzde 49 iken yüzde 13"e indi” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum