ENGELLİLLER HAFTASI KUTLANDI...

ENGELLİLLER HAFTASI KUTLANDI...

“10-16 Mayıs Engelliler Haftası” düzenlenen programla ilçemizde de kutlandı.

Şuayip YAMAN

HABER-YORUM...

 

Engelli vatandaşlara karşı farkındalık ve duyarlılığın daha da artırılması amacıyla her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında geleneksel olarak kutlanan  “Engelliler Haftası” İlçemizde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Engelli bireyler ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak için, Özel Eğitim Uygulama ve Özel Eğitim Meslek Eğitim Okulu tarafından düzenlenen Engelliler Haftası Programı, 11 Mayıs Çarşamba günü okul bahçesinde gerçekleştirildi.

Programa; İlçe Kaymakamı  Âdem Keleş, Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Tahir Güzel, İlçe Jandarma Komutanı Tğm. Caner Koca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç ve şube müdürleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, okul müdürleri ve öğrencilerin aileleri katıldı.

Engelli bireylere yönelik faaliyet gösteren Okulun öğrencileri dans, müzik ve şiir gösterileri ile engelsiz yaşamdan örnekler vererek büyük beğeni topladılar...

Sunuculuğunu Okul’un Rehber öğretmeni Mehtap Aydos ve Görsel Sanatlar öğretmeni Fadime Eroğlu’ nun yaptığı organizasyon; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Okul Müdürü Abdullah Bulut günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Çubuk'ta engelliler için güzel çalışmalar yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Engellilerimiz okulumuza ücretsiz olarak taşınmakta ve öğle yemekleri de ücretsiz karşılanmaktadır. Bu özel çocuklarımızın tedavi ve eğitimleri geçmişte olduğu gibi günümüzde de bizler için oldukça önemlidir dedi.

ETKİNLİKLER:

  • “Eller Havaya” adlı müzikli gösteri,
  •  “Sıra Gecesi” adlı müzikli gösteri,
  • “Anne” adlı şiirin Zeynep Gül Koyuncu tarafından okunması,
  •  “Erik Dalı” adlı müzikli gösteri,
  • “Atabarı” adlı müzikli gösteri,
  •  “Kara Sevda” (Barış Manço’nun şarkısı) ve “Samsak Döveci” adlı müzik gösterileri,
  •  “Görmezler Ama Görünmez Değiller” adlı şiirin okunması,
  •  “Ispanaklı Yumurta” adlı müzikli oyun gösterisi,
  • Öğrencilerin müzikli gösterileri ile devam etti.

Çubuk Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından  “Engelliler Haftası” “münasebeti ile düzenlenen ‘Kısa Film Yarışmasında’ dereceye giren öğrencilerden; Güner Demirtaş, Nazlı Şahin, Nisanur Gökboğa, Ebrar Tuana Kılavuz ve Yücel Can'a ödülleri İlçe Kaymakamı Âdem Keleş ve İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş tarafından verildi.

Protokol üyeleri, öğrenciler tarafından bir yıl boyunca hazırlanan ‘El Sanatları ve Görsel Sanatlar Sergisini’ gezerek; Okul yönetimi, öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek, günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler. 

Program sonrası Mamak Belediyesi Mehter Takımı gösterilerine yoğun ilgi vardı.

HAFTA NEDENİYLE YAPILAN PROTOKOL AÇIKLAMALARI:

“ÇUBUK’TA EL ELE VERDİK”

İlçe Kaymakamı Âdem Keleş yaptığı açıklamada her zorluğa rağmen hayatlarını engelli çocuklarına adayan tüm anneleri kutladığını dile getirdi.

Engelli olmanın kişilerin tercihi olmadığını ifade eden Keleş, Engelli olmak her bireyin aslında birer engelli adayı olduğunun tüm insanlarımızca bilinmesi ve bu bilinçle hareket etmesi gereken bir durumdur.

Bu bilinçten hareketle de engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılmalarını desteklemek, onların hayatını kolaylaştırmak, karşılaşabilecekleri tüm zorlukları ortadan kaldırmak, onlara hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek hepimizin görev ve sorumluluğu olmalıdır.

Çok güzel ki Çubuk’ta kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve esnafımızla bu konuda el ele gönül gönüle vermiş durumdayız” dedi.
 
“BİR GÜN DEĞİL HER GÜN YANINIZDAYIZ”

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş ise Belediye olarak, 'her insan bir engelli adayıdır' bilinciyle, yaşama sevinci ile hayata tutunan bütün engelli bireylerimizin sadece bir gün değil, her gün yanındayız.

Sevgi, dayanışma ve empati kurarak engelsiz bir yaşamı hep birlikte sağlayacağız. Her zaman dediğimiz gibi, mesele birlikte olmak, birlikte büyümek. Unutmayalım ki sevgi ile her engel aşılır. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası vesilesiyle tüm engellilerimize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyor, her zaman yanlarında olduğumu bir kez daha bilmelerini istiyorum diye konuştu.

Çubuk’ta kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve esnafımızla bu konuda el ele gönül gönüle vermiş durumdayız dedi.

UNUTMAYALIM Kİ; HER SAĞLIKLI İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR...

Yaşamları boyunca çok büyük zorluklara rağmen; edebiyattan siyasete, spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına varıncaya kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadele takdire şayandır.

 

Bu zorlu yolda onların yanında olmak, onları teşvik etmek, herhangi bir dışlanmışlığa maruz bırakmamak, her birimizin öncelikli görevi olmalıdır.

 

Mutlu ve huzurlu bir toplumun en önemli şartlarından biriside tüm bireylerin eşit şartlarda haklardan yaralanmasıdır. Engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Bu hususta bizlere düşen en önemli görev engelli kardeşlerimize birer birey olarak toplumun bir parçası olduklarını hissettirmektir. 
     

Toplumumuzun önemli bir parçasını oluşturan engellilere, toplumun her kesiminin sahip çıkması, onların topluma kazandırılmaları ve kimseye muhtaç olmadan üretken duruma gelmeleri için gereken çalışmaların yapılması, gerek toplumsal ve gerekse kamusal desteğin verilmesi ve istihdam imkânlarının da yaratılması gerekmektedir.  

 

Son yıllarda engelli kardeşlerimizin günlük yaşantılarının kolaylaştırılması için hayata geçirilen düzenlemeler ve devam eden sosyal politikalar, bu konuda ülkemizde yaşanan zihniyet değişimini ortaya koymaktadır.

 

Engelli kardeşlerimizle ilgili yasal düzenlemeler yapılması, kesinlikle bir lütuf değil, hakların sahiplerine teslim edilmesidir.

 

Kendilerine güvenildiği ve fırsat verildiği takdirde sağlıklı insanlar kadar başarılı olabileceklerini kanıtlayan engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek ve güçlendirecektir.

 

Son yıllarda, özellikle Ampute Futbol Milli Takımımızın dünya çapındaki takdire şayan  başarıları bizim gurur kaynağımız olmuştur.

 

ENGELLİ VATANDAŞLARA ACIYARAK BAKMAMALIYIZ...

 

Bir engelliye yapılabilecek en kötü şey ona acımak ve acıyarak bakmaktır. Bu nedenle engellilere destek ve yardımcı olmalıyız. Çünkü bizde bir gün çok sağlıklı iken aniden engelli olabiliriz...

Toplumun önemli bir kesiminin zihninde engelli birey denince acınacak, yardım edilmesi, desteklenmesi gereken birey imajı canlanıyor. Bu tamamen yanlış bir imajdır.

 

Belki de bu yüzden yine toplumun önemli bir kesiminin engelli kişilere yönelik duygu ya da düşünceler anlatmak istediğinde kurulan ilk cümleler, çünkü hepimiz engelli adayıyız… hepimiz bir gün engelli olabiliriz oluyor.

 

 

 

Engellilik “sıkıntılı, düşkünlük içeren bir hal”dir. Aslında bu haliyle, engellilik toplum belleğinde bir “ibret” halidir! 

 

Böyle olduğu içindir ki, engellilerin sorunlarına duyarlı olalım zira Allah korusun, bir gün hepimiz engelli olabiliriz yaklaşımı, toplum belleğinin bilinçaltında yer etmiştir.

 

YEREL YÖNETİMLER NE YAPMALI?


Sosyal devletin görevi de; engellileri dört duvar arasına kapatıp onlara "sadaka" anlayışıyla ve bir "lütuf" gibi yaklaşmak değil; onları kucaklayarak, yeteneklerine göre çalışma olanağı sağlayarak ve sosyal hayatın içinde aktif, onurlu bir unsur haline getirip üretim sistemine dahil etmektir.

 

Yerel yönetimlerin görevi de; engellilerin caddede-sokakta, parkta-bahçede, işyerinde-okulda, konutta-toplu ulaşım araçlarında herhangi bir zorlukla karşılaşmadan yaşamlarını güven içinde sürdürebilecekleri ‘kolaylaştırıcı tedbirler’i almak ve uygulamaktır.

 

Bu amaçla İlçe Belediyesi’nin, Gökçek döneminde görme engelliler için Ankara Bulvarı üzerinde yapılan ve gün geçtikçe yapışkanlarından ayrılarak kaybolmaya yüz tutmuş ve sağa sola atılmış “Sarı Çizgileri” tekrar yerlerine monte etmesi gerekir.

 

Eski başkanlarımızdan Dr. Tuncay Acehan bu konuda söz vermişti. Ama hala yapılmadı...

 

Sarı Çizgilerin tabii ki plastik değil, beton aksamlı olması gerekir. Çünkü plastikler hem kaygan oluyor ve hem de yapışkanları çabuk kalkıyor. 

 

Bir de bedensel engellilerin kullandığı engelli rampaları çok yüksek. Bunların alçaltılması gerekir...

 

Ayrıca engellilerin de yerel yönetimlerde istihdam edilmesi sağlanmalı...

 

Bu aynı zamanda bir insanlık görevidir. Çünkü engellilerin de en iyi şekilde insanca yaşamaya hakları  var...

Unutmayalım ki; engellileri rahat etmeyen bir toplum; rahatsızdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde engellilik; temel insan hakları olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak: Hedef; engellilerin ekonomik ve sosyal yaşama engelsiz katılabilecekleri engelsiz bir Türkiye...

 

Bu duygu ve düşünceler ile her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle, her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında geleneksel olarak düzenlenen “Engelliler Haftası”nı kutlar; Bu vesile ile tüm engelli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini diliyorum...


img-9569-tile1.jpgimg-9601-tile2.jpgimg-9633-tile3.jpgimg-9673-tile4.jpgimg-9725-tile5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.