Emekli maaşı yarıya iniyor

Emekli maaşı yarıya iniyor

Şu anda 598 YTL olan emekli maaşları yarıdan fazla düşecek, 213 YTL olacak. Yeni yasanın getirdiği yenilikler bakın nasıl?

1 Ekim 2008"de yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik yasasına göre, daha önce 598 YTL olan asgari ücretlinin emekli maaşı yüzde 64 eriyerek 213 YTL"ye düşecek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik yasasına göre, 65 yaşında emekli olan bir çalışanın emekli aylığının 213 YTL olacağını söyledi. Tezel, yeni yasa gereğince aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı düştüğü için ömrü boyunca asgari ücretle çalışan birisi 65 yaşında asgari ücretin yüzde 35"i kadar emekli maaşı alabileceğini belirtti.

PART TİME ÇALIŞANLAR DİKKAT!

Yeni yasada part-time olarak 30 günden az çalışanları ilgilendiren çok önemli bir yeniliğin de bulunduğunu kaydeden Tezel, yeni yasaya göre part-time çalışanlar, 30 günden eksik kalan günlerini her ay bankaya gidip genel sağlık sigortası (GSS) primi olarak ödeyeceklerini ifade etti. Yasa gereğince milletvekilleri ve turistler dışında bütün vatandaşların GSS kapsamına girmek zorunda olduğunu belirten Tezel şöyle devam etti: “ Buna göre; işsizler, köylüler, 18 yaşından büyük çocuklar, ayda 30 günden daha az SSK"lı gösterilen işçiler, isteğe bağlı sigortalılar, her ay bankalara giderek GSS primi ödemek zorunda. GSS primi ayda 30 günden az ödenemiyor. 5510 sayılı Kanun"a göre, yukarıda sayılan kişilerden sigortalı çalışmayan, memur ve Bağ-Kur"lu olmayan kişilerden her ay GSS primi alınacak. Genel sağlık sigortalısı sayılanlar her ay 30 tam gün genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda.”

1 OCAK'TA MAAŞLAR BANKAYA YATACAK

Seminere katılan Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanı Fatih Acar ise Türkiye"nin en önemli sorunlarından birinin kayıtdışı istihdam olduğunu belirterek, yeni yasada kayıtdışına yönelik çok önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Acar, daha önce gündeme gelen ücretlilerin maaşının bankaya yatırılması yönünde sona yaklaştıklarını ve bu konudaki çalışmanın imza için Başbakanlığa gönderildiğini kaydetti. Acar, 1 Ocak"tan itibaren 10"un üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin, işçilerinin maaşlarını bankaya yatırmak zorunda olacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum