Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

EHLİ BEYT KİMLERE DENİR (2)

                  

                  Ehli beyt; kimlere denildiğini, birinci yazımızda açıklamıştık. Ehli beyitten olma, Resulullah’ın yolundan gitmek ve Allah tarafından gönderilenlere inanmak ve yaşamakla olur.

                Bu konuda Diyanet iş. Başk. nın ehli Beyt sevgisi adlı kitabında, ‘Ehli beyt; Hz. Peygamberin neseben ve (sıhren) evlilik yoluyla yakını olması gereken bir şeydir.

              Resulullah’ın, seçkin torunları Hz. Hasan ve Hüseyin’in soyundan (seyit ve şerif) olmakta öyledir. Bunlar insanın elinde olmayan ve Allah’ın takdiri ile olan şeylerdir. İnsanlara verilen nice nimetler, insanların azgınlığını artırmış ve helaklerine yol açmıştır. Kan dökücü kabilin, Hz. Âdem’in oğlu olması.

               Put perest kişi olan Azer’in Hz. İbrahim Peygamberin babası olması, Hz. Nuh’un oğlunun ve Hz. Lüt Peygamberin karısı olmaları, Ebu Leheb’in, Hz. Peygamberin amcası olması gibi. Tüm bu yakınlıklar, bu kişilere hiçbir şey kazandırmamıştır.

                Hz. Peygamber amcası Ebu Leheb hakkında ‘Benim Ebu Leheb ile her hangi bir yakınlığım kalmamıştır.’ beyanında bulunmaktadır. Hz. Nuh ve Lüt Peygamberlerin inkârcı hanımları anlatılırken,  Tahrim süresi Ayet 10 ‘Kocaları Allahtan gelen hiçbir şeyi (zararı) onlardan savamadı’  yer almaktadır.’ 

              . 1-Ehli beyitin birincisi: Hz. Ali (ra),dır. Hz. Peygamber (sav)’in soyundan olan Ebu talibin oğludur. Hicretten 23 yıl önce (M,600) Mekkede doğdu,63 yaşında iken küfede vefat etti.

            Hz.Ali (ra) Hz. Peygamber (sav)’in yanında büyüdü. Hz. Peygamber (sav)’in damadı ve Hz.Fatıma (ra)  ile evlendi. İlk 4 Halifenin de dördüncüsüdür. Cennetle müjdelenen, Aşere-i mübeşşeredendir. Hz. Ali (ra) Kur’an-ı kerimi ezberlemiş, tam hafızdı. Hz.Ali (ra) hakkında Peygamber efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur.’ Ben ilmin şehriyim Ali o şehrin kapısıdır’

                  Hz. Peygamber (sav) den 500 civarında hadis rivayet etmiştir. Namaz vakti girince rengi değişir ve titrerdi. Tebük seferi hariç bütün,  savaşlara katıldı. Katıldığı savaşlarda, üstün başarılar elde etti. Uhut savaşında 0naltı yerinden yara aldı. Bedir Uhut Hendek ve Hayberde üstün başarılar gösterdi.

                        Resulullah efendimiz(sav) Mekkeden Medineye hicreti esnasında, düşmanlar tarafından, evi muhasara edildiğinde, yanındaki emanetleri ve evini HZ. Ali (ra) teslim etti. Hicretin 40. Yılı ramazan ayının 27.günü 63 yaşında iken vefat etmiştir.

                       2. Ehli Beytin 2:Hz. Hasan (ra), Hz.Ali (ra) ve Hz. Fatıma (ra)’ın büyük oğludur. Doğumu 625 vefatı ise 669 dur. Medine de doğdu ve Medine dede vefat etti. Hz. Hasan (ra)’ın İsmini Resulullah efendimiz koydu. Resulullah efefendimiz (sav) ‘ (Ey! Rabbim)Ben bunu çok seviyorum. Sende sev, onu, sevenleride sev’ duasında bulundu.

                3.Ehli beytin 3.sü: Hz. Hüseyin (ra) dır. Hz.Ali (ra) ve Hz. Fatıma (r.anha) nında oğludur. Hicretin dördüncü yılı (626) dünyaya geldi (681) Muharrem ayının onunda, aşure günü kerbelada şehit edildi. Hz. Hasan ile, Hz. Hüseyin arasında bir yıl yaş farkı vardı. Hz. Hüseyin yeni doğduğu zaman, Hz. Peygamber (sav) bebeği kucağına alarak, sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet getirdi. Adını Hüseyin koydu. Resulullah’ın evinde yetişti. Ahlakı çok güzeldi. Affetmeyi çok severdi.

                    Ehli beytin dördüncüsü; Zeynel Abidin(ra) dir.  Hz. Ali (ra)  torunu ve Hz. Hüseyin (ra) oğludur. (666)yılında medinede dünyaya geldi (713) yılında vefat etti.  Medine de Cennetül bakı mezarlığında defnedildi. Hz. Ömer zamanında İslam ordusunda İran seferine katıldı. Hadis, fıkıh ve tasavvuf alanında çok bilgili idi. kendisine kötülük edenlere iyi muamelede bulunurdu. Ve bu iyi muamelesi karşısında, o insanlar kendisine dost olurlardı. Pek çok Kerametleri görülmüştür.

                    Ehli Beytin Besincisi; Muhammet bakırdır (rah) dır. Tabiindendir. Hz. Hüseyninin torunu ve Zeynel Abidinin oğludur. (H) 57(M.676) yılında Medine de doğdu ve (h)113(M.731) de Medine de Cennetül bakide defnedildi. İlme ve okumaya çok değer verirdi. Hadis, fıkıh ve tasavvuf ilimlerinde çok ileri bilgiye sahipti. ‘İlmi ile amil bir âlim, bin ibadet yapan cahil abiden daha makbuldür’ derdi. Cinler bile onun ilminden istifa de ettiği rivayet edilir. Güler yüzlü ve tatlı sözlü idi. ‘Güler yüz ve doğru söz, insana saygı ve güven kazandırır, asık surat ve kötü söz ise, insanda nefret uyandırır’ derdi.

                             Ehli Beytin 6. Caferi Sadıktır (rah). Adı, Cafer, En meşhur lakabı ise sadıktır.83(702) yılında Medine de doğdu.148(766) da Mekke de vefat etti. Ömrünü ilim tahsili ve ibadetle geçirdi. Tasavvuf ve ahlak ilminde çok yüksek derece ye sahip idi. Fen ilimlerin dede söz sahibi olduğu rivayet edilir.

                    Ehli Beytin7.Musa Kazım (rah) 128(745) yılında Mekke ile Medine arasında ‘Ebva’ köyünde doğdu.186(802) senesinde Bağdat’ta vefat etti. Babası Caferi Sadık, annesi Hamide dir. Büyük bir müctehid olarak bilinir. Pek çok kerameti görülmüştür.

                Ehli Beytin 8.Ali Rıza (rah) dır.Doğumu 153(770) tarihinde Medine de doğdu,203(818) Meşhedde vefat etti.Peygamberimizin 7. Göbekten gelen torunudur.İlmi sahada çok ileri safhada idi.Harunu Reşit ve Halife Me’mun kendisine çok sorular, sorarlar ve istifade ederdi.Pek çok kerametleri görülmüştür.

             Ehli Beytin 9.Muhammed Cevad Taki (rah)dır.195(810) yılında Medine de doğdu 220(835) Bağdat’ta vefat etti. ‘Cahiller çoğaldığı için âlimler garip kaldı’ demiştir. Diğer bir sözün dede eğer. ‘Cahiller susup konuşmasalardı, İnsanlar arasında anlaşmazlıklar olmazdı’ demiştir.

                         Peygamber efendimiz (sav) ‘in soyundan gelen diğer imamların isimleri de şunlardır.10.Ali Naki Elhadi,11.Hasan Askeri,12.Muhammed Mehdi, 13.Abdül kadir Geylanı 14.Ahmed  Errifaı.15.Ahmedi Bedevi 16.İbrahim Desukı 17.Ebul Hasenil Şazeli 18.Şah-ı Nakşı Bendi, dir. Allah bizleri Salih kullarının birliğinden ayırmasın. Allah'a emanet olun.                                                                   

 Not: 1-Kaynak olarak Merhum Asım Köksal’ın İslam tarihi, Diyant İşle. Başk. Ehli Beyt sevgisi, adlı kitabI.

Sayın, Siraceddin Önlülerin ‘Ehlibeyt’ adlı eserlerinden yararlanılmıştır. 

Bu yazı toplam 4245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum