'Döşeme Ekmeği' Ramazan Sofralarının da Vazgeçilmezi

'Döşeme Ekmeği' Ramazan Sofralarının da Vazgeçilmezi

Çubuk ilçesinde, önceleri sadece ailelerin yiyecek ihtiyacını karşılamak için yapılan "döşeme ekmeği"nin şimdilerde ticareti yapılıyor.

Çubuk ilçesinde, önceleri sadece ailelerin yiyecek ihtiyacını karşılamak için yapılan "döşeme ekmeği"nin şimdilerde ticareti yapılıyor. Mahalle fırınlarında pişirilen köy ekmeği satılarak vatandaşlara gelir sağlıyor.Çubuk'ta özellikle yüksek kesimlerde bulunan mahallelerde daha çok yapılan ve yöreye özgü, 20 gün tazeliğini koruyan döşeme ekmeği, mahalle dernekleri ve halkına gelir kapısı oldu.

Başta Yukarı Çavundur olmak üzere OkçularHacılar, Kışlacık gibi mahallelerdeki fırınlarda günlük yaklaşık 2 bine yakın ekmek üretilirken onlarca aile geçimini bundan temin ediyor. Köy ekmeğinin hamurunu yoğurup fırında pişirmeyi ev kadınları yaparken pazarlaması da dernekler aracılığıyla yürütülüyor.Bölgede "Yukarı Çavundur ekmeği" olarak da bilinen ve 1 liradan satılan ekmek, doyurucu olduğundan özellikle sahurda dar gelirli ailelerin sofralarından eksik olmuyor.

Yukarı Çavundur Mahallesi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Osman Şahbudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri ekmeğin bir kısmıyla iftar için mahalle halkının ihtiyaçlarını karşıladıklarını, kalanını da derneğe gelir için sattıklarını söyledi.Mahalleye il merkezi ve Çubuk'tan ekmek almak için gelenler olduğunu belirten Şahbudak, ilgiden memnun olduklarını ifade etti.Derneklerine ve kendisine gelir elde edebilmek için fırında kürekçi olarak çalıştığını anlatan Ömer Türkoğlu ise her gün bin ekmek üretebildiklerini dile getirdi.

Fırında görevli kişilerden mahalle muhtarının eşi Yasemin Kuru da hem kendilerine hem de derneğe yardım amaçlı çalıştıklarını bildirerek, "Sabah Besmele çekiyoruz ve 'Bizim elimiz değil Fadime anamızın eli' diyoruz, ekmek yapmaya başlıyoruz. Akşama kadar, annelerimizden gördüğümüz şekilde yapıyoruz" dedi.

Fatma İlhan, her gün 2-3 çuval kullandıklarını aktararak, "Bir tane ekmek kalmaz, hepsi satılır. Yumurtayı haşlayıp bu ekmeğin içine koyuyorlar ve pide gibi öyle yiyorlar. Katıksız yenilecek ekmektir. Bu ekmek yumuşak olur, uzun süre bayatlamaz" diye konuştu.

Kaynak:https://tv.haberler.com/doseme-ekmegi-ramazan-sofralarinin-da-vazgecilmezi-7482358-videosu/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.