Dolar ile demir ve betonun fiyatı uçtu! Konuta Zam kapıda...

Dolar ile demir ve betonun fiyatı uçtu! Konuta Zam kapıda...

Doların tarihi zirvesini görmesinin ardından betonun metreküpü 115 liraya, demirin fiyatı ise 2 bin 430 liraya yükseldi.

Doların tarihi zirvesini görmesinin ardından betonun metreküpü 115 liraya, demirin fiyatı ise 2 bin 430 liraya yükseldi.

İnşaat ve Emlak sektörünün önde gelen kuruluşu Toprak İnşaat Emlak sahibi Uğur Murat Neşeli, bir süredir gündemde olan konut zamlarını beklettiklerini fakat dolarda yaşanan son artışlardan sonra konut fiyatlarının yılbaşından sonra yükseleceğini söyledi.

Özellikle ABD vize gerginliği ve ırak referandum krizi etkisiyle 3.770 TL eşik seviyesini kıran dolar yönünü 3.900 TL seviyelerine çevirdiğini dile getiren Uğur Murat Neşeli, demir fiyatlarının yüksek dolar kurunun da etkisiyle defalarca kapısını çalıp kıramadığı 2.430 TL kritik direnç seviyesini tekrar zorlamaya başladığını kaydetti. Doların yükselmesinin inşaat sektörüne de yansıdığını vurgulayan Neşeli, metreküpü 90 lira olan betonun fiyatının 115 liraya çıkarken, emlak sektöründe fiyatların artmamasının beklenemeyeceğinin altını çizdi.

Son 10 yılın en büyük fiyat artışının demirde yaşandığını hatırlatan Uğur Murat Neşeli, yaşanan zamları değerlendirdi.

Yılbaşından sonra konut fiyatlarının zamlanacağı konusunda tüm inşaat temsilcilerin hemfikir olduğunu belirten Neşeli, konut sahibi olmak isteyenlerin ve yatırımcıların zam gelmeden önce hızlı hareket etmesinin menfaatlerine olacağını anlattı.

-'GAYRİMENKUL YÜZDE 30 KAR ETTİREBİLİR'

Demir fiyatlarındaki artışın araştırılması gerektiğini ve biran önce müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Neşeli, gayrimenkule bugünlerde yatırım yapanların kısa vadede yüzde 30 civarında kar elde edeceğini belirtiyor.

İnşaat sektöründe işçilik hariç tüm kalemlerde artış yaşandığını dikkat çeken Neşeli, "Her döviz artışının yaşandığı dönemde olduğu gibi demirciler yine spekülatif hareket sergiliyorlar. Kendileriyle yaptıkları zammı konuştuğumuzda doların ve hurdanın fiyatının artışını neden gösteriyorlar. Demire neredeyse her gün zam geliyor. Bu gün itibarıyla demirin 2.430 TL'lere çıktığını görüyoruz. Yüzde yüz oranında bir artış var. Bu çok büyük bir artış oranı. Ayrıca piyasada demire bu kadar talep de yok. Üstelik kendi stokları da var. Tüm bunlara baktığımızda demirdeki zammın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu zammın ilk etapta üreticiye ardından da ise nihai tüketiciye yansıması kaçınılmaz. Müteahhit arkadaşlarımız henüz bu zamları projelerine yansıtmadı. Bu da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın zam gelmeden bir an evvel alımda bulunmalarını gerektiriyor. Zamlar gelmeden konut alan vatandaşlarımız bu süreçten karlı çıkacaktır" dedi.

'YILBAŞINDAN SONRA KONUT FİYATLARINA DA YANSIYACAK'

Neşeli, maliyetlerin konut fiyatlarına yansıyacağını ifade ederek, "Dünyadaki para hareketleri ve ABD ile yaşananlar sonrası doların yükselmesi, inşaat firmalarının demir ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerini yükseltiyor. Artan maliyetler yılbaşından sonra konut fiyatlarına da yansıyacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin, bu fiyat artışından etkilenmemeleri için acele etmeleri gerekiyor. Konut sektöründe artışa neden olan bir diğer önemli konu da, arsa maliyetleridir. Yüksek arsa maliyetlerini düşürmek için planlama ve kentsel dönüşüm konuları öne çıkıyor. Bu konuda uzun vadeli gerçekleştirilecek planlamalarla yeni arsa üretilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

2dsc06662.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum