Çubuk'taki besicilerin koyun kırkma mesaisi devam ediyor

Çubuk'taki besicilerin koyun kırkma mesaisi devam ediyor

Çubuk'ta yaz aylarının yaklaşması ve havaların ısınması nedeniyle koyunlara bakım yapılıyor.

Çubuk'ta besiciler, havaların ısınmasıyla kolları sıvadı. Küçükbaş hayvanlarının yünlerini kırkıp yaz öncesi bakımlarını yapan sürü sahipleri, sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin artması için yapılan kırkma işleminin telaşını yaşıyor.

Besiciler, Çubuk ilçesine bağlı kırsal Akkuzulu Mahallesi'nde "kırklık" adı verilen özel makasla koyunlarını tıraş ediyor. Yapılan bu işlem sayesinde hayvanlar sıcak havalarda serinliyor. Besiciler, kırkım işlemiyle, aşı ve ilaçlarla hayvanlarını hastalıklara karşı da korumaya almış oluyor.

aa-20240528-34707579-34707576-ankarada-besicilerin-koyun-kirkma-mesaisi-suruyor.jpg

"MAYIS İLE HAZİRAN AYLARINDA KIRKIMLAR YAPILIR"

Havaların ısınmaya başlamasıyla koyunların rahat etmeleri için yünlerinin kırkıldığını anlatan Besici Gürkan Mıhlı, sürüsünde 400'e yakın hayvanın bulunduğunu söyledi. Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını belirten Mıhlı, "Kırkılmayan koyunlar sıcaktan dolayı iyi beslenemez ve et verimi düşer. Mayıs ile haziran aylarında kırkımlar yapılır. Havalar iyice ısınmadan bu işlemi yapmamız gerekiyor. El makasıyla kırkımları yapıyorum. Elektrikli olanlar var ama onları kullanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hayvanların kırkılmasından elde edilen yünler, yorgan ve yastık yapımında kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.