Çubuk'ta Tarihi Evler Restore Ediliyor

Çubuk'ta Tarihi Evler Restore Ediliyor

Çubuk'ta Tarihi Evlerin Restorasyon Çalışmaları Başladı

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, 12 tescilli tarihi evin bulunduğunu ve bunların kent turizmi için çok önemli olduğunu belirterek Çubuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 6 evin restorasyonu için proje hazırladığını hatırlattı. Projelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulduğunu kaydeden Özden, projelerden birinin kabul edildiğini diğerlerinin de kabul edilmesini beklediklerini söyledi.

Özden şöyle konuştu:

'Restorasyon çalışmaları başlayan tarihi ev Hükümet Caddesi'nde Büyük Cami'nin yanında bulunuyor. Bunların restorasyonu hibe yardımları ve kredi çerçevesinde yapılıyor. Diğer tarihi ev sahipleriyle de sözleşme yapılmak için arkadaşlarımız görüşmeler yapıyor. Bazı ev sahipleri bizim çağırmamıza rağmen gelmedi. Sözleşme yapılan bir evin restorasyonuna başlandı.'

Tarihi evlerin onarılmasının ilçe turizmine canlılık kazandıracağını vurgulayan Özden, 'Bakanlığın sağlamış olduğu hibelerle ve TOKİ'den sağlanan uzun vadeli, düşük faizli kredilerle bunların restorasyonları yapılıyor. Bakanlık sağladığı hibeyle, vatandaşlarımıza katkı sunuyor. Bunun için tarihi evi bulunanların bize başvurmasını istiyoruz. Bize müracaat edildiği takdirde biz bunları bakanlığa gönderiyoruz. Bakanlık uygun gördüğü projeye hibe yardımı sağlıyor' dedi.

Hüseyin Çavuş Konağı'nda restorasyon çalışmalarının başladığını ifade eden Özden, 2 katlı konakta ilk önce güçlendirme çalışmalarını yaptıklarını ve daha sonra iç duvarı güçlendirdiklerini söyledi.

Özden Şunları kaydetti:

'Yaklaşık 100 yıllık olan konak 2 kat ve kerpiçten yapılmış. Her katı 150 metrekare olan konakta, 5 oda, 2 salon, 2 mutfak, 2 antre, 1 yemek salonu, 2 tuvalet ve her odada 5 banyo bulunuyor. Biz burada ilk olarak yük çeken malzemeleri aslı ile aynı olanlarla yeniledik. Daha sonrada çatıyı aynı malzemeyi kullanarak yenilemesini yaptık. Çatının ardından iç duvarları ve dış duvarları yenileyerek, sıva işlemlerine başladık. Biz burayı aslı nasıl ise o şekilde yapıyoruz. Herhangi bir değişik malzeme kullanamayız. Yaklaşık maliyeti 150 bin TL'yi geçmektedir.'

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.