Çubuk'ta Mangala Derneği Kuruldu

Çubuk'ta Mangala Derneği Kuruldu

Çubuk'ta Mangala oyununu sevdirmek, Türkiye'de ve uluslararası şampiyonalara sporcu katılımı sağlamak amacıyla Çubuk Mangala Derneği kuruldu.

Çubuk Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle Çubuk Mangala Derneği kuruldu. Derneğin başkanlığına ise Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metinseçildi.

Yönetim kuruluyla ilk toplantısını yapan Metin, unutulmaya yüz tutan zeka oyunu Mangala'nın Çubuk'ta yeniden canlandırmak ve geniş kitlelere yaymak için ilk adımı dernek kurarak attıklarını söyledi.

Hedeflerinin Mangala'nın Çubuk'ta federasyonunu kurmak olduğunu vurgulayan Metin, "İlçemizde Mangala'yı çocuklara tanıtma ve öğretmek amacıyla hızlı bir şekilde Allah'ın izniyle derneğimizi kurduk. Gönüllü hocalarımızla birlikte kurulacak atölyede çocuk ve gençlere zeka oyunu Mangala'yı tanıtarak oynatacağız. Hem öğreticiler, hem hakemler, hem de oyuncular açısından belirli bir seviyeye getirdikten sonra federasyon kurmak için çalışmalara da başlayacağız" diye konuştu.

İlk turnuvalarını eylül ayında yapılacak Uluslararası Çubuk Kültür Festivali'ne yetiştirmek istediklerini aktaran Metin, "Çubuk Mangala Derneği'nde sporcu yetiştirmenin yanında antrenör ve hakem olmak isteyenler için de kurslar açacağız. Derneğimize isteyen herkes müracaat edebilir ve üye olabilir. Derneğimiz öncülüğünde ilçemizde turnuva, kurs ve seminerler yapılacak. Ayrıca düzenleyeceğimiz ulusal ve uluslararası turnuvalara sponsor olacak kişi, kurum, kuruluş ve iş adamların desteklerini de beklemekteyiz" ifadesini kullandı. 

 - Mangala 

16. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti döneminde de Türkler tarafından oynanan Mangala, 4 temel kuraldan oluşuyor. Oyun, kurayla başlıyor. Süre sınırlaması olmayan oyun, karşılıklı iki kişi ile oynanıyor. Mangala setinde 48 taş bulunuyor. Hazinesine en çok taşı biriktiren rakibine üstünlük sağlıyor. Beş set üzerinden oynanan oyunu, en fazla seti alan kazanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum