Av.İbrahim TAŞKESTİ

Av.İbrahim TAŞKESTİ

Çubuk'ta Kırılma Noktası

Sevgili Çubuklu dostlar Çubukhaberin çubuk halkına geçtiği haberle gündeme gelen İlçemize bağlı bazı beldelerin kaldırılarak Pursaklar Belediyesine bağlanması haberi; adeta  birbirine ekli beldelerin güçlü tek bir belediyede birleşmesi olarak görülmüş, şahsım dahil bir çok kimse tarafından aklı selimin gereği olarak algılanmıştı.

 

Hafta sonu, geçen hafta ilki yapılan Çubuktan uzak kalmayın sloganıyla yayın hayatına başlayan Çubuk Haber sitesinin düzenlemiş olduğu  "Çubuk Haber Köşe Yazarları"  toplantısının ikincisi ile yönetiminde yer almam nedeniyle Çubuk Platformunun  da toplantısına katıldım.

 

         Çubuk Platformu toplantısının gündemi Dr. Tuncay ACEHAN’ın bir siyasi partinin ilçe başkanı olması nedeniyle boşalan platform Başkanlığına yeni başkanın seçilmesi olmasına rağmen çubukhaber sitesinde yapılan toplantı dahil her iki toplantının da ana gündemine ilçemizi ve ilçemizin geleceğini yakinen ilgilendiren ilçemize bağlı beldelerin kaldırılması ve hangi ilçeye bağlanacağı konusu gündeme oturmuştu.

 

Ancak aynı konunun bu hafta da gündemde olmasının nedeni deyim yerindeyse Çubuğun burnunun dibinde olan Esenboğa beldesinin de; Sirkeli, Altınova ve Saray beldesi ile birlikte Pursaklar Belediyesine bağlanacağı yönündeki haberlerdi. Çünkü bu haberin doğrulanması çubuk ilçesini tarihi sürecinden kopardığı gibi geleceğinden de,  adını verdiği ovadan da dışlanarak kuzeyin dağlık bölgesine, bozkıra, çorak ve kurak topraklara ve dolayısıyla mevcut işsizlik ve geri kalmışlık eklendiğinde 83 bin nufuslu koca bir köykente mahkumiyet kararının imzalanması anlamına gelecektir.

 

Oysa  tarafsız bir gözle bakıldığında bütün veriler tarihsel süreç, çoğrafi yapı, Anakaraya  uzaklık, özellikle Ankara’nın en kuzeyi ve bölgesel geri kalmışlık açısından geri durumda olan ve nüfus yoğunluğu açısından en fazla nüfusa sahip bir bölgede kalkınmayı başlatabilmenin ancak kaynakları bol güçlü bir ilçe belediyesi ile gerçekleşebileceği… gerçekleri, Esenboğa Beldesinin olsa olsa Çubuk ilçesine bağlanmasını gerektirmektedir.

 

         Rahmetli Necip fazıl Üstadımızın deyişiyle “kuzulara şah olsa bu taksimi kurt yapmaz” dedirtecek biçimde, Çubuğa 5-6 km mesafede olan bir beldenin bu beldeye 20 km. mesafede olan Pursaklara bağlanması kararını kim hangi gerekçelerle alabilir. Ankara ile ilgili ne kadar tarihi belge varsa Türk boylarının özellikle Oğuzların Anadoluyu ve Ankarayı yurt edinmesinden sonra 1300’lü yıllardan itibaren Ankara’nın kuzeyine verilen ad, adını çubuk boyu / Çubuk Beyi’ nden alan Çubuk ovasıdır. İdari bir yönetim birimi olarak adı da Çubuk kazasıdır. Bu tarihi gerçeklere rağmen Çubuk ilçesinin altının boşaltılması hangi gerekçelerle olursa olsun böyle bir kararın verilmesi tarihsel açıdan da büyük bir kırılma noktası olacaktır.

 

 Bu kararın alınabilmesı için hiçbir  bilimsel ve teknik gerekçe  olmadığı gibi siyaseten de mümkün olmamalıdır.

 

 % 80’lere yakın iktidar partisine oy veren Çubuk halkına adeta evinin önündeki bahçenin elinden alınması gibi böyle bir  karar iktidar partisi tarafından nasıl izah edilebilir?

 

Kendisine en yüksek oyu verenlerin cezalandırılması anlamına gelen böyle bir kararın ardından İktidar partisi Çubuk halkından hangi yüzle bir daha oy istemeye gelecektir? Çubukta ilçe yönetimi oluşturacak sayıda dahi oy alabilecek midir?

 

 Böyle bir karar gerçekleşirse Çubuğun büyük ümit bağladığı yeni İlçe Başkanı ile bu  isim etrafında bu isim hatırına bir araya gelmiş olan ve kendi çapında kendisini ispat etmiş ve çoğunluğu Çubuğa gönül vermiş kişilerden oluşan yeni yönetim bu kararı Çubuğa izah edebilecek midir?

 

Gönlümüz Böyle bir kararın alınmaması yönünde, alınmış böyle bir karar varsa iptal edilmesi dileğimiz. Çubukluya rağmen aleyhte bir karar söz konusu olursa yapılması gereken bir şeyler vardır elbette?

 

 Vatandaşlarımız hani sürekli soruyor ya Çubuk platformu ne işe yarar? Bu tür platformların üç beş kişinin fildişi kulelerde halkımızın sorunlarından uzak vakit öldürülen yerler olmadığını göstermenin tam zamanıdır. Platform, Sivil Toplum Kuruluşları, Çudef, esnaf odaları, kooperatifler, kamu yararı güden tüm dernekler… varlık sebebiniz böyle günler için. Böyle bir muameleye karşı göstereceğimiz tek tepki yerel seçimlerde önümüze konulacak sandığı beklemek olmamalı.

 

Yarın geç olmadan demokratik tepkimizi, basın açıklamalarımızı, imza kampanyalarımızı, ilgili yerlere özellikle bu bölgeden iki dönem milletvekili seçilmiş ve iki dönem bakanlık yapan ve halen yerel yönetimlerin her türlü iş ve işlemlerinden sorumlu olan İç İşleri Bakanlığını, bölge milletvekillerini, İktidar Partisinin İl Teşkilatı ile Genel Merkezini ardı arkası kesilmeyen e-mail, faks, telefon, telgraf ... yağmuruna tutarak Çubuklu ilçesine sahip çıkmalıdır.

 

Bu maksatla başlatmış olduğu  öncü kampanyadan dolayı Çubukhaberi tebrik ediyor,

 

Çubuğun artık sahipsiz olmadığını herkes görmelidir, diyorum…

 

Selamların en güzeli ile…

Bu yazı toplam 3068 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar