Çubuk’ta keman sesi yankılanıyor

Çubuk’ta keman sesi yankılanıyor

Çubuk’un 20 farklı kırsal mahallesinde yaşayan öğrencilerin eğitim aldığı Çubuk Süleyman Şah Okulu’nun ortaokul öğrencileri, bir yıl önce tanıştığı kemanla bugün 26 esere hayat veriyor.

Çubuk’ta öğrenim gören 164 ortaokul öğrencisi, keman başarısıyla dikkat çekiyor. Çubuk Süleyman Şah Okul Müdürü Selim Şahin ve Müzik Öğretmeni Müstadin Şahinbaş, okulda bulunan müzik atölyesinde, öğrencilerin keman eğitimi alması için geçen yıl bir çalışma başlattı. Okul Müdürü Şahin, ortaokul eğitimi alan öğrencilerin keman eğitimi alabilmesi için Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş ile görüştü. Başkan Demirbaş, öğrencilerin kullanabilmesi için okulun müzik atölyesine 24 keman hediye etti. Hediye edilen kemanlarla, Müzik Öğretmeni Müstadin Şahinbaş’in öncülüğünde keman eğitime başlayan öğrenciler, bugün birçok eseri seslendiriyor. Ayrıca bir grup öğrencinin yer aldığı orkestrayla müzik sesleri, okul koridorlarının yanı sıra ilçede de yankılanıyor.

HEPSİ DE EĞİTİM ALIYOR

Çubuk Süleyman Şah Okul Müdürü Selim Şahin, öğrencilerin kemanla başlayan müzik yolculuğunu Hürriyet Ankara’ya anlattı. Şahin, şöyle konuştu: “Okulumuz, Çubuk’un 20 farklı kırsal mahallesinden öğrencisi bulunan en büyük taşıma merkezli ilk ve ortaokuldur. Pandemiden önce okula, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müzik atölyesi yapılmıştı. Sonrasında okula müzik öğretmenimiz Müstadin Şahinbaş’ın gelmesiyle birlikte öğrencilerimizin keman eğitimi alması için Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş ile görüştük ve 24 keman istedik. 24 kemanın hediye edilmesiyle ortaokulda eğitim alan 164 öğrencimizin tamamına keman eğitimi vermeye başladık ve bu öğrenciler arasında ayrıca yetenek gösterenlerle bir orkestra kurduk.”

 

Çubuk’ta keman sesi yankılanıyor

ÇUBUK’UN PARLAYAN YÜZÜ

Şahin, kemanların geçen yılın eylül ayında teslim alındığını belirterek, “Bu süreçten sonra çalışmalarımız hızlandı. Orkestramız kuruldu. 29 Ekim 2021’de orkestradaki öğrencilerimiz ‘Cumhuriyet Marşı’nı çaldı. İlk konserimizi ise birinci dönemin sonunda okulumuzun konferans salonunda verdik. Orkestramız ayrıca Çubuk Belediyesi’nin Ağat Taşı Tanıtım Etkinliği’nde sahne aldı, ATO Congresium’da Çubuk İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’müzün ‘Karbon Ayak İzinde Çubuk’ faaliyeti kapsamında Uluslararası Eko İklim Fuarı’na katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Başkent Kültür Yolu Festivali’nde de Çubuk Tanıtım Günü’nde sahne aldı” dedi.
Öğrencilerin başarısının kendilerini gururlandırdığını söyleyen Şahin, “Tüm bu çalışmalar içerisinde yer alan öğrenciler, okulumuzun parlayan yüzü oldu” ifadelerini kullandı.

HEDEF; KÜLTÜR ATAŞELİĞİ...

Büyük bir emek ve özveriyle öğrencilere keman çalmayı öğreten ve orkestra kuran Müzik Öğretmeni Müstadin Şahinbaş, öğrencilerin daha önce enstrüman çalma tecrübesi olmadığına dikkat çekerek, “İyi kurgulanmış bir eğitim modeliyle, çocukların okul saati içerisinde enstrüman öğrenmesini hedefledik ve bunu da başardık” dedi.
Şahinbaş, ‘Öğrencilere başka bir müzik aletini değil de neden kemanı öğretmeyi tercih ettiniz?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Keman bir orkestra elamanı. Gösterişli, şık, asil bir enstrüman ve birçok müzik dalına uygun. Türk müziği, Türk sanat müziği ve dünya müziğine kadar şekillendirebileceğimiz bir müzik aleti. Bu nedenle kemanı seçtik ve kendi kültürümüzden yola çıkarak çocuklara Türk müziğini öğreterek işe başladık. Zamanla Türk sanat müziğini ve dünya müziklerini de çocuklarımıza öğrettik. Hedefimiz de çocuklarımızla önce kendi ilimizin içerisinde, sonra ülkemizde daha sonra da yurt dışında bir turne yapmak. Yani bir nevi kültür ataşeliği sağlayabilmek.”
Şahinbaş, müzik eğitiminin öğrencilerin yaşamında önemli değişimlere neden olduğunu ifade ederek, “Başarı duygusunu elde eden öğrencilerimizin diğer derslere olan motivasyonu da artıyor aslında. ‘Ben başardım’ diyebilen her çocuğun gerek yaşamında gerekse okul hayatında olumlu değişimler yaşanıyor” diye konuştu.

Çubuk’ta keman sesi yankılanıyor
Okul bünyesinde kurulan orkestrada; 24 keman, 10 ritim aleti ve bir de piyano bulunuyor. Müzik eğitimlerine devam eden öğrenciler, ‘Samanyolu’, ‘Kapat Gözlerini’, ‘Artık Sevmeyeceğim’, ‘Gülnihal’, ‘Caddelerde Rüzgâr’, ‘Hatırla Sevgili’ gibi Türk sanat müziği eserlerinden, türkü ve şarkılara kadar 26 eseri seslendiriyor.

 

ÖĞRENCİLER MUTLU AİLELER GURURLU
Keman Eğitimi alan ve orkestra çalışmalarına katılan öğrenciler ise müzikle ilgilenmenin kendilerini mutlu ettiğini söyleyerek, şunları söyledi:

Çubuk’ta keman sesi yankılanıyor


Haydar Ali Şimşek (13): Müzik dersleri okulda en sevdiğim ders oldu. Müzik dersleriyle keman çalmayı öğrendim. Öğretmenimiz beni orkestraya dahil etti. Konser verdik. Ailem ve mahallemdeki arkadaşlarım da benimle gurur duyuyor. ‘Bana da keman çalmayı öğret’ diyenler oluyor. Ben de birkaç kişiye keman çalmayı öğrettim. İlerde müzik öğretmeni olmak istiyorum.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum