Çubuk’ta Hıdrellez Coşkusu Baraja Sığmadı

Çubuk’ta Hıdrellez Coşkusu Baraja Sığmadı

Çubuk Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hıdrellez Şenlikleri ve Yarışmaları’ coşkusu Çubuk 2 Barajına sığmadı.

Çubuk’ta Hıdrellez Coşkusu Baraja Sığmadı

Çubuk Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hıdrellez Şenlikleri ve Yarışmaları’ coşkusu Çubuk 2 Barajına sığmadı.

İl Kültür Müdürlüğü’nün destekleri ve Çubuk Belediyesi’nin organizasyonuyla ‘Hıdrellez Şenlikleri ve Yarışmaları’ bu yıl Çubuk2 Barajında düzenlendi.

Özellikle Anadolu’da Hıdır ile İlyas Peygamberin buluştuğu gün ve yaz mevsiminin gelişini karşılamak amacıyla düzenlenen Hıdrellez Şenliği, sabah 09.00’da Atatürk Park’ından Çubuk 2 Barajı’na kadar olan mesafenin yürünmesiyle başladı.

Uzun trekking yürüyüş yapan misafirler için Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği üyeleri tarafından gözleme ile birlikte sabah kahvaltısı ikram edildi.   

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğünün konserinin ardından yapılan açılışta konuşan Çubuk Belediye Başkanı Dr. Acehan, geçmişte insanların Hıdrellez gününde Çubuk Çayı’na gelerek dileklerde bulunduğunu kendisinin yaşında olanların hatırlayacağını söyledi. 

İlçenin doğal güzelliklerinin tanıtımının yanında geçmişte unutulan geleneklerinin de yaşatılması için ‘Hıdrellez Şenlikleri ve Yarışmaları’nı düzenlediklerini aktaran Başkan Acehan, şunları söyledi:

“Geçmişte halkımız şu aşağıdaki Çubuk vadisi etrafında ki ağaçlıkların altında ve çay boyunca bugün piknik yapar, herkes kendi özel dileğinde bulunurdu. Biz hem o unutulmaya yüz tutmuş geleneğimizi yaşatmak hem de Çubuk’umuzun doğal güzelliklerini Çubuk Barajını, Karagölümüzü, yaylarımızı Ay Kayası, Kışlacık Yaylası, Yıldırım Evci Yaylası olmak üzere pek çok güzel turizm alanlarımızı sizlere tanıtmak ve beğendirmek istedik. Programımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

Programa Ankara’dan yoğun bir katılımın olduğunu söyleyen Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, bu güzel geleneği yaşatmak için program düzenleyenlere teşekkür etti.

Çubuk’un her yönüyle çok güzel bir şehir olduğunu anlatan Şahin,”Çubuk’umuzda tarihiyle, doğal güzellikleriyle, tarımsal hayvansal ürünleriyle artık Ankara’da bir markadır. Belki bilmeyen insanlar Çubuk’u çok uzakta sanıyorlar ama Çubuk, Ankara’ya çok yakın bir noktada. Karagölü’yle, Yaylasıyla, Barajlarıyla Çubuk artık Ankaralıları daha fazla ağırlamaya, burada misafir etmeye aday bir ilçemiz. Bizlerde elimizden geldiği kadar Çubuk’un daha fazla marka olması konusunda gayret sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra Ankara Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Kurt, Ak Parti Ankara Milletvekili adaylarından Lütfiye Selva Çam, Nevzat Ceylan, Neslihan Cenk birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Çubuk Belediyesi’nin katkıları ile oluşturulan Çubuk Seğmen ekibi ve ‘Yedi Bölge, Yedi Renk’ folklor ekibi gösteriler sundu.

Kültür Bakanlığı Halk Oyunları ekibinin Karadeniz yöresine ait oyunları izleyenler tarafından yoğun beğeni aldı. Büyük beğeni toplayan halk oyunları gösterisinin ardından Kültür Bakanlığı sanatçıları tarafından Türk Halk Müziği konseri verildi.  

Renkli görüntülere sahne olduğu şenlikte okullar arası oryantiring turnuvası düzenlendi. Nezahat Onbaşı Anaokulunun minik öğrencilerin katıldığı oryantiring yarışması protokol üyeleri tarafından ilgiyle izlendi. Çubuk Kaymakam Şahin ve Başkan Acehan tarafından madalyaları verilen minikler şenliğin ilgi odağı oldu. 

Şenliğe katılan okullar ve Ankara’dan gelen misafirler tarafından hıdrellez koşusu, çuval ve urgan çekme yarışları yapılırken, matrak ve geleneksel okçuluk gösterisi ve tanıtımı da yapıldı. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’nin vazgeçilmez yarışması turşu yeme yarışması Hıdrellez Şenliği’nde de yapıldı. Başkan Acehan’ın ilk oku atarak başlattığı ata sporu okçuluğa katılımcılar da yoğun ilgi gösterdi. 

Baharın gelişinin kutlanması ve ilçenin tanıtımına yönelik düzenlen programda şenliğe gelenler evlerinde yaptıkları hamur ve el işi ürünlerinin yanında Belediyenin verdiği destekle Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği üyeleri tarafından hazırlanan ve ücretsiz dağıtılan kavurma, pilav ve ayranla piknik yaptı.

Katılımcıların şarkılara oyunlarıyla eşlik ettiği şenlikte, etkinliğe katılan yüzlerce vatandaş yaz mevsiminin gelişini doyasıya yaşadı.

Programın sonunda Barbaros Ortaokulu öğrencileri tarafından yürütülen ‘Kuşlar doğaya, yavruları yuvaya’projesi kapsamında Başkan Acehan ve öğrenciler tarafından güvercinler doğaya bırakıldı. Daha sonra oryantiring turnuvasında ve yarışmalarda dereceye girenlere madalyalarını ve kupalarını Başkan Acehan ve protokol birlikte verdi.  

Programa Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Ankara Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Kurt, Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yıldırım, Türksoy Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Güler Fedayi, Türksoy Azerbaycan Temsilcisi Nazile Abbaslı, İl Kültür Müdürü Doğan Acar, Ak Parti İlçe Başkanı Baki Demirbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Metin, Şükrü Acıelam ve davetliler katıldı.

Yarışmalarda Derceye girenler şu şekilde:

500 METRE KOŞU YARIŞMASI

1.Şehit Selahattin Şişman Ortaokulu 2.Güldarpı Ortaokulu 3.Çubuk Ortaokulu

 

YUMURTA TAŞIMA YARIŞMASI

1.Şehit Selahattin Şişman Ortaokulu 2.Yıldırım Beyazıt Ortaokulu 3.Çubuk Ortaokulu

 

ÇUVAL YARIŞI

1.Şehit Selahattin Şişman Ortaokulu 2.Yıldırım Beyazıt Ortaokulu 3.Güldarpı Ortaokulu

 

HALAT ÇEKME

1.Yıldırım Beyazıt Ortaokulu 2.Şehit Selahattin Şişman Ortaokulu 3.Çubuk Ortaokulu

 

TURŞU YEME YARIŞI

1.Çubuk Ortaokulu 2.Akkuzulu Ortaokulu 3.Güldarpı Ortaokulu

 

KOŞU ORYANTRİNG ERKEKLER(LİSE)

1.Yunus Emre SİNAN( Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi 3:51) 2.Emre YEŞİLIRMAK(Fatih Sultan Mehmet Lisesi 4:30) 3.Ersin TUNABOYLU(Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi 4:57)

 

KOŞU ORYANTRİNG KIZLAR(LİSE)

1.Gözde Aleyna ÖZEK(Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi 5:53)

KOŞU ORYANTRİNG ERKEKLER( ORTAOKUL)

1.Serhat Arda ŞAHİN(Yükselen Koleji 3:12) 2. Enes ÖZDEMİR(İmamhatip Ortaokulu 3:16) 3.Hakan ŞANLI(İmamhatip Ortaokulu 3:22)

KOŞU ORYANTRİNG ERKEKLER( ORTAOKUL)

1.Burak ALTAN(Atatürk İlkokulu 3:12) 2.Enes BAYIR(Atatürk İlkokulu 4:47) 3.Osman KEMENT(Atatürk İlkokulu 5:15)

GRİT ATMA İLKOKUL

1. Nursena ERGÜL( 00:56) 2.Özlem TOPÇU(1:03) 2.Yusuf EKİCİ(1:03) 3.Zeynep Sude BERKEL(1:19)

GRİT ATMA ORTAOKULU

1.Serhat Arda ŞAHİN(Yükselen Koleji 1:14) 2.Burak BAŞ(Akkuzulu Ortaokulu 1:39) 3.Hikmet GÖLCÜK(Akkuzulu Ortaokulu 2:11)

GRİT ATMA LİSE

1.Kerim DEMİRBAŞ( Endüstri Meslek Lisesi 1:21) 2.Berat KARACA(Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi 1:25)

3.Didem LÖKOĞLU(Endüstri Meslek Lisesi 1:40) 3.Zeynep ALICI(Endüstri Meslek Lisesi 1:40)

2dsc03165.jpg2dsc03174.jpg2dsc02807.jpg2dsc03004.jpg2img_5956.jpg2img_6018.jpg2img_6018.jpg2dsc02962.jpg2dsc02975.jpg2img_5605.jpg2img_5748-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.