Çubuk’ta Ferfene Gecesi Düzenlendi

Çubuk’ta Ferfene Gecesi Düzenlendi

Çubuk'ta geçmişte Ankara ve ilçelerinde düzenlenen eğlence gecelerinden biri "Ferfene Gecesi" yeniden canlandırılıyor.

Çubuk Belediyesi ve Ankara Kulübü Seymenler Çubuk Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği Ferfene gecesi, geçmişte olduğu gibi yeniden canlandırılıyor.

Geçmişte Ankara ve ilçelerinde erkeklerin bağ evleri veya müstakil konutlarında bir araya gelerek eğlendikleri, çalıp söyledikleri ve güncel konuların konuşulduğu bir gelenek olan "Ferfene Gecesi", Tarihi Bekir Ağalar Konağında düzenlendi.

Tarihi Bekir Ağalar Konağı’nda gerçekleştirilen geceye Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, Ankara Kulübü Seymenler Yönetim Kurulu Üyesi Müslim Arslan, Ankara Kulübü Seymenler Çubuk Şubesi Başkanı Zekai Erkan, halk oyunları eğitimine başlayan geçler ve vatandaşlar katıldı.

Çubukluların yoğun ilgisi ile gerçekleşen gecede Ankara Oyun havaları ile kültürel bir yozlaşma yaşandığına dikkat çekilirken Seymenler türküleri ve dansları ile ayakta alkışlandı.

Vatandaşların bir araya gelerek güncel konuları konuştukları, çalıp söyledikleri ve oynadıkları unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan "Ferfene Gecesi’nde Ankara'nın Türküleri, halk dansları canlandırıldı.  

Çayların yudumlandığı, sohbetlerin edildiği, Ankara türkülerinin seslendirildiği gecede eğitime yeni başlayan Çubuk Seymen Ekibi de çeşitli gösteriler sundu.   

Artık belediyeciliğin sosyal ve kültürel belediyecilik olarak öne çıktığını hatırlatan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, bu anlamda Ankara kültürünü en şekilde Çubuk’ta yaşatacaklarını söyledi.

Ankara kültürünün Çubuk’un özü olduğunu savunan Başkan Acehan, “Ankara geleneğini, Ankara oyununu, Ankara Seymen kültürünü canlı tutmak için, geliştirmek için belediyemizin imkanlarını kullanacağız inşallah. Bu anlamda içinde bulunduğumuz bu Bekir Ağalar konağında bunu yaşatacağız. Ayrıca bu anlamda birde Seymen ekibi çalışmamız var. İnşallah gençler ve çocuklar kategorisi oluşturarak Çubuk’umuzda bu kültürün yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Ankara kültürü bizim özümüzdür. Bu kültürümüzü bozacak, bu kültürümüzü sulandıracak, dejenere edecek hiçbir etkileşime izin vermeyeceğiz. Herkes kendi kültürünü yaşayabilir ama Ankara kültürünün bizim öz kültürümüzü Seymenler olarak yaşatacağız. Belediyemizde bu konuda elinden gelen her desteği verecek inşallah” dedi.

Düğünlerde ve eğlencelerde görülen oyunların ve türkülerin Ankara kültürünü yansıtmadığının altını çizen Başkan Acehan, “Düğünlerde ve eğlencelerde gördüğümüz dejenere edilmiş oyunların, türkülerin, Ankara adına ortaya çıkmasına karşıyız. Biz Ankara’mızın öz kültürünü yaşamasını istiyoruz. Burada da Ankara kulübü bizim için adrestir” diye konuştu.

Ankara Kulübü olarak Çubuk’ta Seymen kültürünü yaşatmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Ankara Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Müslim Arslan, “Ankara Kulübü Çubuk şubesi bir ay önce resmi olarak kuruldu. Burada çalışmalarımızı 2 ay önce değerli hocalarımız Gülcan Maden, Yaşar Güney takibinde başlarında da ben olmak şartıyla bir çalışma başlattık. Yaklaşık 2 ay içerisinde de güzel bir ivme kazandık. Biraz öne gösteri yapan arkadaşlarımız Çubuk’tan kendi arkadaşlarımız, çocuklarımız, kendi yeğenlerimiz. Bunlar bu töreyi, bu kültürü bildiğiniz gibi başkanımız ve belediyenin desteğiyle burada bu kültürü ilelebet yaşatmayı düşünüyoruz inşallah. Ankara kulübü olarak özümüzde Seymenlik geleneği var. Seymenlik geleneği zaten Orta Asya’dan oğuzlardan gelen bir gelenek. Özünde askerlik, bilgelik, yiğitlik olan bir töre. Bu törenin mümkün olduğu kadar hatta bunu afişlerimizle de gösterdik yediden yetmiş yediye öyle bir sloganla Çubuk’ta inşallah yaşatacağız. Şuanda başlattığımız 25-30 kişilik bir ekibimiz var. Biz bunu dediğimiz gibi yediden yetmiş yediye Seymenlik kültürünü almasını, yaşamasını ve bu havayı tatmasını diliyoruz. Bizim Ankara Kulübü Çubuk Seymenlik Şubesi olarak bunu arzu ediyoruz. Ankara çubuk şubesi başkanımızda Zekai Erkan ağabeyimiz.  Oda yönetim kurulunu falan oluşturdu. Çubuk’ta bu töreyi en ücra köşeye kadar yaşatmaya çalışacağız inşallah” diye konuştu.

ferfene2.jpgferfene3.jpgferfene4.jpgferfene5.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.