Çubuk’ta eski yayla gelenekleri canlandırılıyor

Çubuk’ta eski yayla gelenekleri canlandırılıyor

Çubuk Kışlacık yaylasına çıkan vatandaşlar bir gün de olsa yayla geleneğini yaşattı.

Kışlacık Köyü Muhtarlığı ve Kışlacık Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen Kışlacık Köyü Yaylasında ‘Yaylada Kültürümüzü Yaşatalım Şenliği’ büyük bir katılımla yapıldı.

Uzun yıllar çeşitli nedenlerden dolayı yaylalarına hasret kalan vatandaşlar, düzenlenen şenlikle birlikte tekrar yaylalarına çıkmanın mutluluğunu yaşadı.

Bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar yaylalara çıkıldığını hatırlatan Kışlacık Köyü Muhtarı Remzi Ünal, 20 yıldır yaylara çıkılmadığını ve bu nedenle eski geleneklerin unutulduğunu söyledi.

Eski gelenek ve görenekleri yeni nesillere öğretmek amacıyla  böyle bir şenlik düzenlediklerini  kaydeden Ünal, şunları söyledi:
 

"Bundan 20 yıl önce burada 50-60 hane otururdu. Her yıl yaylaya çıkardık. Yaklaşık 2 bin küçükbaş, binden fazlada büyükbaş hayvan olurdu. Annelerimiz, ebelerimiz burada yoğurt, yağ, peynir yapardı ve bunlar satılırdı. Yaylalarda çok güzel ortamlar olurdu. Türkiye geliştikçe çocuklar anne ve babaların yanında kalmadılar ve şehirlere göç oldu. Köylerde hep yaşlılar kaldığından yaylalara çıkılmamaya başlandı ve yayladaki evler, ağıllar yıkıldı. Zamanla yaylaları vatandaşlar unuttu. Bizde yaylaları unutturmamak ve bu kültürü yaşatmak için ‘Yaylada Kültürümüzü Yaşatalım Şenliği’ düzenledik."

Şenliğe katılanlardan Nurdan Çoban yıllardır çıkamadıkları yaylalarına özlem duyduklarını belirterek, "Bugün buraya gelerek bu özlemi giderdik. Burada birlik ve beraberlik içerisinde vatandaşlarımızla güzel bir gün geçiriyoruz. Annelerimizin, ninelerimizin günlük yaşamda yaptığı işlerden olan turan çalkaladık. Onların yaşadıkları zorlukları bizde yaşamaya çalıştık" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.